Mulan e un film de acțiune care reimaginează povestea legendarei luptătoare Hua Mulan, inspiratoarea unei legende vechi de 15 secole în China.

Mulan este regizat de Niki Caro după un scenariu scris de Rick Jaffa, Amanda Silver, Lauren Jyken și Elizabeth Martin și e o adapare live acion a animației din 1998 cu același titlul, care e bazată pe o legendă chinezească străveche care a supraviețuit de 15 secole „Balada lui Mulan”.

Mulan a rulat pe marile ecrane din România în format 3D Dublat si Subtitrat. Mulan spune povestea emoționantă și înălțătoare a tinerei și neînfricatei femei care a riscat totul de dragul familiei și a patriei sale, devenind una dintre cele mai mari luptătoare cunoscută vreodată în China. E o aventură epică, cu scene de acțiune coregrafiate de maeștrii Wu-shu celebri, cu imagini de o frumusețe ce îți va tăia respirația și care îți va transmite emoții pe care nu le vei putea ține în frâu.

Filmul celebrează puterea interioară, ce depășește orice obstacole, a unei tinere femei, pusă într-o situație limită, într-o lume în care femeile care doreau să își depășească condiția puteau fi executate pe loc, fără prea multe discuții.

Mulan e o poveste ce depășește granițe, în timp și spațiu, și care readuce în actualitate temele profunde ale onoarei, familiei, datoriei și o face într-un mod incredibil de emoționant și spectaculos, transformând o legendă chinezească nemuritoare într-o poveste relevantă în contemporan. Dar care e povestea?

Şase dintre garnizoanele aflate de-a lungul Drumului Mãtãsii au cãzut într-un atac coordonat de rourani conduși de Bori Khan (Jason Scott Lee). Întregul comerţ a fost perturbat. Dacă aceste lucruri vor continua va fi sfârșitul regatului. Pentru a preveni acestă situație, împăratul Chinei (Jet Li) dă un decret care obligă fiecare familie să trimită un luptător în Armata Imperială, pentru a opri invadatorii ce amenință China, venind dinspre nord.

Hua Mulan (Yifei Liu) e fiica cea mare a unui războinic vestit odinioară, dar care a îmbătrânit și nu se mai simte în putere fiind rănit în primul război în care luptat alături de împărat. Cum războinicul nu are fii, familia pare pusă într-o situație fără ieșire. Bătrânul tată, altădată un războinic dârz ce își punea inamicii pe fugă, se hotărăște să se ducă, așa fragil cum a ajuns și să își facă datoria în Armata Imperială.

Acesta e momentul în care Hua Mulan decide că nu își poate lăsa tatăl să facă așa ceva. În schimb, îi poate lua locul, salvând, în același timp, onoarea familiei. Deghizându-se în bărbat, Hua Mulan, de-acum devenită Hua Jun, se înrolează în armată, pretinzând că este fiul cunoscutului războinic. Antrenamentul de bază e dur și o testează pe Hua Mulan la fiecare pas. Dar ea nu renunță. Și de abia în acele condiții vitrege, în acea lume, alcătuită eminamente din bărbați, Mulan își descoperă cu adevărat forță interioară și ajunge să își atingă întregul potențial.

Războiul care urmează devine o aventură epică ce o transformă pe Mulan într-un războinic legendar, plin de onoare, care va câștiga respectul, admirația și recunoștința întregii Chine, în frunte cu împăratul ei… și care îl va umple pe tatăl ei de mândrie.

Din păcate filmul nu mi s-a părut mai bun decât animația din 1998. Unul din elementele principale si importante ale animatiei, Dragonul Mushu (care avea vocea lui Eddie Murphy) a fost schimbat in acest film cu... o pasăre Phoenix. Muzica (foarte importantă în filmul animat), lipsește și ea cu desăvârșire. Dar poate cea mai mare nedreptate s-a făcut eliminând personajul Li Shang (comandantul lui Mulan, de care aceasta se îndrăgostește în animație). În film, personajul a dispărut, producătorii luând această decizie în urma trendului #MeeToo, nedorind ca Mulan să aibă o relație cu superiorului lui. Eu zic sa nu mai facem filme deloc, să nu mai supărăm pe nimeni!

Se pare că Niki Caro (care a mai regizat în trecut adaptarea romanului The Zookeeper's Wife) nu a reușit să-i dea „suflet” acestui film care ajunge să dezamăgească în raport cu filmul animat din care s-a inspirat.

Ceea ce e de apreciat sunt detaliile și subtilitățile cu o mare încărcătură simbolică și istorică, super-cascadoriile în șa, peisajele deosebite, obiectele de vestimentație și accesoriile croite manual, scenele de pregătire și luptă, alături de transformarea uluitoare a loialei Mulan într-un luptător de legendă, toate sunt demne de marile ecrane și de sonorizarea captivantă a unei săli de cinema.

Acțiunea filmului îți oferă de toate, începând de la lupte cu coregrafii impresionante alcătuite din mișcări specifice artelor marțiale, și până la scene cu eroi marțiali desprinși din wuxia (n.r. gen care aparține literaturii chineze, care urmărește aventurile eroilor marțiali din China Antică) și scene de cascadorii cu cai.

Mulan, interpretată cu succes de actrița Yifei Liu, trece printr-o transformare incredibilă de-a lungul filmului, debutând ca adolescentă rebelă și ajungând, la final, o luptătoare neînfricată, care a reușit să se conecteze la energia Qi, devenind astfel de neînvins. Producția acestui film a fost extrem de costisitoare, depășind suma de 200 de milioane de dolari.

Sume generoase au fost investite în decorurile de care s-a ocupat aceeași echipă care a lucrat și pentru Thor: Ragnarok, dar și în costume și efectele speciale. Coloana sonoră? Captivantă, emoționantă, impresionantă, aparținând artiștilor de renume internațional Christina Aguilera și Harry Gregson-Williams.

Filmările producției Disney au avut loc în peste 20 de locuri diferite din China și Noua Zeelandă. Unul dintre aceste locuri este orașul Xiangyand din provincia Hubei, în care se regăsește o replică a unui orășel din timpul Dinastiei Tang – acesta a fost transformat în Orașul Imperial din film. Aici, marea provocare cu care s-a confruntat echipa de producție a fost să conceapă un program de filmare care să le permită să se bucure de acest oraș în deplină liniște, în ciuda faptului că este una dintre cele mai vizitate atracții turistice din zonă.

O altă locație impresionantă din China în care s-au filmat unele cadre pentru acest film Disney este și Fujian Tulou, care face parte din Patrimoniul Mondial UNESCO, recunoscut fiind pentru o serie de locuințe rurale comune, construite între secolele XII-XX. Parcul Național Zhangye, Studioul Hengdian World Studios, precum și zona deșertului din Turpan sunt alte locații în care a fost filmat Mulan.

În Noua Zeelandă, mai exact în Valea Ahuriri, au fost filmate scenele din tabăra de pregătire a războinicei Mulan odată înrolată în Armata Imperială, precum și cele de luptă, la care au participat 900 de persoane și zeci de cai. Printre figuranții care au jucat în aceste scene s-au regăsit mulți cascadori și maeștri renumiți de arte marțiale.

Cu toate că acțiunea filmului este inspirată dintr-o legendă veche de secole, extrem de îndrăgită în cultura poporului chinez, povestea aceasta rămâne la fel de relevantă și astăzi, aducând în centrul atenției teme precum onoarea, datoria morală față de familie și patrie, dar și forța interioară pe care cu toții o avem, însă pe care trebuie să învățăm să o accesăm. Cum arată scenele în care o avalanșă împiedică armata să înainteze, pentru care au fost necesari 2 ani de pregătiri, cu filmări în multiple locații, cu un necesar de peste 80 de cai și 80 de călăreți cascadori din Mongolia și Kazahstan? Cum au reușit toți aceștia să călărească cu spatele în timpul filmărilor, în timp ce trăgeau cu arcul? Cum poate fi făcută o poveste veche de secole, care rezonează în mentalul poporului chinez, una de actualitate, nemuritoare și relevantă pentru toți? Trebuie să vizionați neapărat acest film.

Din păcate Disney nu mai lansează în România filme în format fizic, dar îl puteți viziona la televizor pe HBO 2 sau HboGo. Bineînțeles dacă vreți și calitate va trebui să îl cumpărați cu subtitrare în engleză. Dar dacă sunteți mulțumiți să vizionați filme pe canale de televiziune sau pe canalul de streaming HboGO (deși aici aș comenta că subtitrarea aceea cu bandă gri lasă de dorit, zici că te uiți la un film ilegal pe net) îl puteți viziona liniștiți.

Detalii de producție pe care probabil nu le știți:

1. Pentru a realiza scenele de luptă producătorii au apelat la echipe specializate de cascadori din China, Kazahstan, Mongolia, Noua Zeelandă și Australia. Respectivele scene au inclus mai mulți actori principali, o mulțime de 100 de figuranți și o sumedenie de cai.

2. Cincizeci de călăreți din Kazahstan și Mongolia au performat super cascadorii în șa, unii dintre ei putând chiar să călărească cu spatele și, în același timp, să tragă săgeți cu arcul. Prezența oamenilor și cailor în scenele de luptă conferă autenticitate din plin imaginilor.

3. În total, 90 de cai au fost folosiți în film, inclusiv calul folosit ca rezervă pentru armăsarul lui Mulan, Black Wind. Iar pregătirea cailor pentru filmări a durat câteva luni.

4. Sabia care apare în film este realizată în stilul Wushu, un gen de sabie foarte dificil de manevrat.

5. Filmările au avut loc în peste 20 de locuri în China, inclusiv în provinciile Hubei, în așa-numitele Nisipuri care cântă din deșetul Mingsha din provincia Xinjiang, Parcul Național Geologic Zhangye Danxia, satul Mazar în Dunhuang, Jiuquan în provincia Gansu și, firește, studiourile din provincia Zhejiang din estul Chinei.

6. Aproape 4.000 de arme au fost făcute pentru film, fiind folosite diferite materiale ca aluminiu, uretan, etc.

7. Armura și heraldica pentru Mulan au mai inclus scuturi de infanterie, sulițe, săgeți, arcuri, săbii Jian cu dublu tăiș, sabia lată Dao și pumnalul Kapinga pe care le mânuiește Bori Khan, alături de înfricoșătoarele pumnale ale lui Xianniang.

8. Imaginile cu animale alese pentru heraldică au fost inspirate in istoria dinastiei Tang. Armura comandantului Tung, casca, cureaua, de exemplu, sunt decorate cu imagini cu broaște țestoase. Iar hainele de luptă (cum ar fi tunica verde) ale împăratului cuprind imagini cu dragoni și nori.

9. Crearea costumelor s-a făcut la un înalt nivel: peste 40 de oameni au croit hainele timp de trei luni. Costumele includ: 1104 accesorii de purtat pe cap, 250 de pălării produse în China, 1114 ținute complete pentru figuranți, 590 pentru Orașul Imperial, 100 pentru scenele din satul Tulou. Acestora li se adaugă 281 de seturi de armuri chinezești, 730 pentru rourani și trei-cinci costume făcute pentru fiecare dintre cei 50 de actori.

Trailer subtitrat in română:


Din aceeasi categorie...

Miracol, thriller-ul psihologic regizat de Bogdan George Apetri, ajunge in cinematografele din Romania in 2022

Miracol, al treilea lung metraj regizat de Bogdan George Apetri (Periferic, Neidentificat), a fost prezentat în premieră internațională la cea de-a 78-a ediție a Festivalului Internațional de Film de la Veneția, în cadrul secțiunii Orizzonti. ...

Venom: Let There Be Carnage - Eddie Brock si Venom revin in cinematografe!

În 2018, Venom reușea să aibă încasări globale de 856 milioane de dolari, făcând ca un sequel să devină o prioritate pentru studioul Sony.

James Bond - No Time To Die: Sfarsitul unei ere in 3D

No Time To Die / Nu e vreme de murit e al 25-lea film din seria 007. Amânat până acum de 3 ori, a avut în final parte de marea premieră în cinematografe. Dacă vreți să-l vizionați la cinema grăbiți-vă!!! Nu se știe cât timp vor mai rămâne deschise. ...

James Bond 007: Recapitularea seriei de 5 filme cu Daniel Craig

Casino Royale e un reboot al seriei care îl are ca personaj principal pe spionul MI6, James Bond (Daniel Craig).

James Bond 007: Recapitularea primelor 20 de filme ale seriei

James Bond este un personaj fictiv creat de romancierul Ian Fleming în 1953. Bond este un agent secret britanic MI6, numele său de cod fiind Double O Seven (007). ...

Marocco / Mikado a avut premiera mondiala la Festivalul de Film de la San Sebastian

Prezentat în secțiunea New Directors, filmul Marocco (titlul internațional Mikado) al regizorului Emanuel Pârvu a avut premiera mondială aseară la Festivalul de Film de la San Sebastian. ...

Casa cu papusi: Premiere de gala la Piatra Neamt, Focsani si Botosani

Debutul în regie al directorului de imagine Tudor Platon, documentarul Casa cu păpuși / House of Dolls, câștigător al Trofeului „Ceau Cinema!” Timișoara, va avea premiera pe marile ecrane în acest weekend. ...

Romania Salbatica ajunge in aproape 40 de orase in a doua saptamana de la lansare

Cel mai mare proiect de film documentar dedicat naturii din țara noastră, România Sălbatică, s-a lansat în cinematografele din întreaga țară pe 17 septembrie, înregistrând 16.332 de spectatori după primul weekend și devenind astfel unul dintre cele m...

John Malkovich il va interpreta pe Sergiu Celibidache in filmul biografic Cravata Galbena

Pentru prima oara in istoria filmului românesc, un actor international, nominalizat la Oscar, va interpreta rolul unei personalitati romanesti.

Venom revine: Din 8 octombrie va fi Carnagiu in cinematografe!

La trei ani de la lansarea primului film Venom, care a extaziat fanii Marvel de pe întreg mapamondul, povestea anti-eroului continuă cu o nouă aventură de proporții: Venom: Să fie carnagiu / Venom: Let There Be Carnage. Thrillerul distribuit de Col...

New Order si drama The World to Come, filmata in Romania, la Cinema sub clar de luna

O distopie mexicană de Michel Franco, New Order, și o dramă pe teme LGBTQ+ filmată în România, cu Vanessa Kirby și Cassey Afleck, The World to Come, ambele premiate la Festivalul de la Veneția, alături de cel mai recent film al lui Radu Jude, vor fi ...

Trei premii la Festivalul de Film de la Venetia pentru Imaculat

Imaculat, debutul în lung metraj al regizorilor Monica Stan și George Chiper-Lillemark, prezentat în premieră mondială în competiția Giornate degli Autori, a primit sâmbătă seară, în cadrul Festivalului Internațional de Film de la Veneția, premiul pe...

Primul trailer la The Matrix: Resurrections!

Franciza inovatoare care a redefinit genul filmului SF și actiune, aduce în regia vizionarei Lana Wachowski, mult așteptatul, Matrix – Renașterea / Matrix: Resurrections, al patrulea din serie.  ...

Shang-Chi and the Legend of the Ten Rings: Universul Marvel adauga un expert in arte martiale

Shang-Chi and the Legend of the Ten Rings / Shang-Chi și legenda celor 10 inele e al 25-lea film din MCU (Marvel Cinematic Universe). Este regizat de Destin Daniel Crettton (Just Mercy), după un scenariu scris de Dave Callaham și Andrew Lanham. ...

Godzilla vs Kong: Inclestarea Titanilor in 3D

În acest an s-a lansat al 4-lea film din seria MonsterVerse Godzilla vs Kong.

Neidentificat isi continua traseul prin tara, dupa castigarea trofeului Anonimul 2021

Neidentificat, cel de-al doilea lung metraj al regizorului Bogdan Apetri, a intrat în cinematografele din România din 6 august, distribuit de Transilvania Film, și a avut în prima parte a lunii august mai multe proiecții în prezența echipei și a alto...

Dupa 40 de zile: De astazi in cinematografe

După 40 de zile, al patrulea lung metraj al lui Andrei Gruzsniczki, va avea premiera pe marile ecrane din România începând de astăzi.

Greenland: Sfarsitul lumii?

Greenland nu a rulat la noi în ciematografe, dar îl veți putea viziona pe Film Now. Eu l-am achiziționat în format 4k din Germania, fiind singurul loc din lume unde a fost lansat în acest format.  ...

Black Widow: O incursiune in trecutul eroinei Marvel

Black Widow e al 24-lea film Marvel și startul fazei a 4-a MCU (Marvel Cinematic Universe).

Soul: Ce inseamna o viata semnificativa?

Soul / Suflet a fost lansat în cinematografele din România pe în 27 mai 2021, în format 2D si 3D, dublat. Premiera internațională a avut loc pe 17 iunie 2020. ...

The New Mutants: O alta generatie de mutanti

The New Mutants este un film cu acțiunea plasată în universul X-Men.

Casa cu papusi - din 24 septembrie in cinematografe

Debutul în regie al directorului de imagine Tudor Platon, documentarul Casa cu păpuși / House of Dolls, proaspăt câștigător al Trofeului „Ceau Cinema!” Timișoara, va avea premiera pe marile ecrane din România pe 24 septembrie 2021. ...

Neidentificat: Din 6 august, proiectii speciale in tara, in prezenta echipei

Neidentificat, cel de-al doilea lung metraj al regizorului Bogdan Apetri, intră în cinematografele din România din 6 august, distribuit de Transilvania Film. ...

TIFF 2021 in cifre

Ediția aniversară a celui mai mare festival de film din România s-a încheiat pe 1 august, după zece zile marcate de premiere absolute, zeci de proiecții sold-out, întâlniri cu cei peste 1.000 de invitați și un număr impresionant de spectatori. ...

Mister, suspans si emotie: Neidentificat, din 6 august in cinematografe

Neidentificat, cel de-al doilea lung metraj al regizorului Bogdan Apetri, intră în cinematografele din România din 6 august, distribuit de Transilvania Film. O co-producţie România-Cehia-Letonia, filmul este un policier care reușește să îmbine cu su...

Evenimente

Maraton David Lynch si Stanley Kubrick la Dracula Film Festival 2021

Filme în avanpremieră națională, filme fantastice sau de artă, competiția Dracula Digital, Întâlnirile Pop Culture dar și alte evenimente sp...

Noutati Home Entertainment

Those Who Wish Me Dead pe Blu-ray și DVD

Pro Video ne aduce cel mai nou film cu Angelina Jolie în rol principal Those Who Wish Me Dead / Toți cei care mă vor mort pe Blu-ray și DVD...

Ultimele Stiri

Marcel Ciolacu si Ana Maria Branza - primii invita…

Debut la Prima TV pentru Florin Călinescu!  Cel mai așteptat show al toamnei va fi difuzat în prime time, de marți până joi, de la ora 20.00 de către postul...

18-10-2021 | TV & Online | Mioara Radu

Cristian Gretcu este invitat special in Secretele …

Vineri, 15 octombrie, de la ora 22.00, la Prima TV, sitcomul Secretele Președintelui prezintă un episod special în care invitat va fi Cristian Grețcu.

14-10-2021 | TV & Online | Creola Tudorache

Miracol, thriller-ul psihologic regizat de Bogdan …

Miracol, al treilea lung metraj regizat de Bogdan George Apetri (Periferic, Neidentificat), a fost prezentat în premieră internațională la cea de-a 78-a ediție a Festivalului Internațional de Film de la...

14-10-2021 | CineStuff | CineFan.ro

Venom: Let There Be Carnage - Eddie Brock si Venom…

În 2018, Venom reușea să aibă încasări globale de 856 milioane de dolari, făcând ca un sequel să devină o prioritate pentru studioul Sony.

14-10-2021 | CineStuff | Avramescu Alexandru Virgil

Libertatea lanseaza colectia de benzi desenate Mar…

Libertatea in parteneriat cu Editura Litera lanseaza o colectie inedita de benzi desenate: Marvel Must-Have.

11-10-2021 | Benzi desenate | Emanuel Lazarescu

Maraton David Lynch si Stanley Kubrick la Dracula …

Filme în avanpremieră națională, filme fantastice sau de artă, competiția Dracula Digital, Întâlnirile Pop Culture dar și alte evenimente speciale - începând de miercuri, 13 octombrie, la Dracula Film Festival.

11-10-2021 | Eveniment | CineFan.ro

James Bond - No Time To Die: Sfarsitul unei ere in…

No Time To Die / Nu e vreme de murit e al 25-lea film din seria 007. Amânat până acum de 3 ori, a avut în final parte de marea...

11-10-2021 | CineStuff | Avramescu Alexandru Virgil

James Bond 007: Recapitularea seriei de 5 filme cu…

Casino Royale e un reboot al seriei care îl are ca personaj principal pe spionul MI6, James Bond (Daniel Craig).

08-10-2021 | CineStuff | Avramescu Alexandru Virgil

James Bond 007: Recapitularea primelor 20 de filme…

James Bond este un personaj fictiv creat de romancierul Ian Fleming în 1953. Bond este un agent secret britanic MI6, numele său de cod fiind Double O Seven (007).

08-10-2021 | CineStuff | Avramescu Alexandru Virgil

Filme Fantasy si Horror in premiera nationala la D…

A 9-a ediţie al festivalului internaţional de film fantastic de la Braşov, Dracula Film Festival, ce va avea loc în perioada 13-17 octombrie, se anunţă a fi, în pofida contextului...

07-10-2021 | Eveniment | Emanuel Lazarescu

Those Who Wish Me Dead pe Blu-ray și DVD

Pro Video ne aduce cel mai nou film cu Angelina Jolie în rol principal Those Who Wish Me Dead / Toți cei care mă vor mort pe Blu-ray și DVD. 

05-10-2021 | Noutati Home Entertainment | Avramescu Alexandru Virgil

Secretele Presedintelui te cuceresc la Prima TV!

Din 1 octombrie, de la ora 22.00, la Prima TV se vede sitcomul

01-10-2021 | TV & Online | CineFan.ro

Godzilla vs Kong pe 4K UHD, Blu-ray și DVD

Pro Video ne aduce al 4-lea film din seria MonsterVerse Godzilla vs Kong pe 4K UHD (4k+DVD), Blu-ray și DVD. 

29-09-2021 | Noutati Home Entertainment | Avramescu Alexandru Virgil

The Conjuring: The Devil Made Me Do It pe 4K UHD (…

Pro Video ne aduce The Conjuring: The Devil Made Me Do It / Trăind printre demoni: E mâna diavolului pe 4K UHD (STEELBOOK și plastic), Blu-ray și DVD. 

29-09-2021 | Noutati Home Entertainment | Avramescu Alexandru Virgil

Mortal Kombat pe 4K UHD, Blu-ray și DVD

Pro Video ne aduce Mortal Kombat pe 4K UHD (1 singur disc), Blu-ray și DVD. 

29-09-2021 | Noutati Home Entertainment | Avramescu Alexandru Virgil

Florin Calinescu vine la Prima TV

Celebrul om de televiziune Florin Călinescu a fost cooptat în top managementul Grupului Clever. Totodată, într-o primă etapă, din această toamnă, cunoscutul om de televiziune va putea fi urmărit în...

24-09-2021 | TV & Online | Creola Tudorache

Marocco / Mikado a avut premiera mondiala la Festi…

Prezentat în secțiunea New Directors, filmul Marocco (titlul internațional Mikado) al regizorului Emanuel Pârvu a avut premiera mondială aseară la Festivalul de Film de la San Sebastian.

24-09-2021 | CineStuff | CineFan.ro

Casa cu papusi: Premiere de gala la Piatra Neamt, …

Debutul în regie al directorului de imagine Tudor Platon, documentarul Casa cu păpuși / House of Dolls, câștigător al Trofeului „Ceau Cinema!” Timișoara, va avea premiera pe marile ecrane în...

24-09-2021 | CineStuff | Emanuel Lazarescu

Cineastii romani isi intalnesc publicul la Noapte…

Pe 24 septembrie, spectatorii din București și Cluj îi vor întâlni pe câțiva dintre cineaștii și actorii momentului, la Noaptea Albă a Filmului Românesc. Regizorii Cristi Puiu, Radu Muntean, Bogdan...

24-09-2021 | Eveniment | CineFan.ro

Romania Salbatica ajunge in aproape 40 de orase in…

Cel mai mare proiect de film documentar dedicat naturii din țara noastră, România Sălbatică, s-a lansat în cinematografele din întreaga țară pe 17 septembrie, înregistrând 16.332 de spectatori după primul...

24-09-2021 | CineStuff | CineFan.ro

Benzi desenate

Libertatea lanseaza colectia de benzi desenate Marvel Must-Have

Libertatea in parteneriat cu Editura Litera lanseaza o colectie inedita de benzi desenate: Marvel Must-Have. ...