“Mrs. Robinson, you're trying to seduce me.” e, fara indoiala, una dintre cele mai cunoscute replici din cinematografie si e rostita de un Dustin Hoffman tanar si aratos in The Graduate. Pelicula, lansata in 1967, o mai are in rolul principal si pe Anne Bancroft, iar regia este semnata de Mike Nichols.

Din pacate, regizorul, in varsta de 83 de ani, a incetat din viata pe 19 noiembrie, in urma unui atac de cord, in locuinta sa din Manhattan.

Nichols, pe numele sau real Mikhail Igor Peschkowsky s-a nascut pe 6 noiembrie 1931 in Berlin, si a fost trimis sa locuiasca in SUA odata cu inceputul arestarilor evreilor de catre nazisti (ambii parinti avand radacini ebraice). Devine cetatean naturalizat in 1944 si isi incepe studiile, renuntand insa la universitate pentru actorie.

In 1954 intra in Actors’ Studio, unde lucreaza cu Lee Strasberg. Urmeaza o serie de reprezentatii alaturi de Elaine May, in urma carora capata celebritatea, astfel ca, 6 ani mai tarziu ia nastere spectacolul Broadway An Evening With Mike Nichols and Elaine May. Tocmai aceasta celebritate, insa, creeaza tensiuni intre cei doi si duo-ul se desparte in 1961. Din acest moment, Nichols se va axa mai mult pe regie.

Celebritatea absoluta vine odata cu Who’s Afraid of Virginia Woolf (1966), pentru ca The Graduate, facut un an mai tarziu, sa-i aduca primul si singurul sau premiu Oscar pentru regie.

Inceputul anilor ‘70 nu e insa la fel de bun pentru Nichols: in 1973 face The Day of the Dolphin, care nu a avut succes financiar si care i-a lasat pe critici reci. Nici The Fortune, facut doi ani mai tarziu, nu are prea mare succes, in ciuda distributiei exceptionale - Warren Beatty, Jack Nicholson. Din fericire insa, in 1978 produce musical-ul Annie, unul dintre cele mai de succes musical-uri din toate timpurile, si care ii aduce un premiu Tony.

In urmatoarele decenii lucreaza cu nume ca Meryl Streep si Kurt Russell (Silkwood), Melanie Griffith si Harrison Ford (Working Girl), iar in 1996 face The Birdcage, remake al filmului francez La Cage aux Folles, avandu-i in distributie pe Robin Williams, Nathan Lane si Gene Hackman.

Dupa 2000 face Closer si Charlie Wilson’s War, si lucreaza si la Angels in America (2003), una dintre cele mai bune miniserii facute vreodata, si care ii aduce un premiu Emmy pentru regie. Dupa Charlie Wilson’s War (2007), se axeaza pe teatru, castigand un Tony pentru Death of a Salesman in 2013.

Nichols, care a fost casatorit de 4 ori, avea 3 copii si, in timpul liber, era pasionat de cresterea cailor arabi, ajungand unul dintre cei mai eficienti crescatori ai acestei rase.