Festivalul International de Film Timishort, care va avea loc la Timisoara in perioada 2 – 5 octombrie 2014, va prezenta publicului si anul acesta deja cunoscuta sectiune competitionala Videorama

Programul Videorama mizeaza pe film experimental si arta video, mult prea putin promovate in Romania, tocmai pentru ca spectatorii sa aiba sansa de a cunoaste artisti video talentati, din tara noastra si din strainatate.

Daca principalul obiectiv al Timishort este ca prin competitia sa sa descopere noi autori de cinema, pentru Videorama, selectionerul Alexei Dmtriev (curator si regizor din Sankt Petersburg/Rusia) a realizat un program de 10 filme, care imping limbajul audio-vizual dincolo de limitele sale actuale, care va fi prezentat la Sinagoga din Cetate din centrul Timisoarei.

Juriul Videorama este format din Ilan Yona (Israel), Mihai Grecu (Franta / Romania) si Eugen Neacsu (Romania).

Artist video si media, Ilan Yona traieste si creeaza la Berlin. El a facut studii interdisciplinare in domeniul calculatoarelor si artelor digitale la Universitatea din San Diego, California, in 2007. 

Ulterior, a primit o bursa completa pentru a studia arta si educatia la Scoala de arta Midrasha, specializandu-se in arta video si fotografie. Dupa spectacolul de absolvire, in 2010, in cadrul caruia a avut primele doua spectacole solo si a participat la numeroase expozitii de grup, s-a alaturat unui colectiv de artisti numit „Support Group“, cu care lucreaza si in prezent. 

In 2010, el a deschis „Recoursia“, o scoala new media a carui scop este sa furnizeze artistilor instrumente de ultima ora si sa ii expuna unor metode noi de a aplica aceste instrumente in context artistic. 

In 2011, Ilan Yona s-a mutat la Berlin, unde locuieste si acum si isi expune arta. El foloseste tehnici de „gherila“ in procesul realizarii filmelor sale (video, animatie foto, vizualizari 3D si autoironie), lucrand in cadrul granitelor genurilor cinematografice familiare, dar trisand regulile pentru a crea acte tacute de sabotaj.

Dupa studii de arta si cinematografie in Romania si Franta, la Fresnoy Studio of Contemporary Arts, Mihai Grecu dezvolta un limbaj vizual personal complex. Prin imbinarea unor imagini simbolice cu situatii metaforice si atmosfere suprarealiste, lucrarile sale provoaca atat perceptia privitorului cat si imagistica contemporana prin teme recurente, cum ar fi mediul, razboaiele, apa si metamorfoza.

Filmele sale poem au fost prezentate in cadrul a numeroase festivaluri de film si new media din intreaga lume (Rotterdam, Festival of New Cinema la Montreal, Clermont Ferrand, Videobrasil) si a numeroase expozitii („Dans la nuit, des images“ la Grand Palais din Paris, Mois de la Photographie la Paris, Hengesbach Gallery la Berlin, etc).

Eugen Neacsu este art director si motion designer, ce in prezent lucreaza la propriul studio de design multimedia, Electronic Resistance din Timisoara. Lucrarile sale constau in animatii de scurt-metraj, spoturi comerciale animate, proiectii live si mapari vizuale. 

Cu o experienta de peste 8 ani in domeniul graficii animate, lucrarile sale au fost incluse in programul permanent al Ars Electronica (Linz, Austria) si in festivaluri de animatie din intreaga lume.

Festivalul International de Film Timishort este organizat de Asociatia Romana a Filmului Independent, cu suportul Primariei si al Consiliului Local Timisoara, in parteneriat cu Centrul Cultural German Timisoara, Ambasada Israelului la Bucuresti.

Pentru mai multe detalii urmariti www.timishort.ro!