Din 15 februarie puteți urmări în premieră la cinema cel mai nou film produs de James Cameron (Avatar, Titanic, The Terminator), Alita: Battle Angel / Alita: Îngerul războinic.

Alita: Battle Angel e un proiect mai vechi al lui James Cameron și are la bază animația manga Gunnm a lui Yukito Kishiro. Regizat de Robert Rodriguez (Sin City, Desperado, Machete), după un scenariu scris de James Cameron și Laeta Kalogridis, Alita: Battle Angel e din punctul meu de vedere cea mai bună adaptare a unei animații manga.

Sper doar ca acest film să se lanseze în format Blu-ray 3D (mai nou 20th Century Fox le lansează doar în format UHD chiar dacă la cinema a fost în format 3D, vezi Predator). Și cum în România nu se vând prea bine filmele, până acum nu am avut niciun titlu Fox în format 4K UHD. Şi ne mai miram de ce nu se cumpără în România filmele... pentru ca le cumpărăm din afară, chiar şi fără subtitrare.

Dar să revenim la Alita... James Cameron a scris 600 de pagini de scenariu și notițe despre personaje și câștigă un pariu greu: face din protagonistă, un cyborg cu ochi supradimensionați, uimindu-ne prin fragilitatea și sensibilitatea pe care le emană, fata cu care să empatizăm și pe care să o urmăm cu toată inima în aventura ei. Alita ne va cuceri prin vulnerabilitatea și forța ei. Se bucură ca un copilaș de gustul unei portocale, dar în schimb smulge fără ezitare capul uman al unui cyborg.

E anul 2563 și au trecut 300 de ani după ultimul război. Cei săraci trăiesc în Orașul de Fier și muncesc pentru cei bogați, care trăiesc în orașul Zalem, ce gravitează deasupra Orașului de Fier fiind ancorat la Pământ de un lift spațial gigantic care atrage consumabile și trimite gunoiul jos. Daisuke Ido (Christoph Waltz), specialist în robotică, găseşte părţi ale unui cyborg pe care îl reface şi îl numeşte Alita, după fiica sa decedată.

Alita (Rosa Salzar) se trezește. Alita își privește curioasă degetele, palmele și mâinile robotice, apoi se dezvelește și - într-o oglindă - își privește corpul de cyborg. Adolescenta cyborg aude voci venind de la parter și coboară. Aici e doctorul-inginer Ido, care pune în funcțiune un braț robotic unui bărbat corpolent. Este plătit cu... portocale. E un prim indiciu al stării societății acesteia distopice din Orașul de Fier. Ido o consultă pe Alita, care nu mai are nicio amintire a vieții ei anterioare, dar Ido știe despre ea un secret pe care i-l va dezvălui mai târziu. Bărbatul crede că lipsa memoriei e o șansă pentru Alita, o ocazie de a avea o nouă viață. Alita primește o portocală și o mănâncă cu poftă. „Papilele gustative funcționează, glicemia e în parametri”, constată amuzat Ido.

Alita e de fapt un sistem militar umanoid creat cu tehnologie RUM (Republicile Unite de pe Marte), mai precis un „Berserker RUM”, un cyborg creat pentru luptă, dar cu suflet mare și am aflat care e sportul preferat în această lume distopică: Motorball-ul (un fel de concurs de patinaj viteză pe role).

În timp ce Alita învață să-și trăiască noua viață pe străzile rău famate ale Orașului de Fier, Ido încearcă să o protejeze de trecutul ei misterios, în timp ce noul ei prieten Hugo (Keean Johnson) o ajută să-și recapete memoria. Dar atunci când forțele mortale și corupte ce conduc orașul vin după Alita, ea descoperă un indiciu din trecutul ei – că are abilități unice de luptă. De stăpânirea acestor abilități ţine salvarea prietenilor, a familiei și a lumii în care a crescut.

Ceea ce mi-a plăcut cel mai mult a fost prioritatea ei e ca personale dragi să fie în siguranță. Nu e prioritară misiunea ei. Singura șansă de a ajunge în Zalem, e să câștigi concursul Motorball.

Care e scopul Alitei? Ce va face când îi va reveni memoria? Veți afla doar vizionând acest film la cinema.

Yukito Kishiro, autorul seriei manga ce a servit drept sursă de inspiraţie în realizarea peliculei Alita: Battle Angel, a dezvăluit că este extrem de mândru de faptul că creaţia sa a ajuns să fie subiectul unui film de amploare la Hollywood. Mai ales pentru că, în tinereţe, visa să ajungă un regizor celebru şi să facă filme precum Star Wars. „Am renunţat la visul meu de a deveni regizor pentru manga. A durat ceva zeci de ani, dar, într-un fel, pot spune că am ajuns totuşi să contribui la realizarea unui film. Fanii vechi, care urmăresc de multă vreme franciza, trebuie să ştie că pelicula transmite foarte bine esenţa creaţiei originale. Cred că există multe motive pentru care ar trebui să fim entuziasmaţi şi să fim atenţi la ce o să urmeze. Pentru cei care iau contact pentru prima dată cu această lume, eu sunt ferm convins că filmul a ieşit extraordinar şi că vă va face să vă îndrăgostiţi de această lume”.

Kishiro a ţinut să menţioneze că pasiunea sa pentru artele marţiale a avut o influenţă covârşitoare asupra scenelor de acţiune imaginate pentru seria sa manga: „Cred că artele marţiale nu sunt degeaba numite aşa. Ele chiar sunt o artă - a te mişca cu graţie ţine de acest domeniu. Fiecare scenă trebuie atent coregrafiată şi încerc întotdeauna să menţin un echilibru între partea de forţă brută şi cea estetică, artistică. Însă totul ţine de personaj. De exemplu, când ai un luptător neexperimentat, se va observa cât este de necizelat şi vei obţine o luptă foarte încrâncenată. Un luptător bine antrenat, cu experienţă în artele marţiale, va etala mai mult acea latură graţioasă, armonioasă, a structurii sale”.

Alita este o adolescentă inteligentă, curioasă, dar mai ales atât de sensibilă încât nu lasă prin nimic să se înţeleagă că în pieptul ei bate o inimă nanotehnică. Scenele de luptă în 3D sunt bestiale, iar acțiunea vă va face să fiți în transă până la final.

Sper doar ca acest film să fie un succes la box office și să vedem cel puțin un sequel. Dacă nu vom vedea un sequel, pot spune că finalul m-a dezamăgit.


Din aceeasi categorie...

Filme românești recente prezentate în șase cinematografe de artă din Polonia

Filme românești recente prezentate în șase cinematografe de artă din Polonia

Institutul Cultural Român de la Varșovia organizează o nouă ediție a Caravanei Noului Cinema Românesc în Polonia în perioada 17 aprilie – 1 decembrie 2024.

Nasty s-a lansat la Sala Palatului: Ilie Năstase, înconjurat de sportivi, vedete și mii de fani

Nasty s-a lansat la Sala Palatului: Ilie Năstase, înconjurat de sportivi, vedete și mii de fani

Premiera documentarului Nasty, despre viața și cariera lui Ilie Năstase, a adus împreună unii dintre cei mai importanți sportivi români din istorie, personalități internaționale, vedete și mii de fani. ...

Himera: Tezaure antice și iubiri pierdute într-un film magic de Alice Rohrwacher, de vineri în cinema

Himera: Tezaure antice și iubiri pierdute într-un film magic de Alice Rohrwacher, de vineri în cinema

Himera / La Chimera, o incursiune în universul fermecător al cineastei italiene Alice Rohrwacher, pe urmele unui englez îndrăgostit ce explorează tezaure antice și iubiri pierdute, va avea premiera în cinema de vineri, 19 aprilie. ...

Video: Regizoarea Ana-Maria Comănescu - invitata CineFAN.podcast din această săptămână

Video: Regizoarea Ana-Maria Comănescu - invitata CineFAN.podcast din această săptămână

În aceasta săptămână, Emanuel Lăzărescu şi Cristi Dumitrescu vă invită la un nou episod de CineFAN.podcast - Podcastul Industriei de Film din România, unde o au ca invitată pe Regizoarea Ana-Maria Comănescu. ...

Încep înscrierile pentru Sisterhood of Young Animation Auteurs 2024

Încep înscrierile pentru Sisterhood of Young Animation Auteurs 2024

La cea de-a 4-a ediție Sisterhood of Young Animation Auteurs (SYAA), Animest continuă parteneriatul cu Animation Festival Network și deschide programul de mentorat dedicat cineastelor din lumea animației către alte două țări. ...

Cătălin Saizescu debutează în teatru regizând piesa Dragoste şi Progres

Cătălin Saizescu debutează în teatru regizând piesa Dragoste şi Progres

Vineri 12 aprilie și sâmbătă 13 aprilie, de la ora 19:00, la Teatrul Alexandru Davila din Piteşti are loc premiera piesei de teatru Dragoste şi Progres regizată de Cătălin Saizescu, o piesa de teatru care face o radiografie a cenzurii din pe...

S-au deschis înscrierile pentru Bursa Alex. Leo Șerban 2024

S-au deschis înscrierile pentru Bursa Alex. Leo Șerban 2024

Cineaștii, jurnaliștii și criticii de film din România se pot înscrie pentru o nouă ediție a Bursei Alex. Leo Șerban, în cadrul Festivalul Internațional de Film Transilvania (14-24 iunie 2024).

Marele jaf al tramvaiului, de vineri pe marile ecrane din România

Marele jaf al tramvaiului, de vineri pe marile ecrane din România

Lungmetrajul Marele jaf al tramvaiului / The Great Tram Robbery semnat de regizorul sârb Slobodan Šijan, producție cu participare românească, are premiera în cinematografele din România pe 12 aprilie 2024. ...

Ioana Mischie ne aduce Guvernul Copiilor 2 în cinematografe din 26 aprilie

Ioana Mischie ne aduce Guvernul Copiilor 2 în cinematografe din 26 aprilie

Guvernul Copiilor 2, filmul vizionar regizat de Ioana Mischie, vine în cinematografe din 26 aprilie.

3 Sud Est lansează melodia În camera ta, parte din coloana sonoră a filmului Retreat Vama Veche

3 Sud Est lansează melodia În camera ta, parte din coloana sonoră a filmului Retreat Vama Veche

3 Sud Est, trupa fenomen care a cucerit topurile muzicale de-a lungul timpului, aduce în playlisturile de vară În camera ta.

Începe cea de-a 14-a ediție a Festivalului Filmului Românesc în Spania

Începe cea de-a 14-a ediție a Festivalului Filmului Românesc în Spania

Institutul Cultural Român de la Madrid organizează, sub auspiciile Ambasadei României în Regatul Spaniei, cea de-a 14-a ediție a Festivalului Filmului Românesc în Spania (Muestra de Cine Rumano), în perioada aprilie - decembrie 2024.

Premiera Primul Meu Film Documentar #26 la Muzeul de Istorie Teodor Cincu din Tecuci

Premiera Primul Meu Film Documentar #26 la Muzeul de Istorie Teodor Cincu din Tecuci

Pe data de 12 aprilie 2024 suntem invitati în Sala Mare a Muzeului de Istorie „Teodor Cincu”, pentru o seară de scurtmetraj documentar.

Video: Regizorul Claudiu Mitcu - invitatul CineFAN.podcast din această săptămână

Video: Regizorul Claudiu Mitcu - invitatul CineFAN.podcast din această săptămână

În aceasta săptămână, Emanuel Lăzărescu şi Cristi Dumitrescu vă invită la un nou episod de CineFAN.podcast - Podcastul Industriei de Film din România, unde il au ca invitat pe Regizorul și producatorul Claudiu Mitcu. ...

Thrillerul românesc Kingdom of Judas se lansează în cinematografe din 12 aprilie

Thrillerul românesc Kingdom of Judas se lansează în cinematografe din 12 aprilie

Aflată la debutul său cu filmul de lungmetraj Kingdom of Judas, Sabina Lisievici va putea fi văzută pe marele ecran, alături de echipa formată din artiști, atât cunoscuți cât și debutanți, începând cu 12 aprilie. ...

Au început înscrierile la Let's Go Digital! 2024

Au început înscrierile la Let's Go Digital! 2024

Adolescenții pasionați de film, fotografie sau editare video sunt așteptați să se înscrie într-unul dintre cele mai longevive programe dedicate lor din țară: Let’s Go Digital! (LGD!) din cadrul Festivalului Internațional de Film...

Un an dificil: umor, prietenie și un strop de nebunie, într-o savuroasă comedie, din 5 aprilie, la cinema

Un an dificil: umor, prietenie și un strop de nebunie, într-o savuroasă comedie, din 5 aprilie, la cinema

Éric Toledano și Olivier Nakache, duoul de regizori francezi care a cucerit publicul în 2011, cu Intouchables, revin pe marile ecrane cu o comedie de actualitate: Un an dificil. ...

Weekend de vis, noul film regizat de Ovidiu Georgescu, din 31 mai în cinematografe

Weekend de vis, noul film regizat de Ovidiu Georgescu, din 31 mai în cinematografe

Weekend de vis, un film plin de umor, în regia lui Ovidiu Georgescu, va putea fi văzut în cinematografele din România, începând din 31 mai.

Proiecții speciale ale filmului Horia - de azi, în cinematografele din marile orașe

Proiecții speciale ale filmului Horia - de azi, în cinematografele din marile orașe

Din 10 aprilie, filmul Horia va rula în cinematografele din toată țara.

Serie de filme online, în aprilie, la Institutul Cervantes: Povești de rezistență. În căutarea unui loc în lume

Serie de filme online, în aprilie, la Institutul Cervantes: Povești de rezistență. În căutarea unui loc în lume

Luna aprilie vine cu o nouă serie de filme online în programul Institutului Cervantes.

Ilie Năstase lansează discul Globe Trotter Lover

Ilie Năstase lansează discul Globe Trotter Lover

În 1987, aflat în plină glorie internațională, tenismenul român Ilie Năstase a primit propunerea de a înregistra două melodii în Franța.

Noi filme în seria Thrillerele de joi seara, la Diva

Noi filme în seria Thrillerele de joi seara, la Diva

Seria de filme thriller difuzate în premieră, în fiecare seară de joi, continuă și în luna aprilie la DIVA cu un nou calup de povești TV cât se poate de intense.

Moartea lui Iosif Zagor va fi proiectat în avanpremieră în deschiderea Festivalului One World 2024

Moartea lui Iosif Zagor va fi proiectat în avanpremieră în deschiderea Festivalului One World 2024

Moartea lui Iosif Zagor, documentarul de debut în regia lui Adi Dohotaru, se va vedea pentru prima dată în această săpămână pe 5 și 6 aprilie în cadrul Festivalului de film One World Romania. ...

Video: Actrița Judith State - invitata CineFAN.podcast din această săptămână

Video: Actrița Judith State - invitata CineFAN.podcast din această săptămână

În aceasta săptămână, Emanuel Lăzărescu şi Cristi Dumitrescu vă invită la un nou episod de CineFAN.podcast - Podcastul Industriei de Film din România, unde o au ca invitată pe actrița Judith State. ...

Pe 17 aprilie, începe la Varșovia Caravana Noului Cinema Românesc 2024

Pe 17 aprilie, începe la Varșovia Caravana Noului Cinema Românesc 2024

În perioada 17-21 aprilie, Institutul Cultural Român de la Varșovia și Kino Muranów vă invită la o incursiune cinematografică în România.

Mrs. Buică - două nominalizări la Premiile Gopo - acum în cinematografe

Mrs. Buică - două nominalizări la Premiile Gopo - acum în cinematografe

După o perioadă intensă în care stârnit multe dezbateri, documentarul lui Eugene Buică se regăsește pe lista nominalizărilor la doua importante Gale.