Compania PARA USA ia atitudine impotriva declaratiilor facute de actorul Liam Neeson. Afirmatiile starului din Taken 3 au dus la reactii vehemente din partea producatorului de arme, acesta declarand intr-o postare pe Facebook:

“PARA USA regreta decizia de a distribui arme pentru a fi folosite in filmul Taken 3. In timp ce filmul in sine este distractiv, comentariile facute de acest star de origine irlandeza in timpul declaratiilor de presa reflecta o ignoranta culturala care afecteaza Cel de-al Doilea Amendament si libertatile Americane. Nu vom mai furniza arme pentru folosirea lor in filme cu Liam Neeson si vom cere prietenilor si partenerilor nostri de la Hollywood sa se abtina de la a asocia brandul si produsele noastre cu proiectele lui. Mai mult, ii incurajam pe partenerii si prietenii nostri din industria de arme de foc sa faca la fel.”

Se pare ca Liam Neeson a atins punctul sensibil al atat de profitabilei industrii americane. Acesta a declarat la un eveniment de presa din Dubai ca folosirea de arme in Statele Unite este “o rusine”, exprimandu-se desigur in stilul picant englez prin cuvintele dure, “a fucking disgrace”.

Conform cinemablend.com, Neeson a declarat: “Un personaj ca Bryan Mills iesind cu armele ca sa se razbune este fantezie. Este in filme. Cred ca poate oferi oamenilor o eliberare de stresul cotidian. Asta nu inseamna ca toti vor merge afara si vor spune “Da, hai sa ne luam o arma.””

Reactia lui Neeson vine la scurt timp dupa acuzele aduse filmului American Sniper pentru transformarea lunetistilor in eroi.

Exista o logica infailibila in spatele acestor reactii si anume ca este o idee destul de proasta sa ataci una dintre cele mai profitabile industrii americane in tara care are probabil cea mai mare libertate de utilizare a unei arme de foc cu munitie letala. 

Nu cred ca are vreo relevanta faptul ca oarecare producator de arme sau chiar toti nu vor mai distribui anumite produse pentru filme. Exista la fel de multe replici impecabile dupa arme care pot fi folosite, cel putin in scenele statice. 

Cat despre restul utilizarilor acestora, probabil ca in timpul in care PARA USA va face lobby pentru stoparea distributiei, alte firme se vor inghesui sa faca vanzare catre studiourile de film. Pentru ca desigur piata este variata si ce comerciant ar pierde ocazia unei afaceri extraordinare?

Neeson a atins totusi un punct extrem de sensibil pentru Statele Unite unde au loc numeroase incidente care implica arme pe masura permisivitatii legilor privind detinerea acestora.