O veste trista pentru cinematografia romana: Cascadorul Szoby Cseh (Szabolcs Cseh) a murit, in noaptea de joi spre vineri, la Institutul Clinic Fundeni, la varsta de 71 de ani, fiind diagnosticat cu mielom multiplu, au declarat, pentru Mediafax, surse medicale.

In 2012, Szobi Cseh a aflat ca are cancer, fiind diagnosticat cu mielom multiplu si tumoare la coloana, la Fundeni, unde a urmat tratament cu citostatice.

Pe numele adevarat, Szabolcs Cseh s-a nascut pe 11 decembrie 1942 intr-o familie de secui. Dupa absolvirea studiilor secundare la liceul Andrei Saguna si la liceul Unirea din Brasov, a urmat cursurile Institutului de Educatie Fizica si Sport din Bucuresti, pe care le-a finalizat in 1966.

Inca din timpul facultatii, a lucrat ca zburator la trapez la Circul de Stat din Bucuresti in trupa Ganea.

Aflat in anul trei de facultate, a colaborat in calitate de cascador la filmul Dacii (1967), regizat de Sergiu Nicolaescu, apoi in filmele Impuscaturi pe portativ (1967, regizat de Cezar Grigoriu), Tom Sawyer si Huckleberry Finn (1968, productie franceza) si Serbarile galante (in regia lui Rene Clair).

Din 1974 a colaborat la realizarea a 38 de filme artistice straine ca regizor al secventelor de actiune sau cascador. A realizat peste 70 de spectacole cu specific de cascadorie–divertisment in tara si strainatate.

La 8 ianuarie 1990, Szoby Cseh a infiintat prima Asociatie a Cascadorilor Profesionisti din Romania, pe care a condus-o mai multi ani.

In anii 1999 – 2002 a colaborat la realizarea secventelor de actiune in peste zece filme artistice straine realizate in tara, inclusiv Amen (regizat de Costa Gavras).

Pe 24 noiembrie 2009 - Presedintele Traian Basescu i-a conferit cascadorului Szoby Cseh Ordinul National Serviciul Credincios in grad de Cavaler in semn de ''inalta apreciere pentru talentul, daruirea si profesionalismul dovedite de-a lungul carierei sale din cinematografie, teatru si televiziune, precum si pentru activitatea de combatere a unor fenomene sociale negative prin metode noi, bazate pe arta spectacolului si pe sport''. 

Ca actor, a aparut in numeroase filme si seriale precum: Un comisar acuza (1975, r. Sergiu Nicolaescu), Vlad Tepes (1980, r. Dumitru Fernoaga), Trandafirul Galben (1982, r. Doru Nastase), Misterele Bucurestilor (1983, r. Doru Nastase), Colierul de turcoaze (1986, r. Gheorghe Vitanidis), Doi haiduci si o crasmarita (1993, r. Mircea George Cornea). Ultima aparitie a sa a fost in serialul Inima de tigan (2007 unde l-a interpretat pe Shoni).

Printre cascadele executate de Szoby Cseh se numara unele deosebit de spectaculoase, mai ales pentru epoca in care au fost realizate, si nerepetate de altcineva pana in prezent. 

Iata cateva exemple. (sursa: wikipedia)

In anul 1966, in filmul Dacii, a promovat pentru prima data in Romania cazaturile de la inaltime si cazaturile cu calul.

In 1971, in filmul Mihai Viteazul, depaseste recordul mondial executand o cadere de la 13 m fara protectie la aterizare.

In 1976, executa o cadere de la 37 metri cu spatele in jos, la furnalul de la Copsa Mica.

In 1984, realizeaza o saritura de 80 metri cu masina in Marea Nordului.

In anul 1985, face o saritura cu un microbuz deasupra unui lac, scufundat la 20 m, la Magdeburg. In timpul zborului, a declansat explozia microbuzului incarcat cu trotil.

Printre cascadele cele mai cunoscute se numara o serie de cascade-unicat apartinand personajului Buza de Iepure din seria de film cu Margelatu (1980-1986). Cateva din acestea sunt considerate premiere sau recorduri mondiale: saritura cu calul prin geam, cadere cu calul din cabrare, prin rostogolirea pe spate a calului si calaretului, pe versant muntos pe o inaltime de 70 m.

Dumnezeu sa-l ierte!

Iata cateva secvente cu Szoby Cseh in Masca de argint.