Ana, mon amour, noul proiect de film al regizorului Calin Peter Netzer, a fost clasat pe primul loc la sectiunea lung metraj fictiune a concursului de proiecte cinematografice, sesiunea iunie 2014, organizat de Centrul National al Cinematografiei.

Ana, mon amour este un film al situatiilor de criza dintr-un cuplu, al dependentelor si al raporturilor de forte dintre doi parteneri. Scenariul este o adaptare a romanului Luminita, mon amour de Cezar-Paul Badescu si realizeaza o analiza detaliata a unei relatii de cuplu disfunctionale, in care se reflecta indivizii cu problemele lor psihice, dar si societatea in care traiesc, religia si mentalitatile colective. Scenariul este semnat de Cezar Paul Badescu si Calin Peter Netzer.

Filmarile vor fi realizate anul viitor si premiera este programata pentru anul 2016. Filmul va fi realizat in co-productie cu Germania si Franta, iar bugetul estimate este de 9 milioane lei.

Producatorii filmului au trimis un comunicat de presa pe care il reproducem in totalitate:

Avand in vedere suma solicitata de Parada Film la aceasta sesiune CNC, filmului ar fi trebuit sa i se acorde 2.970.000 de lei, dar in schimb i-a fost alocata finantarea de 1.590.000 de lei.

Prin aceasta decizie, directorul interimar si majoritatea membrilor din comisia de administratie a Centrului National al Cinematografiei au incalcat legislatia, care impune ca primul clasat de la fiecare sectiune sa primeasca creditul solicitat (art. 43, alin. 2, lit a din Regulament, Ordonanta 2335/14 august 2006), si hotararea comisiei de administratie CNC (PV 09.05.2014 care stabileste plafonul maxim de 2.970.000 lei pentru casele de productie). Parada Film va transmite aceste nereguli Ministerului Culturii printr-o contestatie.

Co-producatorii filmului au depus aplicatii la fondurile din tarile lor in luna septembrie, pentru ca filmarile la proiectul Ana, mon amour sa poata incepe in 2015.

Prin intarzierea anuntarii rezultatelor de catre CNC-ul romanesc si acordarea unei sume mai mici decat cea din planul financiar, sansele filmului de a primi finantarile internationale necesare scad.

Precedentul lung metraj al lui Calin Peter Netzer, Pozitia Copilului, a castigat premiul “Ursul de Aur” la Berlin anul trecut si a fost filmul romanesc care a inregistrat cele mai multe intrari din ultimii 12 ani in cinematografele din tara. 

Pelicula a fost distribuita in peste 30 de alte teritorii, printre care Franta, Germania, America de Sud si Israel.