Vineri, 28 noiembrie, va avea loc  premiera nationala a omnibusului Scurt / 4: Istorii de inima neagra, proiect ce reuneste patru scurt metraje romanesti independente, produse in  2014: O lume noua (regia Luiza Parvu), Trece si prin perete (regia Radu Jude), Kowalski (regia Andrei Cretulescu) si Sa mori de dragoste ranita (regia Iulia Rugina). 

Realizate de case de productie diferite, filmele sunt legate din punct de vedere tematic: toate vorbesc despre viata si, mai ales, despre moarte, pe diferite tonuri.

Olimpia Melinte, interpreta rolului principal feminin din O lume noua, isi aminteste: Toma si Luiza au reusit sa recreeze un univers si, prin intermediul scenariului, am pasit si noi in timp, ne-au luat parca de mana si ne-au pus in fata cufarului cu amintiri, deschis special pentru noi, unde am dat de tainele familiei Ciotlos si de oameni cu destine si incercari greu de inchipuit azi, in secolul in care pare ca suntem la un click distanta de tot ce ne dorim. Oare, insa, chiar suntem?”.

Filmul a facut parte din selectia oficiala a festivalului de la Brest 2014.

„E cineva care nu isi aminteste de fricile copilariei? Trece si prin perete ne intoarce in timp si ne arata cat de departe sunt oamenii mari de noi copiii, chiar atunci cand ne iubesc neconditionat. Filmul lui Radu este in fond un thriller neconventional, un alt fel de a aduce in fata publicului opera lui A. P. Cehov”, spune producatorul Ada Solomon despre filmul distins cu o Mentiune speciala la Quinzaine des realisateurs, Cannes 2014. 

Andi Vasluianu, care face un tur de forta in Kowalski, povesteste: „A fost unul dintre cele mai grele roluri pe care le-am avut de jucat, a fost ca la teatru, totul fiind intr-un cadru trebuia sa functioneze fara greseala. Norocul meu a fost ca am avut parteneri de exceptie langa mine.” 

Filmul a castigat premiul pentru Cel mai bun scurt metraj la festivalul de la Zagreb 2014.

„Am avut mari emotii cand Iulia a venit cu propunerea sa facem un film bazat pe prezenta Angelei Similea si pe una din melodiile de succes interpretate de dumneaei. Insa, dupa ce i-am propus acest proiect, am primit un raspuns pozitiv si entuziast cum mai rar primesti din partea persoanelor celebre”, spune Dragos Bucur, unul dintre producatorii filmului Sa mori de dragoste ranita, desemnat Cel mai bun scurt metraj romanesc la TIFF 2014.

Scurt / 4: Istorii de inima neagra strange laolalta nume celebre ale filmului si teatrului romanesc (Olimpia Melinte, Marcel Horobet, Gabriel Spahiu, Andi Vasluianu, Dorian Boguta, Serban Pavlu, Rodica Lazar) si nume care vor fi intr-o zi celebre (Florin Penisoara, Sofia Nicolaescu, Adina Stetcu, Paul Radu, Dragos Sora, Eugen Matei Lumezianu, Ana Maria Bostan, Andreea Scradeanu, Georgiana Stanciu, Ruxandra Serban, Octavian Barbu), plus Angela Similea, intr-o aparitie extraordinara, pentru prima data pe marele ecran de la Ramasagul (1984).

„Nici ca se putea o colectie mai eclectica de scurt metraje decat acest careu de asi care mizeaza totul pe o singura carte: moartea. Dincolo de tonul intunecat si nuantele sumbre ale fiecarui film in parte, exista un condiment de ludic si de inocenta care transforma o experienta potential alienanta intr-una plina de emotie, umor negru si vitalitate”, spune Mihai Chirilov, directorul artistic al Festivalului International de Film Transilvania, si cel care a avut ideea adunarii celor patru filme sub un generic comun, pentru a oferi si celor care nu ajung la festivaluri sansa de a vedea aceste scurt metraje pe marele ecran.

Toate cele patru scurt metraje pot fi vazute in Romania numai in cadrul omnibusului Scurt / 4: Istorii de inima neagra, distribuit in cinematografe de Freealize

Din 28 noiembrie, spectatorii din Bucuresti, Brasov, Botosani, Craiova,  Cluj, Constanta, Focsani, Iasi, Pitesti, Piatra Neamt, Slobozia, Targu Mures sunt asteptati, asadar, la cel mai aparte film romanesc al anului.

Producatori: Root Films, Focus Fox, Penproduction.ro, DaKino, NYU Tisch, Micro Film, Mitra Film, Cinelabs, Kinosseur, wearebasca, Digital Cube, Chainsaw Europe, Actoriedefilm.ro, Zbang Film, Papaya Advertising, Cutare Film, 111 Film.

facebook.com/Scurtpepatru