Michael Moore este un regizor in jurul caruia au inceput mereu controverse. Documentarele sale (Bowling For Columbine, Fahrenheit 9/11, Sicko) au declansat diverse reactii politice de-a lungul timpului. 

Se pare ca acum avem o noua reactie marca Moore. Conform cinemablend.com, Moore declara ca filmul American Sniper este bazat pe o poveste reala a unui personaj care nu ar trebui omagiat deoarece este un las.

Regizorul de documentare scrie pe Twitter: “Unchiul meu a fost ucis de un lunetist in Al Doilea Razboi Mondial. Am fost invatati ca lunetistii sunt lasi. Te vor impusca pe la spate. Lunetistii nu sunt eroi. Si invadatorii sunt si mai rau.”

Cateva ore mai tarziu Moore a lamurit si ultima fraza:

“Dar daca esti pe acoperisul case tale aparand-o de invadatori care au parcurs 7000 de mile, nu esti un lunetist, esti curajos, esti un vecin.” 

Povestea din American Sniper este despre un lunetist american, Chris Kyle, care a servit de 4 ori in  Irak. A avut 160 de asasinate confirmate. 

Filmul lui Clint Eastwood aduce in prim plan si intoarcerea lui Kyle acasa si adaptarea sa la viata de dupa razboi. Bradley Cooper, care interpreteaza rolul principal, a fost nominalizat la premiul pentru cel mai bun actor de catre juriul Oscarurilor.

American Sniper / Lunetistul American are premiera in Romania pe 23 ianuarie, distribuit de Freeman Entertainment.