Din 15 noiembrie veți putea viziona în cinematografe un candidat serios la Oscar: Ford vs Ferrari.

E un film care celebrează un spirit ce ar trebui să ne domine pe toţi, cel al perseverenţei şi al încrâncenării în atingerea unui ţel. Dar înainte de receniza filmului aș vrea să vă spun câte ceva despre Fort GT 40, Carroll Shelby și Ken Miles, „stelele” acestui film.

Ford GT40 este o mașină de curse care a ieșit învingătoare patru ani consecutiv în circuitul de la Le Mans, începând cu anul 1966. Numele provine de la clasa în care a fost încadrata, Grand Touring, iar 40 reprezintă înalțimea automobilului în inci (echivalentul a 1.02 metri). 

În total, între 1964 și 1968, au fost construite 134 de exemplare. Participarea Ford în circuitul de la Les Mans are la bază o bătălie a orgoliilor. Henry Ford al II-lea a vrut să-i demonstreze lui Enzo Ferrari că și mașinile sale sunt „material de curse” (Ferrari înregistrase 6 victorii consecutive la Les Mans) și să-și ia revanșa pentru eșecul suferit în tentativa de a achiziționa producătorul italian în anul precedent (eveniment care este foarte bine reconstruit în film). 

Pentru că cei mai buni ingineri și designeri de mașini de curse puteau fi găsiți la momentul respectiv doar în Marea Britanie, acolo va trimite Ford o echipă de recrutare din care făceau parte Roy Lunn, Ray Geddes și Carroll Shelby (celebrul american, pilot de curse și constructor de mașini). 

Celor trei li se vor alătura John Wyer, fostul racing team manager al Aston Martin și, mai ales, Eric Broadley, fondatorul Lola Cars, cu care Ford semnează un contract pe doi ani și de la care cumpără două prototipuri. 

Primul model Ford GT40 se bazează pe unul dintre prototipurile Lola, ce avea deja un design similar, și este propulsat de un motor V8, cu o capacitate de 4,7 litri și capabil de o viteză maximă de 321,8 km/h. 

În ciuda tuturor eforturilor, GT40 nu va câștiga la Les Mans în 1964, anul în care apare primul model și nici anul următor, când Shelby preia conducerea echipei, deși ia marele premiu la Daytona și argintul la Sebring. 

1966 este momentul de început al dominației Ford la Les Mans, ce va dura patru ani. Participantul din acel an este o versiune modificată, cu un motor de 7 litri și un șasiu tip fagure, din aliminiu, produsă în SUA. 

Pe locul al II-lea va termina cursa tot un GT40, după o serie de momente de tensiune, în care conducerea echipei încearcă să ia cea mai bună decizie în privința învingătorului. La doar câteva secunde distanță de Finish, pilotul de top al Ford, Ken Miles ia o decizie neașteptată... Nu voi mai continua cu ce s-a întamplat în realitate, pentru ca asta ar însemna să vă ruinez finalul filmului....

Și acum despre film...

Regizat de James Mangold, după un scenariu scris de Jez Butterworth, John Henry Butterworth și Jason Keller, Ford vs Ferrari îi are în rolurile principale pe Matt Damon (Caroll Shelby) și Christian Bale (Ken Miles). 

Deși știam adevărata istorie a acestor evenimente am râs și am plâns la acest film. E imposibil să nu îndrăgești aceste personaje. Meritul e doar al actorilor care au reușit să ne transpună în lumea curselor automobilistice din anii ‘60.

Ford în 1963 are parte de cele mai scăzute vânzări. Tot în acel an are loc o negociere de achiziţie eşuată între compania Ford, lider mondial în producţia de maşini, şi Ferrari, creatorul câtorva dintre cele mai celebre bijuterii pe patru roţi ale epocii (Enzo Ferrari a investit toți banii în mașini și acum e falimentar). 

Acest refuz îl determină pe Henry Ford al II-lea să declare război total companiei italiene. 

Confruntarea nu se dă în tabelele cu vânzări, pe care Ford oricum ar fi câştigat-o, ci la cursele de maşini pe care Ferrari le domină incontestabil. 

Aici intră în joc Carroll Shelby (un foarte un formă Matt Damon) care e fost câștigător al cursei de 24 de ore de la Le Mans şi Ken Miles (excepționalul Christian Bale), care primesc bani grei de la Ford pentru a produce, împreună cu echipele lor, o maşină de curse suficient de rapidă pentru a sfârşi dominaţia Ferrari. 

Să vă spun cinstit nici nu mi-am dat seama cum au trecut cele 150 de minute ale filmului. 

De fapt filmul explorează viața unor oameni care fac orice pentru a depăși orice obstacol pe care îl au în faţă. E incredibil cum scenariul abordează două mentalităţi din două perspective diferite. 

Mai întâi avem două perspective asupra modului de a face afaceri, una de masă şi cealaltă concentrată pe excelenţă. 

Mult mai incitant şi captivant în film este conflictul dintre eroi şi o parte a echipei Ford „the suits”, aşa cum peiorativ îi numesc Shelby şi Miles. Este un conflict perpetuu între specialistul în marketing şi creatorul unui produs. 

În distribuție îi veți mai recunoaște pe exceptionalul Remo Girone (Enzo Ferrari) (dacă vă aduceți aminte, el l-a interpretat pe Tano Cariddi - mafiotul care ordonă uciderea lui Corado Cattani în serialul italian La Piovra), Jon Bernthal (Lee Iacocca) vice președinte la Ford Motors, Tracy Letts (Henry Ford II) patronul Ford Motors și Josh Lucas (Leo Beebe) șeful care răspunde de curse (strategie și piloți).

Damon si Bale fac un tur de forță și livrează spectatorilor emoție și suspans (mai ales Bale care ne amintește de un alt rol magnific al său - cel din The Machinist). Sunt tare curios câte nominalizări la Oscar primește acest film, și mai ales câte va câștiga din ele!

Regizorul cameleonic James Mangold reușește și de această dată să ne surprindă, abordând un alt gen cinematografic, dupa succese precum Cop Land (acțiune), Girl, Interrupted (dramă), Identity (thriller), Kate & Leopold (comedie romantică), Walk the Line (biografic), 3:10 to Yuma  (western), Knight and Day (comedie) sau Logan - mult lăudata ecranizare a benzilor desenate de succes Marvel. 

Am senzația că am spus deja prea multe... Dar vă las să urmăriți trailer-ul și să vă faceți o impresie. Dacă adorați cursele de mașini (și nu numai) e un film care trebuie văzut pe marele ecran.

Marea provocare: Le Mans ’66 ajunge in cinematografe din 15 noiembrie, fiind distribuit de Odeon Film.

 


Din aceeasi categorie...

Filme românești recente prezentate în șase cinematografe de artă din Polonia

Filme românești recente prezentate în șase cinematografe de artă din Polonia

Institutul Cultural Român de la Varșovia organizează o nouă ediție a Caravanei Noului Cinema Românesc în Polonia în perioada 17 aprilie – 1 decembrie 2024.

Nasty s-a lansat la Sala Palatului: Ilie Năstase, înconjurat de sportivi, vedete și mii de fani

Nasty s-a lansat la Sala Palatului: Ilie Năstase, înconjurat de sportivi, vedete și mii de fani

Premiera documentarului Nasty, despre viața și cariera lui Ilie Năstase, a adus împreună unii dintre cei mai importanți sportivi români din istorie, personalități internaționale, vedete și mii de fani. ...

Himera: Tezaure antice și iubiri pierdute într-un film magic de Alice Rohrwacher, de vineri în cinema

Himera: Tezaure antice și iubiri pierdute într-un film magic de Alice Rohrwacher, de vineri în cinema

Himera / La Chimera, o incursiune în universul fermecător al cineastei italiene Alice Rohrwacher, pe urmele unui englez îndrăgostit ce explorează tezaure antice și iubiri pierdute, va avea premiera în cinema de vineri, 19 aprilie. ...

Video: Regizoarea Ana-Maria Comănescu - invitata CineFAN.podcast din această săptămână

Video: Regizoarea Ana-Maria Comănescu - invitata CineFAN.podcast din această săptămână

În aceasta săptămână, Emanuel Lăzărescu şi Cristi Dumitrescu vă invită la un nou episod de CineFAN.podcast - Podcastul Industriei de Film din România, unde o au ca invitată pe Regizoarea Ana-Maria Comănescu. ...

Încep înscrierile pentru Sisterhood of Young Animation Auteurs 2024

Încep înscrierile pentru Sisterhood of Young Animation Auteurs 2024

La cea de-a 4-a ediție Sisterhood of Young Animation Auteurs (SYAA), Animest continuă parteneriatul cu Animation Festival Network și deschide programul de mentorat dedicat cineastelor din lumea animației către alte două țări. ...

Cătălin Saizescu debutează în teatru regizând piesa Dragoste şi Progres

Cătălin Saizescu debutează în teatru regizând piesa Dragoste şi Progres

Vineri 12 aprilie și sâmbătă 13 aprilie, de la ora 19:00, la Teatrul Alexandru Davila din Piteşti are loc premiera piesei de teatru Dragoste şi Progres regizată de Cătălin Saizescu, o piesa de teatru care face o radiografie a cenzurii din pe...

S-au deschis înscrierile pentru Bursa Alex. Leo Șerban 2024

S-au deschis înscrierile pentru Bursa Alex. Leo Șerban 2024

Cineaștii, jurnaliștii și criticii de film din România se pot înscrie pentru o nouă ediție a Bursei Alex. Leo Șerban, în cadrul Festivalul Internațional de Film Transilvania (14-24 iunie 2024).

Marele jaf al tramvaiului, de vineri pe marile ecrane din România

Marele jaf al tramvaiului, de vineri pe marile ecrane din România

Lungmetrajul Marele jaf al tramvaiului / The Great Tram Robbery semnat de regizorul sârb Slobodan Šijan, producție cu participare românească, are premiera în cinematografele din România pe 12 aprilie 2024. ...

Ioana Mischie ne aduce Guvernul Copiilor 2 în cinematografe din 26 aprilie

Ioana Mischie ne aduce Guvernul Copiilor 2 în cinematografe din 26 aprilie

Guvernul Copiilor 2, filmul vizionar regizat de Ioana Mischie, vine în cinematografe din 26 aprilie.

3 Sud Est lansează melodia În camera ta, parte din coloana sonoră a filmului Retreat Vama Veche

3 Sud Est lansează melodia În camera ta, parte din coloana sonoră a filmului Retreat Vama Veche

3 Sud Est, trupa fenomen care a cucerit topurile muzicale de-a lungul timpului, aduce în playlisturile de vară În camera ta.

Începe cea de-a 14-a ediție a Festivalului Filmului Românesc în Spania

Începe cea de-a 14-a ediție a Festivalului Filmului Românesc în Spania

Institutul Cultural Român de la Madrid organizează, sub auspiciile Ambasadei României în Regatul Spaniei, cea de-a 14-a ediție a Festivalului Filmului Românesc în Spania (Muestra de Cine Rumano), în perioada aprilie - decembrie 2024.

Premiera Primul Meu Film Documentar #26 la Muzeul de Istorie Teodor Cincu din Tecuci

Premiera Primul Meu Film Documentar #26 la Muzeul de Istorie Teodor Cincu din Tecuci

Pe data de 12 aprilie 2024 suntem invitati în Sala Mare a Muzeului de Istorie „Teodor Cincu”, pentru o seară de scurtmetraj documentar.

Video: Regizorul Claudiu Mitcu - invitatul CineFAN.podcast din această săptămână

Video: Regizorul Claudiu Mitcu - invitatul CineFAN.podcast din această săptămână

În aceasta săptămână, Emanuel Lăzărescu şi Cristi Dumitrescu vă invită la un nou episod de CineFAN.podcast - Podcastul Industriei de Film din România, unde il au ca invitat pe Regizorul și producatorul Claudiu Mitcu. ...

Thrillerul românesc Kingdom of Judas se lansează în cinematografe din 12 aprilie

Thrillerul românesc Kingdom of Judas se lansează în cinematografe din 12 aprilie

Aflată la debutul său cu filmul de lungmetraj Kingdom of Judas, Sabina Lisievici va putea fi văzută pe marele ecran, alături de echipa formată din artiști, atât cunoscuți cât și debutanți, începând cu 12 aprilie. ...

Au început înscrierile la Let's Go Digital! 2024

Au început înscrierile la Let's Go Digital! 2024

Adolescenții pasionați de film, fotografie sau editare video sunt așteptați să se înscrie într-unul dintre cele mai longevive programe dedicate lor din țară: Let’s Go Digital! (LGD!) din cadrul Festivalului Internațional de Film...

Un an dificil: umor, prietenie și un strop de nebunie, într-o savuroasă comedie, din 5 aprilie, la cinema

Un an dificil: umor, prietenie și un strop de nebunie, într-o savuroasă comedie, din 5 aprilie, la cinema

Éric Toledano și Olivier Nakache, duoul de regizori francezi care a cucerit publicul în 2011, cu Intouchables, revin pe marile ecrane cu o comedie de actualitate: Un an dificil. ...

Weekend de vis, noul film regizat de Ovidiu Georgescu, din 31 mai în cinematografe

Weekend de vis, noul film regizat de Ovidiu Georgescu, din 31 mai în cinematografe

Weekend de vis, un film plin de umor, în regia lui Ovidiu Georgescu, va putea fi văzut în cinematografele din România, începând din 31 mai.

Proiecții speciale ale filmului Horia - de azi, în cinematografele din marile orașe

Proiecții speciale ale filmului Horia - de azi, în cinematografele din marile orașe

Din 10 aprilie, filmul Horia va rula în cinematografele din toată țara.

Serie de filme online, în aprilie, la Institutul Cervantes: Povești de rezistență. În căutarea unui loc în lume

Serie de filme online, în aprilie, la Institutul Cervantes: Povești de rezistență. În căutarea unui loc în lume

Luna aprilie vine cu o nouă serie de filme online în programul Institutului Cervantes.

Ilie Năstase lansează discul Globe Trotter Lover

Ilie Năstase lansează discul Globe Trotter Lover

În 1987, aflat în plină glorie internațională, tenismenul român Ilie Năstase a primit propunerea de a înregistra două melodii în Franța.

Noi filme în seria Thrillerele de joi seara, la Diva

Noi filme în seria Thrillerele de joi seara, la Diva

Seria de filme thriller difuzate în premieră, în fiecare seară de joi, continuă și în luna aprilie la DIVA cu un nou calup de povești TV cât se poate de intense.

Moartea lui Iosif Zagor va fi proiectat în avanpremieră în deschiderea Festivalului One World 2024

Moartea lui Iosif Zagor va fi proiectat în avanpremieră în deschiderea Festivalului One World 2024

Moartea lui Iosif Zagor, documentarul de debut în regia lui Adi Dohotaru, se va vedea pentru prima dată în această săpămână pe 5 și 6 aprilie în cadrul Festivalului de film One World Romania. ...

Video: Actrița Judith State - invitata CineFAN.podcast din această săptămână

Video: Actrița Judith State - invitata CineFAN.podcast din această săptămână

În aceasta săptămână, Emanuel Lăzărescu şi Cristi Dumitrescu vă invită la un nou episod de CineFAN.podcast - Podcastul Industriei de Film din România, unde o au ca invitată pe actrița Judith State. ...

Pe 17 aprilie, începe la Varșovia Caravana Noului Cinema Românesc 2024

Pe 17 aprilie, începe la Varșovia Caravana Noului Cinema Românesc 2024

În perioada 17-21 aprilie, Institutul Cultural Român de la Varșovia și Kino Muranów vă invită la o incursiune cinematografică în România.

Mrs. Buică - două nominalizări la Premiile Gopo - acum în cinematografe

Mrs. Buică - două nominalizări la Premiile Gopo - acum în cinematografe

După o perioadă intensă în care stârnit multe dezbateri, documentarul lui Eugene Buică se regăsește pe lista nominalizărilor la doua importante Gale.