Mulan e un film de acțiune care reimaginează povestea legendarei luptătoare Hua Mulan, inspiratoarea unei legende vechi de 15 secole în China.

Mulan este regizat de Niki Caro după un scenariu scris de Rick Jaffa, Amanda Silver, Lauren Jyken și Elizabeth Martin și e o adapare live acion a animației din 1998 cu același titlul, care e bazată pe o legendă chinezească străveche care a supraviețuit de 15 secole „Balada lui Mulan”.

Mulan a rulat pe marile ecrane din România în format 3D Dublat si Subtitrat. Mulan spune povestea emoționantă și înălțătoare a tinerei și neînfricatei femei care a riscat totul de dragul familiei și a patriei sale, devenind una dintre cele mai mari luptătoare cunoscută vreodată în China. E o aventură epică, cu scene de acțiune coregrafiate de maeștrii Wu-shu celebri, cu imagini de o frumusețe ce îți va tăia respirația și care îți va transmite emoții pe care nu le vei putea ține în frâu.

Filmul celebrează puterea interioară, ce depășește orice obstacole, a unei tinere femei, pusă într-o situație limită, într-o lume în care femeile care doreau să își depășească condiția puteau fi executate pe loc, fără prea multe discuții.

Mulan e o poveste ce depășește granițe, în timp și spațiu, și care readuce în actualitate temele profunde ale onoarei, familiei, datoriei și o face într-un mod incredibil de emoționant și spectaculos, transformând o legendă chinezească nemuritoare într-o poveste relevantă în contemporan. Dar care e povestea?

Şase dintre garnizoanele aflate de-a lungul Drumului Mãtãsii au cãzut într-un atac coordonat de rourani conduși de Bori Khan (Jason Scott Lee). Întregul comerţ a fost perturbat. Dacă aceste lucruri vor continua va fi sfârșitul regatului. Pentru a preveni acestă situație, împăratul Chinei (Jet Li) dă un decret care obligă fiecare familie să trimită un luptător în Armata Imperială, pentru a opri invadatorii ce amenință China, venind dinspre nord.

Hua Mulan (Yifei Liu) e fiica cea mare a unui războinic vestit odinioară, dar care a îmbătrânit și nu se mai simte în putere fiind rănit în primul război în care luptat alături de împărat. Cum războinicul nu are fii, familia pare pusă într-o situație fără ieșire. Bătrânul tată, altădată un războinic dârz ce își punea inamicii pe fugă, se hotărăște să se ducă, așa fragil cum a ajuns și să își facă datoria în Armata Imperială.

Acesta e momentul în care Hua Mulan decide că nu își poate lăsa tatăl să facă așa ceva. În schimb, îi poate lua locul, salvând, în același timp, onoarea familiei. Deghizându-se în bărbat, Hua Mulan, de-acum devenită Hua Jun, se înrolează în armată, pretinzând că este fiul cunoscutului războinic. Antrenamentul de bază e dur și o testează pe Hua Mulan la fiecare pas. Dar ea nu renunță. Și de abia în acele condiții vitrege, în acea lume, alcătuită eminamente din bărbați, Mulan își descoperă cu adevărat forță interioară și ajunge să își atingă întregul potențial.

Războiul care urmează devine o aventură epică ce o transformă pe Mulan într-un războinic legendar, plin de onoare, care va câștiga respectul, admirația și recunoștința întregii Chine, în frunte cu împăratul ei… și care îl va umple pe tatăl ei de mândrie.

Din păcate filmul nu mi s-a părut mai bun decât animația din 1998. Unul din elementele principale si importante ale animatiei, Dragonul Mushu (care avea vocea lui Eddie Murphy) a fost schimbat in acest film cu... o pasăre Phoenix. Muzica (foarte importantă în filmul animat), lipsește și ea cu desăvârșire. Dar poate cea mai mare nedreptate s-a făcut eliminând personajul Li Shang (comandantul lui Mulan, de care aceasta se îndrăgostește în animație). În film, personajul a dispărut, producătorii luând această decizie în urma trendului #MeeToo, nedorind ca Mulan să aibă o relație cu superiorului lui. Eu zic sa nu mai facem filme deloc, să nu mai supărăm pe nimeni!

Se pare că Niki Caro (care a mai regizat în trecut adaptarea romanului The Zookeeper's Wife) nu a reușit să-i dea „suflet” acestui film care ajunge să dezamăgească în raport cu filmul animat din care s-a inspirat.

Ceea ce e de apreciat sunt detaliile și subtilitățile cu o mare încărcătură simbolică și istorică, super-cascadoriile în șa, peisajele deosebite, obiectele de vestimentație și accesoriile croite manual, scenele de pregătire și luptă, alături de transformarea uluitoare a loialei Mulan într-un luptător de legendă, toate sunt demne de marile ecrane și de sonorizarea captivantă a unei săli de cinema.

Acțiunea filmului îți oferă de toate, începând de la lupte cu coregrafii impresionante alcătuite din mișcări specifice artelor marțiale, și până la scene cu eroi marțiali desprinși din wuxia (n.r. gen care aparține literaturii chineze, care urmărește aventurile eroilor marțiali din China Antică) și scene de cascadorii cu cai.

Mulan, interpretată cu succes de actrița Yifei Liu, trece printr-o transformare incredibilă de-a lungul filmului, debutând ca adolescentă rebelă și ajungând, la final, o luptătoare neînfricată, care a reușit să se conecteze la energia Qi, devenind astfel de neînvins. Producția acestui film a fost extrem de costisitoare, depășind suma de 200 de milioane de dolari.

Sume generoase au fost investite în decorurile de care s-a ocupat aceeași echipă care a lucrat și pentru Thor: Ragnarok, dar și în costume și efectele speciale. Coloana sonoră? Captivantă, emoționantă, impresionantă, aparținând artiștilor de renume internațional Christina Aguilera și Harry Gregson-Williams.

Filmările producției Disney au avut loc în peste 20 de locuri diferite din China și Noua Zeelandă. Unul dintre aceste locuri este orașul Xiangyand din provincia Hubei, în care se regăsește o replică a unui orășel din timpul Dinastiei Tang – acesta a fost transformat în Orașul Imperial din film. Aici, marea provocare cu care s-a confruntat echipa de producție a fost să conceapă un program de filmare care să le permită să se bucure de acest oraș în deplină liniște, în ciuda faptului că este una dintre cele mai vizitate atracții turistice din zonă.

O altă locație impresionantă din China în care s-au filmat unele cadre pentru acest film Disney este și Fujian Tulou, care face parte din Patrimoniul Mondial UNESCO, recunoscut fiind pentru o serie de locuințe rurale comune, construite între secolele XII-XX. Parcul Național Zhangye, Studioul Hengdian World Studios, precum și zona deșertului din Turpan sunt alte locații în care a fost filmat Mulan.

În Noua Zeelandă, mai exact în Valea Ahuriri, au fost filmate scenele din tabăra de pregătire a războinicei Mulan odată înrolată în Armata Imperială, precum și cele de luptă, la care au participat 900 de persoane și zeci de cai. Printre figuranții care au jucat în aceste scene s-au regăsit mulți cascadori și maeștri renumiți de arte marțiale.

Cu toate că acțiunea filmului este inspirată dintr-o legendă veche de secole, extrem de îndrăgită în cultura poporului chinez, povestea aceasta rămâne la fel de relevantă și astăzi, aducând în centrul atenției teme precum onoarea, datoria morală față de familie și patrie, dar și forța interioară pe care cu toții o avem, însă pe care trebuie să învățăm să o accesăm. Cum arată scenele în care o avalanșă împiedică armata să înainteze, pentru care au fost necesari 2 ani de pregătiri, cu filmări în multiple locații, cu un necesar de peste 80 de cai și 80 de călăreți cascadori din Mongolia și Kazahstan? Cum au reușit toți aceștia să călărească cu spatele în timpul filmărilor, în timp ce trăgeau cu arcul? Cum poate fi făcută o poveste veche de secole, care rezonează în mentalul poporului chinez, una de actualitate, nemuritoare și relevantă pentru toți? Trebuie să vizionați neapărat acest film.

Din păcate Disney nu mai lansează în România filme în format fizic, dar îl puteți viziona la televizor pe HBO 2 sau HboGo. Bineînțeles dacă vreți și calitate va trebui să îl cumpărați cu subtitrare în engleză. Dar dacă sunteți mulțumiți să vizionați filme pe canale de televiziune sau pe canalul de streaming HboGO (deși aici aș comenta că subtitrarea aceea cu bandă gri lasă de dorit, zici că te uiți la un film ilegal pe net) îl puteți viziona liniștiți.

Detalii de producție pe care probabil nu le știți:

1. Pentru a realiza scenele de luptă producătorii au apelat la echipe specializate de cascadori din China, Kazahstan, Mongolia, Noua Zeelandă și Australia. Respectivele scene au inclus mai mulți actori principali, o mulțime de 100 de figuranți și o sumedenie de cai.

2. Cincizeci de călăreți din Kazahstan și Mongolia au performat super cascadorii în șa, unii dintre ei putând chiar să călărească cu spatele și, în același timp, să tragă săgeți cu arcul. Prezența oamenilor și cailor în scenele de luptă conferă autenticitate din plin imaginilor.

3. În total, 90 de cai au fost folosiți în film, inclusiv calul folosit ca rezervă pentru armăsarul lui Mulan, Black Wind. Iar pregătirea cailor pentru filmări a durat câteva luni.

4. Sabia care apare în film este realizată în stilul Wushu, un gen de sabie foarte dificil de manevrat.

5. Filmările au avut loc în peste 20 de locuri în China, inclusiv în provinciile Hubei, în așa-numitele Nisipuri care cântă din deșetul Mingsha din provincia Xinjiang, Parcul Național Geologic Zhangye Danxia, satul Mazar în Dunhuang, Jiuquan în provincia Gansu și, firește, studiourile din provincia Zhejiang din estul Chinei.

6. Aproape 4.000 de arme au fost făcute pentru film, fiind folosite diferite materiale ca aluminiu, uretan, etc.

7. Armura și heraldica pentru Mulan au mai inclus scuturi de infanterie, sulițe, săgeți, arcuri, săbii Jian cu dublu tăiș, sabia lată Dao și pumnalul Kapinga pe care le mânuiește Bori Khan, alături de înfricoșătoarele pumnale ale lui Xianniang.

8. Imaginile cu animale alese pentru heraldică au fost inspirate in istoria dinastiei Tang. Armura comandantului Tung, casca, cureaua, de exemplu, sunt decorate cu imagini cu broaște țestoase. Iar hainele de luptă (cum ar fi tunica verde) ale împăratului cuprind imagini cu dragoni și nori.

9. Crearea costumelor s-a făcut la un înalt nivel: peste 40 de oameni au croit hainele timp de trei luni. Costumele includ: 1104 accesorii de purtat pe cap, 250 de pălării produse în China, 1114 ținute complete pentru figuranți, 590 pentru Orașul Imperial, 100 pentru scenele din satul Tulou. Acestora li se adaugă 281 de seturi de armuri chinezești, 730 pentru rourani și trei-cinci costume făcute pentru fiecare dintre cei 50 de actori.

Trailer subtitrat in română:


Din aceeasi categorie...

Capodopere ale cinematografiei italiene, în proiecţii speciale la Timişoara

Capodopere ale cinematografiei italiene, în proiecţii speciale la Timişoara

Cinci capodopere ale cinematografiei italiene clasice, realizate de regizori celebri precum Federico Fellini, Vittorio De Sica, Pier Paolo Pasolini, Michelangelo Antonioni şi Roberto Rossellini, vor putea fi văzute în cadrul unor proiecţii specia...

Piesa Dragoste şi Progres, o comedie spumoasă în regia lui Cătălin Saizescu a avut premiera la Piteşti

Piesa Dragoste şi Progres, o comedie spumoasă în regia lui Cătălin Saizescu a avut premiera la Piteşti

Sâmbătă 13 aprilie la Teatrul Alexandru Davila din Piteşti a avut loc premiera piesei de teatru Dragoste şi Progres, scrisă de Bogdan Adrian Tomas şi regizată de Cătălin Saizescu - o piesă care face o radiografie amuzantă a cenzurii din p...

Filme românești recente prezentate în șase cinematografe de artă din Polonia

Filme românești recente prezentate în șase cinematografe de artă din Polonia

Institutul Cultural Român de la Varșovia organizează o nouă ediție a Caravanei Noului Cinema Românesc în Polonia în perioada 17 aprilie – 1 decembrie 2024.

Nasty s-a lansat la Sala Palatului: Ilie Năstase, înconjurat de sportivi, vedete și mii de fani

Nasty s-a lansat la Sala Palatului: Ilie Năstase, înconjurat de sportivi, vedete și mii de fani

Premiera documentarului Nasty, despre viața și cariera lui Ilie Năstase, a adus împreună unii dintre cei mai importanți sportivi români din istorie, personalități internaționale, vedete și mii de fani. ...

Himera: Tezaure antice și iubiri pierdute într-un film magic de Alice Rohrwacher, de vineri în cinema

Himera: Tezaure antice și iubiri pierdute într-un film magic de Alice Rohrwacher, de vineri în cinema

Himera / La Chimera, o incursiune în universul fermecător al cineastei italiene Alice Rohrwacher, pe urmele unui englez îndrăgostit ce explorează tezaure antice și iubiri pierdute, va avea premiera în cinema de vineri, 19 aprilie. ...

Video: Regizoarea Ana-Maria Comănescu - invitata CineFAN.podcast din această săptămână

Video: Regizoarea Ana-Maria Comănescu - invitata CineFAN.podcast din această săptămână

În aceasta săptămână, Emanuel Lăzărescu şi Cristi Dumitrescu vă invită la un nou episod de CineFAN.podcast - Podcastul Industriei de Film din România, unde o au ca invitată pe Regizoarea Ana-Maria Comănescu. ...

Încep înscrierile pentru Sisterhood of Young Animation Auteurs 2024

Încep înscrierile pentru Sisterhood of Young Animation Auteurs 2024

La cea de-a 4-a ediție Sisterhood of Young Animation Auteurs (SYAA), Animest continuă parteneriatul cu Animation Festival Network și deschide programul de mentorat dedicat cineastelor din lumea animației către alte două țări. ...

Cătălin Saizescu debutează în teatru regizând piesa Dragoste şi Progres

Cătălin Saizescu debutează în teatru regizând piesa Dragoste şi Progres

Vineri 12 aprilie și sâmbătă 13 aprilie, de la ora 19:00, la Teatrul Alexandru Davila din Piteşti are loc premiera piesei de teatru Dragoste şi Progres regizată de Cătălin Saizescu, o piesa de teatru care face o radiografie a cenzurii din pe...

S-au deschis înscrierile pentru Bursa Alex. Leo Șerban 2024

S-au deschis înscrierile pentru Bursa Alex. Leo Șerban 2024

Cineaștii, jurnaliștii și criticii de film din România se pot înscrie pentru o nouă ediție a Bursei Alex. Leo Șerban, în cadrul Festivalul Internațional de Film Transilvania (14-24 iunie 2024).

Marele jaf al tramvaiului, de vineri pe marile ecrane din România

Marele jaf al tramvaiului, de vineri pe marile ecrane din România

Lungmetrajul Marele jaf al tramvaiului / The Great Tram Robbery semnat de regizorul sârb Slobodan Šijan, producție cu participare românească, are premiera în cinematografele din România pe 12 aprilie 2024. ...

Ioana Mischie ne aduce Guvernul Copiilor 2 în cinematografe din 26 aprilie

Ioana Mischie ne aduce Guvernul Copiilor 2 în cinematografe din 26 aprilie

Guvernul Copiilor 2, filmul vizionar regizat de Ioana Mischie, vine în cinematografe din 26 aprilie.

3 Sud Est lansează melodia În camera ta, parte din coloana sonoră a filmului Retreat Vama Veche

3 Sud Est lansează melodia În camera ta, parte din coloana sonoră a filmului Retreat Vama Veche

3 Sud Est, trupa fenomen care a cucerit topurile muzicale de-a lungul timpului, aduce în playlisturile de vară În camera ta.

Începe cea de-a 14-a ediție a Festivalului Filmului Românesc în Spania

Începe cea de-a 14-a ediție a Festivalului Filmului Românesc în Spania

Institutul Cultural Român de la Madrid organizează, sub auspiciile Ambasadei României în Regatul Spaniei, cea de-a 14-a ediție a Festivalului Filmului Românesc în Spania (Muestra de Cine Rumano), în perioada aprilie - decembrie 2024.

Premiera Primul Meu Film Documentar #26 la Muzeul de Istorie Teodor Cincu din Tecuci

Premiera Primul Meu Film Documentar #26 la Muzeul de Istorie Teodor Cincu din Tecuci

Pe data de 12 aprilie 2024 suntem invitati în Sala Mare a Muzeului de Istorie „Teodor Cincu”, pentru o seară de scurtmetraj documentar.

Video: Regizorul Claudiu Mitcu - invitatul CineFAN.podcast din această săptămână

Video: Regizorul Claudiu Mitcu - invitatul CineFAN.podcast din această săptămână

În aceasta săptămână, Emanuel Lăzărescu şi Cristi Dumitrescu vă invită la un nou episod de CineFAN.podcast - Podcastul Industriei de Film din România, unde il au ca invitat pe Regizorul și producatorul Claudiu Mitcu. ...

Thrillerul românesc Kingdom of Judas se lansează în cinematografe din 12 aprilie

Thrillerul românesc Kingdom of Judas se lansează în cinematografe din 12 aprilie

Aflată la debutul său cu filmul de lungmetraj Kingdom of Judas, Sabina Lisievici va putea fi văzută pe marele ecran, alături de echipa formată din artiști, atât cunoscuți cât și debutanți, începând cu 12 aprilie. ...

Au început înscrierile la Let's Go Digital! 2024

Au început înscrierile la Let's Go Digital! 2024

Adolescenții pasionați de film, fotografie sau editare video sunt așteptați să se înscrie într-unul dintre cele mai longevive programe dedicate lor din țară: Let’s Go Digital! (LGD!) din cadrul Festivalului Internațional de Film...

Un an dificil: umor, prietenie și un strop de nebunie, într-o savuroasă comedie, din 5 aprilie, la cinema

Un an dificil: umor, prietenie și un strop de nebunie, într-o savuroasă comedie, din 5 aprilie, la cinema

Éric Toledano și Olivier Nakache, duoul de regizori francezi care a cucerit publicul în 2011, cu Intouchables, revin pe marile ecrane cu o comedie de actualitate: Un an dificil. ...

Weekend de vis, noul film regizat de Ovidiu Georgescu, din 31 mai în cinematografe

Weekend de vis, noul film regizat de Ovidiu Georgescu, din 31 mai în cinematografe

Weekend de vis, un film plin de umor, în regia lui Ovidiu Georgescu, va putea fi văzut în cinematografele din România, începând din 31 mai.

Proiecții speciale ale filmului Horia - de azi, în cinematografele din marile orașe

Proiecții speciale ale filmului Horia - de azi, în cinematografele din marile orașe

Din 10 aprilie, filmul Horia va rula în cinematografele din toată țara.

Serie de filme online, în aprilie, la Institutul Cervantes: Povești de rezistență. În căutarea unui loc în lume

Serie de filme online, în aprilie, la Institutul Cervantes: Povești de rezistență. În căutarea unui loc în lume

Luna aprilie vine cu o nouă serie de filme online în programul Institutului Cervantes.

Ilie Năstase lansează discul Globe Trotter Lover

Ilie Năstase lansează discul Globe Trotter Lover

În 1987, aflat în plină glorie internațională, tenismenul român Ilie Năstase a primit propunerea de a înregistra două melodii în Franța.

Noi filme în seria Thrillerele de joi seara, la Diva

Noi filme în seria Thrillerele de joi seara, la Diva

Seria de filme thriller difuzate în premieră, în fiecare seară de joi, continuă și în luna aprilie la DIVA cu un nou calup de povești TV cât se poate de intense.

Moartea lui Iosif Zagor va fi proiectat în avanpremieră în deschiderea Festivalului One World 2024

Moartea lui Iosif Zagor va fi proiectat în avanpremieră în deschiderea Festivalului One World 2024

Moartea lui Iosif Zagor, documentarul de debut în regia lui Adi Dohotaru, se va vedea pentru prima dată în această săpămână pe 5 și 6 aprilie în cadrul Festivalului de film One World Romania. ...

Video: Actrița Judith State - invitata CineFAN.podcast din această săptămână

Video: Actrița Judith State - invitata CineFAN.podcast din această săptămână

În aceasta săptămână, Emanuel Lăzărescu şi Cristi Dumitrescu vă invită la un nou episod de CineFAN.podcast - Podcastul Industriei de Film din România, unde o au ca invitată pe actrița Judith State. ...