111 Film organizeaza in perioada 15 septembrie – 1 octombrie 2014 prima editie a proiectului Filme dupa gratii – proiectii in penitenciare, un proiect ambitios care urmareste sa ii familiarizeze pe romanii aflati in inchisorile din tara cu cinema-ul autohton, in scopul educarii si largirii orizontului cultural personal.

Proiectul este organizat in colaborare cu Administratia Nationala a Penitenciarelor (ANP) si cu sprijinul Centrului National al Cinematografiei (CNC).

De-a lungul celor doua saptamani, detinutii romani vor avea ocazia sa se intalneasca cu unele dintre cele mai noi filme romanesti. 

Astfel, proiectul mizeaza sa indeplineasca doua tinte: educarea cultural si deschiderea a noi orizonturi creative pentru cei fara acces liber la cultura pe de o parte si, pe de alta parte, promovarea filmului romanesc intr-un spatiu nou si atipic. 

Gratie unei activitati cuturale in esenta itinerante, se va incuraja mobilitatea culturala pe teritoriul Romaniei, familiarizarea detinutilor cu cinema-ul romanesc contemporan si incurajarea detinutilor in directia comunicarii deschise si argumentate sub forma unor discutii libere post-vizionare. 

Fiecare proiectie este urmata de o sesiune de intrebari si raspunsuri, in care spectatorii isi vor putea prezenta impresiile despre filmele vizionate. 

In perioada 15 septembrie – 1 octombrie, cinci filme de lung metraj vor fi proiectate in doua dintre penitenciarele din Romania – Penitenciarul Bucuresti Jilava si Penitenciarul de Femei Targsor (jud. Prahova). 

Astfel, detinutii si detinutele din aceste doua inchisori vor avea ocazia sa vizioneze si sa discute mai apoi despre filmele Marfa si banii (regia Cristi Puiu, 2001), 4 luni, 3 saptamani si 2 zile (regia Cristian Mungiu, 2007), California Dreamin’ (nesfarsit) (regia Cristian Nemescu, 2007), Politist, adjectiv (regia Corneliu Porumboiu, 2009), Love Building (regia Iulia Rugina, 2013). 

Organizatorii isi propun sa reia seria de proiectii in penitenciare in 2015, urmand ca filmele romanesti sa fie proiectate in alte inchisori din tara. 

Filme dupa gratii a fost unul din cele 15 proiecte selectionate sa participe la Transilvania Talent Lab (TTL), editia 3, organizat in cadrul Festivalului International de Film Transilvania (TIFF 2014)

Detaliile, structura, conceptul si implementarea proiectului au fost pe larg discutate alaturi de expertii TTL, in cadrul celor 5 zile de training. 

111 Film este o companie de productie de film infiintata de doi tineri producatori de film, proaspat absolventi ai Master-ului de Productie UNATC.

Eugen Matei Lumezianu (absolvent al Facultatii de Drept) si Eduard Haris (absolvent al sectiei de Actorie a UNATC) au inceput sa fie activi in domeniul productiei de film in anul 2011.

De atunci si pana in prezent, cei doi au produs o serie de scurt metraje si mediu metraje – prezentate in cadrul mai multor festivaluri de profil din tara si strainatate.

Printre filmele produse sau co-produse de 111 Film se afla: Maine, Bach (r. Mircea Ciorica; nominalizare la Premiile Gopo 2014 si Premiul Publicului la NexT International Film Festival, 2014), Sa Mori de Dragoste Ranita (r. Iulia Rugina; Cel mai bun scurt metraj romanesc la TIFF 2014), Piano (r. Dorian Boguta).

Mai multe detalii pe www.111film.ro