Din 1 noiembrie veţi putea viziona în cinematografe cel mai nou film din seria Terminator: Terminator: Dark Fate / Terminator: Destin întunecat.

Cu acest prilej ne-am gândit să facem o recapitulare a seriei Terminator.

Totul a început în 1984 când un regizor debutant şi-a unit forţele cu un fost culturist care nu apăruse, până atunci, în vreun film de succes. 

Mai mult, nu erau foarte multe speranţe că filmul, cu buget restrâns, va ajunge să fie văzut de foarte mulţi spectatori. Povestea interesantă, scenele de acţiune foarte bune şi personajul principal au condus la succesul numit Terminator (care până acum are 6 filme). 

Totodată, a fost creată o adevărată franciză, care include un serial TV, cărţi de benzi desenate, jocuri video şi chiar atracţii celebre în parcurile de distracţii. Dar hai să recapitulăm ce s-a întâmplat până acum.

The Terminator / Terminator (1984)

Acțiunea începe în Los Angeles, anul 2029. Computerul Skynet este pe cale de a pierde războiul împotriva oamenilor pe care aproape îi exterminase. Cu puțin timp înainte de a fi distrus, Skynet reușește să trimită un Terminator, un cyborg lipsit de sentimente, prin timp, pentru a o ucide pe Sarah Connor, mama liderului rezistenței umane, John Connor. 

Acesta din urmă reușește să-l trimită, în prezentul nostru, 12 mai 1984, pe Kyle Reese (Michael Biehn), un tânăr călit în război de gherilă, care se îndrăgosteşte de femeia pe care o protejează.  De ce această luptă mortală în jurul ei? Sarah Connor (Linda Hamilton) este aparent o femeie banală, îngrozită de înverşunarea ferocelui cyborg de a o ucide. 

Kyle însă îi dezvăluie faptul că fiul pe care-l va naşte într-o zi, John Connor, va deveni liderul supravieţuitorilor unui nimicitor război nuclear şi va salva omenirea de revolta maşinilor.

În universul lui, Terminator (Arnold Schwarzenegger) este un formidabil „organism cibernetic”, robot, asasin şi soldat, produs al supercomputerului militar Skynet, destinat acţiunilor de luptă şi spionaj. 

Scopul lui suprem: exterminarea oricărei rezistenţe din partea oamenilor. Pentru aceasta, e capabil să vorbească natural, să imite voci, să citească scrisul de mână, să transpire, să aibă miros şi chiar să sângereze. 

Singura cale de a detecta un Terminator este cu ajutorul câinilor, care îi pot depista.

Terminator 2: Judgment Day / Terminator 2: Ziua judecăţii (1991)

3 miliarde de vieți omenești s-au sfârșit pe 29 august 1997. Supraviețuitorii holocaustului nuclear au numit acel război „Ziua Judecății”. Au supraviețuit pentru a face față unui nou coșmar, războiul împotriva mașinilor. Calculatorul care controla mașinile, Skynet, a trimis înapoi în timp 2 Terminatori. Misiunea lor?! Să-l anihileze pe conducătorul rezistenței umane, John Connor.

Și de această dată, rezistența a trimis înapoi un luptător singuratic, un protector pentru John. 

Povestea începe la zece ani după evenimentele din Terminator, și îi urmărește pe Sarah Connor, fiul ei John, și un protector din viitor (ca în primul film), încercând să prevină Ziua Judecății. Acum, mașinile de la Skynet îl au ca țintă pe fiul ei, John, și pun pe urmele lui un Terminator avansat, modelul T-1000 (Robert Patrick), rezistența trimițând un T-800 reprogramat, pentru a-l apăra. 

În timp ce Sarah e internată la nebuni din cauza discursurilor despre Terminatori și Ziua Judecății, puștiul trăiește cu părinți adoptivi și e un rebel cu un cazier deja mărișor. Urmăriți de imposibilul de ucis T-1000, cei trei intră într-o cursă explozivă, pentru a preveni Ziua Judecății.

Întrebarea este: cum a preluat Skynet controlul? Doctorul Miles Dyson (Joe Morton) va crea un tip revoluționar de microprocesor. Peste 3 ani, Cyberdyne va deveni cel mai mare furnizor de sisteme militare computerizate. Toate bombardierele invizibile vor fi retehnologizate cu calculatoare Cyberdyne, astfel devenind complet automatizate. Așa se obține finanțarea pentru construirea Skynet.  Sistemul intră online pe 4 august 1997. 

Se renunță complet la deciziile umane în sectorul strategic. Skynet începe să învețe în progresie geometrică. Devine conștient la 2:14 pe 29 august. Panicați, oamenii încearcă să-l deconecteze. Skynet ripostează. Lansează rachetele nucleare spre Rusia. De ce?! Skynet știe că un contraatac rusesc va elimina dușmanii săi de pe teritoriul SUA.

Terminator 3: Rise of the Machines / Terminator 3: Supremaţia roboţilor (2003)

James Cameron a vorbit în anii ’90 despre crearea unui Terminator 3, însă, după succesul fără precedent al lung metrajului Titanic, s-a decis să nu mai facă încă un Terminator. El a pierdut partea sa din drepturile pentru Terminator, iar apoi a urmat si divorţului său de Linda Hamilton.

De această dată are loc o bătălie între sexe: Terminator vs Terminatoare.

Viitorul nu a fost încă scris. Destinul este așa cum ni-l facem. După cum știți, roboții din viitor, terminatorii, au încercat să-l ucidă pe John Connor înainte să se nască și au mai încercat încă o dată când acesta avea 13 ani. Toată viața, mama sa l-a avertizat că va veni furtuna. Ziua Judecății. Începutul unui război între oameni și mașini. 

3 miliarde de vieți aveau să se stingă într-o clipă, iar John avea să conducă spre victorie rămășițele rezistenței umane. Dar Ziua Judecății nu a mai avut loc. Nu au căzut bombe, iar computerele nu au preluat controlul. Ziua Judecății a fost oprită. Dar John nu se simte în siguranță. Așa că se ascunde mereu, fără telefon, fără adresă. Singurul lucru de care nu poate scăpa sunt coșmarurile.

Terminator, călătoreşte încă o dată din viitorul nu prea îndepărtat pentru a-l proteja pe John Connor (Nick Stahl), un tânăr vagabond care cândva îi va conduce pe luptătorii pentru libertate la victoria împotriva maşinilor ce au ajuns să stăpânească lumea. 

De această dată e prietenos, trebuind să fie garda de corp a unei curajoase doctoriţe veterinare, Kate Brewster (Claire Danes), care, fără ştiinţa ei, va juca un rol central în viitoarea revoluţie.

Singurul lucru care îi stă în cale este frumoasa, dar mortala T-X (Kristanna Loken), un terminator superior cu abilităţi de schimbare a formei, cea mai sofisticată maşină de ucis produsă până atunci. 

T-X a fost trimisă înapoi în timp pentru a-i repera şi ucide pe Connor şi Brewster, precum şi pe cei care li se vor alătura în lupta de rezistenţă, pentru a câştiga astfel bătălia chiar dinaintea începerii ei.

Eroii noştri trebuie să lupte şi împotriva timpului, pentru a preveni instalarea unui periculos program numit „Skynet” în principala reţea naţională de servere. Dacă va fi activat, acest soft va acţiona ca un super-virus, infectând toate calculatoarele din lume, inclusiv pe cele ale Pentagonului, insuflându-le conştiinţa de sine şi îndemnându-le să se revolte împotriva stăpânilor lor umani, ceea ce ar conduce mai apoi la un holocaust nuclear, ce ar distruge cea mai mare parte a omenirii şi le-ar lăsa pe maşini în postura de conducători. 

Cel care se ocupă de Skynet este Robert Brewster, un important ofiţer din cadrul Air Force, preocupat de inerentele riscuri ale programului, care, prin coincidenţă, este chiar tatăl lui Kate.

Terminator: Salvation / Terminator: Salvarea (2009)

Acțiunea are loc în 2018, la 34 de ani după evenimentele din primul film, dar din punct de vedere cronologic cu 11 ani înainte ca voluntarul Kyle Reese (Anton Yelchin) să fie trimis înapoi în timp. 

La începutul secolului 21, Skynet, un program militar de apărare, s-a individualizat. Privind umanitatea ca pe o amenințare a existenței sale, Skynet a decis să atace primul. Supraviețuitorii focului nuclear au numit evenimentul, Ziua Judecății. Au trăit pentru a întâmpina un nou coșmar… Războiul împotriva roboților. 

Pentru a vâna și a eradica rasa umană, Skynet a construit Terminatorii. Războiul continuă, iar liderii rezistenței umane devin disperați. Unii cred că un singur om deține cheia salvării. Alții cred că e un fals profet. Numele lui este John Connor (Christian Bale).

Dar viitorul în care s-a obişnuit să creadă Connor este schimbat. De fapt, anul este 2018, iar John Connor nu este deloc marele lider al rezistenței omenirii împotriva roboților teleghidați de Skynet. 

John Connor face parte din rezistență, are niște urmași credincioși, dar alții sunt cei la conducere. Generalul Ashdown nu-l vede pe John Connor ca fiind salvatorul rasei umane. Marea schimbare are loc când apare în peisaj Marcus Wright (Sam Worthington), un străin ale cărui ultime amintiri îl înfăţişează într-o închisoare aşteptându-şi execuţia. 

Ce nu-şi poate da seama Connor este dacă bărbatul a fost trimis din viitor sau a fost salvat din trecut. În timp ce programul Skynet se pregăteşte pentru un ultim atac împotriva oamenilor, Connor şi Marcus încep o odisee în inima operaţiunilor Skynet, unde descoperă teribilul secret din spatele posibilei anihilări a omenirii.

Terminator: Genisys (2015)

Acţiunea are loc în 2029, iar liderul rezistenței oamenilor, John Connor (Jason Clarke), îl trimite pe sergentul Kyle Reese (Jai Courtney) înapoi în 1984 ca să o protejeze pe Sarah Connor (Emilia Clarke) și să se asigure că omenirea va avea un viitor pașnic. 

Lucrurile iau o întorsătură neașteptată și se creează o fractură în linia temporală. Astfel, Reese se trezește într-o versiune nouă a trecutului care îi este necunoscută, unde are aliați surprinzători, inclusiv pe Gardian (Arnold Schwarzenegger), inamici periculoși, dar și o nouă misiune: să salveze omenirea de la extincţie, distrugând Skynet.

Astfel, Terminator: Genisys complică şi mai mult lucrurile, folosind cronologii alternative. Se va face slalom prin timp şi vor avea loc consecinţe pe care nici geniul regretatului Stephen Hawking nu cred că le-ar desluşi.

Terminator: Dark Fate / Terminator: Destin întunecat (2019)

Și acum să ne ocupăm de „oile noastre”. 

James Cameron revine ca producător, iar de regie se ocupă Tim Miller după un scenariu scris de David S. Goyer, Justin Rhodes și Billy Ray

Au trecut 35 de ani de când Linda Hamilton i-a dat viață mamei conducătorului rezstenței împotriva Terminatorilor. După Terminator 2, vedeta nu mai jucat în nicio continuare (în Terminator 3 se explică că a murit de cancer). 

Începutul filmului încearcă cu secvența sa de deschidere, să justifice iertarea păcatelor pentru celelalte filme din serie.

Vă mai amintiți de ultimele filme din serie? Uitați-le! La fel ca în ultimul Halloween, în care Laurie Strode nu mai este sora mai mică a lui Michael, Sarah Connor și fiul ei, John, nu au reușit să scape „basma-curată”. Se pare că a existat un alt T-800 care s-a ținut ascuns, și a rămas așa până când Sarah și John au coborât garda. 

Ziua judecății a fost oprită, dar Sarah nu reușește să-și protejeze fiul în 1998 care e ucis de un Terminator. Astfel avem parte de o linie temporală. Acțiunea se mută 22 de ani mai târziu unde în centrul atenţiei este de această dată Dani Ramos (Natalia Reyes), o tânără din Mexic a cărei viaţă este distrusă când familia ei e ucisă de un Terminator (Gabriel Luna) venit din viitor. Ea este cheia supraviețuirii umane în viitor. 

Salvată de Grace (Mackenzie Davis) şi de Sarah Connor (Linda Hamilton), Dani va afla curând că de existenţa ei depinde destinul rasei umane într-un viitor în care inteligenţa artificială preia puterea şi decide să extermine umanitatea. Dar ca să nu fie fix la fel, nu mai e vorba de Skynet... ci de Legion.

Mai multe despre Terminator: Dark Fate in cronica de pe site.


Din aceeasi categorie...

Filme românești recente prezentate în șase cinematografe de artă din Polonia

Filme românești recente prezentate în șase cinematografe de artă din Polonia

Institutul Cultural Român de la Varșovia organizează o nouă ediție a Caravanei Noului Cinema Românesc în Polonia în perioada 17 aprilie – 1 decembrie 2024.

Nasty s-a lansat la Sala Palatului: Ilie Năstase, înconjurat de sportivi, vedete și mii de fani

Nasty s-a lansat la Sala Palatului: Ilie Năstase, înconjurat de sportivi, vedete și mii de fani

Premiera documentarului Nasty, despre viața și cariera lui Ilie Năstase, a adus împreună unii dintre cei mai importanți sportivi români din istorie, personalități internaționale, vedete și mii de fani. ...

Himera: Tezaure antice și iubiri pierdute într-un film magic de Alice Rohrwacher, de vineri în cinema

Himera: Tezaure antice și iubiri pierdute într-un film magic de Alice Rohrwacher, de vineri în cinema

Himera / La Chimera, o incursiune în universul fermecător al cineastei italiene Alice Rohrwacher, pe urmele unui englez îndrăgostit ce explorează tezaure antice și iubiri pierdute, va avea premiera în cinema de vineri, 19 aprilie. ...

Video: Regizoarea Ana-Maria Comănescu - invitata CineFAN.podcast din această săptămână

Video: Regizoarea Ana-Maria Comănescu - invitata CineFAN.podcast din această săptămână

În aceasta săptămână, Emanuel Lăzărescu şi Cristi Dumitrescu vă invită la un nou episod de CineFAN.podcast - Podcastul Industriei de Film din România, unde o au ca invitată pe Regizoarea Ana-Maria Comănescu. ...

Încep înscrierile pentru Sisterhood of Young Animation Auteurs 2024

Încep înscrierile pentru Sisterhood of Young Animation Auteurs 2024

La cea de-a 4-a ediție Sisterhood of Young Animation Auteurs (SYAA), Animest continuă parteneriatul cu Animation Festival Network și deschide programul de mentorat dedicat cineastelor din lumea animației către alte două țări. ...

Cătălin Saizescu debutează în teatru regizând piesa Dragoste şi Progres

Cătălin Saizescu debutează în teatru regizând piesa Dragoste şi Progres

Vineri 12 aprilie și sâmbătă 13 aprilie, de la ora 19:00, la Teatrul Alexandru Davila din Piteşti are loc premiera piesei de teatru Dragoste şi Progres regizată de Cătălin Saizescu, o piesa de teatru care face o radiografie a cenzurii din pe...

S-au deschis înscrierile pentru Bursa Alex. Leo Șerban 2024

S-au deschis înscrierile pentru Bursa Alex. Leo Șerban 2024

Cineaștii, jurnaliștii și criticii de film din România se pot înscrie pentru o nouă ediție a Bursei Alex. Leo Șerban, în cadrul Festivalul Internațional de Film Transilvania (14-24 iunie 2024).

Marele jaf al tramvaiului, de vineri pe marile ecrane din România

Marele jaf al tramvaiului, de vineri pe marile ecrane din România

Lungmetrajul Marele jaf al tramvaiului / The Great Tram Robbery semnat de regizorul sârb Slobodan Šijan, producție cu participare românească, are premiera în cinematografele din România pe 12 aprilie 2024. ...

Ioana Mischie ne aduce Guvernul Copiilor 2 în cinematografe din 26 aprilie

Ioana Mischie ne aduce Guvernul Copiilor 2 în cinematografe din 26 aprilie

Guvernul Copiilor 2, filmul vizionar regizat de Ioana Mischie, vine în cinematografe din 26 aprilie.

3 Sud Est lansează melodia În camera ta, parte din coloana sonoră a filmului Retreat Vama Veche

3 Sud Est lansează melodia În camera ta, parte din coloana sonoră a filmului Retreat Vama Veche

3 Sud Est, trupa fenomen care a cucerit topurile muzicale de-a lungul timpului, aduce în playlisturile de vară În camera ta.

Începe cea de-a 14-a ediție a Festivalului Filmului Românesc în Spania

Începe cea de-a 14-a ediție a Festivalului Filmului Românesc în Spania

Institutul Cultural Român de la Madrid organizează, sub auspiciile Ambasadei României în Regatul Spaniei, cea de-a 14-a ediție a Festivalului Filmului Românesc în Spania (Muestra de Cine Rumano), în perioada aprilie - decembrie 2024.

Premiera Primul Meu Film Documentar #26 la Muzeul de Istorie Teodor Cincu din Tecuci

Premiera Primul Meu Film Documentar #26 la Muzeul de Istorie Teodor Cincu din Tecuci

Pe data de 12 aprilie 2024 suntem invitati în Sala Mare a Muzeului de Istorie „Teodor Cincu”, pentru o seară de scurtmetraj documentar.

Video: Regizorul Claudiu Mitcu - invitatul CineFAN.podcast din această săptămână

Video: Regizorul Claudiu Mitcu - invitatul CineFAN.podcast din această săptămână

În aceasta săptămână, Emanuel Lăzărescu şi Cristi Dumitrescu vă invită la un nou episod de CineFAN.podcast - Podcastul Industriei de Film din România, unde il au ca invitat pe Regizorul și producatorul Claudiu Mitcu. ...

Thrillerul românesc Kingdom of Judas se lansează în cinematografe din 12 aprilie

Thrillerul românesc Kingdom of Judas se lansează în cinematografe din 12 aprilie

Aflată la debutul său cu filmul de lungmetraj Kingdom of Judas, Sabina Lisievici va putea fi văzută pe marele ecran, alături de echipa formată din artiști, atât cunoscuți cât și debutanți, începând cu 12 aprilie. ...

Au început înscrierile la Let's Go Digital! 2024

Au început înscrierile la Let's Go Digital! 2024

Adolescenții pasionați de film, fotografie sau editare video sunt așteptați să se înscrie într-unul dintre cele mai longevive programe dedicate lor din țară: Let’s Go Digital! (LGD!) din cadrul Festivalului Internațional de Film...

Un an dificil: umor, prietenie și un strop de nebunie, într-o savuroasă comedie, din 5 aprilie, la cinema

Un an dificil: umor, prietenie și un strop de nebunie, într-o savuroasă comedie, din 5 aprilie, la cinema

Éric Toledano și Olivier Nakache, duoul de regizori francezi care a cucerit publicul în 2011, cu Intouchables, revin pe marile ecrane cu o comedie de actualitate: Un an dificil. ...

Weekend de vis, noul film regizat de Ovidiu Georgescu, din 31 mai în cinematografe

Weekend de vis, noul film regizat de Ovidiu Georgescu, din 31 mai în cinematografe

Weekend de vis, un film plin de umor, în regia lui Ovidiu Georgescu, va putea fi văzut în cinematografele din România, începând din 31 mai.

Proiecții speciale ale filmului Horia - de azi, în cinematografele din marile orașe

Proiecții speciale ale filmului Horia - de azi, în cinematografele din marile orașe

Din 10 aprilie, filmul Horia va rula în cinematografele din toată țara.

Serie de filme online, în aprilie, la Institutul Cervantes: Povești de rezistență. În căutarea unui loc în lume

Serie de filme online, în aprilie, la Institutul Cervantes: Povești de rezistență. În căutarea unui loc în lume

Luna aprilie vine cu o nouă serie de filme online în programul Institutului Cervantes.

Ilie Năstase lansează discul Globe Trotter Lover

Ilie Năstase lansează discul Globe Trotter Lover

În 1987, aflat în plină glorie internațională, tenismenul român Ilie Năstase a primit propunerea de a înregistra două melodii în Franța.

Noi filme în seria Thrillerele de joi seara, la Diva

Noi filme în seria Thrillerele de joi seara, la Diva

Seria de filme thriller difuzate în premieră, în fiecare seară de joi, continuă și în luna aprilie la DIVA cu un nou calup de povești TV cât se poate de intense.

Moartea lui Iosif Zagor va fi proiectat în avanpremieră în deschiderea Festivalului One World 2024

Moartea lui Iosif Zagor va fi proiectat în avanpremieră în deschiderea Festivalului One World 2024

Moartea lui Iosif Zagor, documentarul de debut în regia lui Adi Dohotaru, se va vedea pentru prima dată în această săpămână pe 5 și 6 aprilie în cadrul Festivalului de film One World Romania. ...

Video: Actrița Judith State - invitata CineFAN.podcast din această săptămână

Video: Actrița Judith State - invitata CineFAN.podcast din această săptămână

În aceasta săptămână, Emanuel Lăzărescu şi Cristi Dumitrescu vă invită la un nou episod de CineFAN.podcast - Podcastul Industriei de Film din România, unde o au ca invitată pe actrița Judith State. ...

Pe 17 aprilie, începe la Varșovia Caravana Noului Cinema Românesc 2024

Pe 17 aprilie, începe la Varșovia Caravana Noului Cinema Românesc 2024

În perioada 17-21 aprilie, Institutul Cultural Român de la Varșovia și Kino Muranów vă invită la o incursiune cinematografică în România.

Mrs. Buică - două nominalizări la Premiile Gopo - acum în cinematografe

Mrs. Buică - două nominalizări la Premiile Gopo - acum în cinematografe

După o perioadă intensă în care stârnit multe dezbateri, documentarul lui Eugene Buică se regăsește pe lista nominalizărilor la doua importante Gale.