Fidel misiunii sale de a descoperi si impartasi publicului din Romania cele mai intrigante noutati cinematografice, BIEFF da startul unui nou parteneriat, cu Berlinale Forum Expanded, in cadrul caruia va prezenta 4 filme din selectia prestigioasei sectiuni a Festivalului International de Film de la Berlin.

Filmele din acest nou program special (prezentat cu ajutorul Institutului de Film si Arta Video Arsenal si al Fundatiei Konrad Adenauer), centrate in jurul temei Politics and Meta-Cinema analizeaza implicatiile ideologice infiltrate in cinema, precum si imaginile politice cu care suntem bombardati in viata de zi cu zi. 

Prin deconstruirea imaginilor cu tehnici de meta-cinema, cele patru filme invita publicul sa distinga sutele de nuante cu care imaginile aparent simple sunt de fapt incarcate si ataca direct obtuzitatea ideologiilor politice. 

In Inferno religia si interpretarea simbolismului sau se afla in centrul atentiei, intr-un film de proportii epopeice. 

Intr-un Sao Paolo contemporan, inaugurarea celui de-al treilea Templu al lui Solomon se transforma dintr-o sarbatoare jubilanta intr-o scena apocaliptica. Yael Bartana alege sa spuna aceasta poveste fara dialog, bazandu-se doar pe un stil vizual luxuriant in transpunerea evenimentului biblic in prezent. 

O mega-productie disaster film, Inferno devine in final un comentariu nuantat despre religie, istorie, politica si modul in care ele se contopesc in memoria colectiva, aparent amnezica, a zilelor noastre. (Andrei Tanasescu, BIEFF)

Mondial 2010 de Roy Dib (castigator al Premiului Teddyla Berlinale) este o sfasietoare meditatie asupra dragostei, identitatii si a limitelor ce le constrang si definesc. Un cuplu libanez homosexual decide sa faca o excursie la Ramallah. 

Intalnirile cu prieteni, vizitele la zidul West Bank sau simpla observare a orasului ce trece in fuga prin fata obiectivului sunt privite dintr-o perspectiva privilegiata ce merge dincolo de conventia jurnalului de calatorie, scotand la iveala o drama profunda. Politica identitatii si nuantele sale nu au fost nicicand atat de expresiv infatisate. (Andrei Tanasescu, BIEFF)

Joviala, lipsita de griji si plina de viata – asa se vede Germania Nazista in filmele escapiste realizate pe pelicula Agfa, pelicula care promite culori mai adevarate decat realitatea. 

Filmat in fostele fabrici unde aceasta era produsa, Rainbow’s Gravity de Mareike Bernien si Kerstin Schroedinger analizeaza felul in care imaginile din film si mass-media, ignorand realitatea, ajung sa o rescrie in memoria colectiva, devenind odata cu trecerea timpului istorie. 

Filmul face portretul unei tari si a unei generatii aflate in criza de identitate, prinse in lupta de a reconcilia trecutul si fabricatiile istorice.” (Diana Mereoiu, BIEFF)

Concluzionam analiza implicatiilor politice a imaginilor cu uluitorul Behind The Sun de Monira Al Qadiri, o lucrare video care vrea sa vada „in ce fel s-a transformat de-a lungul timpului imaginea apocalipsei. 

E vazuta tot din punct de vedere romantic religios, sau merge spre o zona mai sumbra si necunoscuta? Behind the Sun incearca sa exploreze portretul in descompunere al sfarsitului lumii, folosindu-se de imagini din viata reala: casete VHS cu inregistrari ale campurilor de petrol in flacari din Kuweit 1991 – un update contemporan al Lessons in Darkness de Werner Herzog

Imaginile infernale se imbina cu monologuri audio din emisiuni TV islamice, creand o imagine a sublimului ce poate fi gasit in distrugere.”(Monira Al Qadiri

Berlinale Forum include lucrari experimentale, de avangarda, eseuri cinematografice, reportaje politice si o vasta arie din cinema inca pe cale de a fi descoperita. Filmele selectate in Forum testeaza granitele dintre cinema si celelalte arte. 

In 2006, a fost lansat Forum Expanded, care prezinta creatii experimentale, video art, instalatii si arta performativa, si este conturat ca un spatiu al gandirii libere, al schimburilor culturale si al unei perspective cat mai variate asupra cinema-ului. 

Cea de-a 5-a editie a Festivalului International de Film Experimental Bucuresti BIEFF va avea loc in perioada 10-14 decembrie 2014, la CinemaPRO si Cinema Elvira Popescu.

BIEFF este sustinut de Centrul National al Cinematografiei, Institutul Cultural Roman, Universitatea Nationala de Arte, Universitatea Nationala de Arta Teatrala si Cinematografica, Le Fresnoy – Studio National des Arts Contemporains, Forumul Cultural Austriac, Goethe-Institut, Institutul Francez, Centrul Ceh, Institutul Balassi, Institutul Italian de Cultura „Vito Grasso”, Programul Statul de Drept Europa de Sud-Est al Fundatiei Konrad Adenauer, Ambasada Suediei, Ambasada Finlandei, Ambasada Israelului, Accion Cultural Espanola, German Films, Swiss Films, ABIS Studio, Centrul National al Dansului Bucuresti, Galateca.

Alte detalii puteti gasi pe site-ul oficial: www.bieff.ro.