Ida, propunerea Poloniei la Premiile Oscar 2015 pentru cel mai bun film strain ajunge si in cinematografele din Romania din 28 noiembrie.

Ida, regizat de Pawel Pawlikowski (My Summer of Love, The Woman in the Fifth) a castigat deja peste 25 de premii la festivalurile internationale de film in care a fost prezentat, inclusiv Cel mai bun film la Festivalul de Film de la Londra, Premiul FIPRESCI pentru Prezentare Speciala la Toronto si Marele Premiu al Festivalului International de Film de la Varsovia.

Deasemenea, Ida este unul din cele trei filme ajunse in finala competitiei pentru Premiul LUX al Parlamentului European din acest an. Detalii pe www.luxprize.eu

Inainte de a depune juramantul si de a-si dedica viata slujirii Domnului in manastirea in care si-a trait copilaria ca orfana, tanara Anna (Agata Trzebuchowska) porneste intr-o calatorie initiatica de descoperire a trecutului. Wanda, matusa sa, este o fosta procuroare comunista, necrutatoare in condamnarea la moarte a preotilor si, mai mult decat atat, evreica. La fel este si Anna, al carui nume real fusese Ida.

Filmul a obtinut premiul international al criticilor la Festivalul International de Film de la Toronto (2013), premiul pentru cel mai bun film la Festivalul de Film de la Londra si Marele Premiu al Festivalului International de la Varsovia sieste nominalizat la premiile Festivalului European pentru film, regie, cea mai buna actrita (Agata Kulesza si Agata Trzebuchowska), scenariu si imagine.

Iata cateva dintre aprecierile criticilor despre Ida

“O poveste intensa si incisiva, excelent si inteligent interpretata.” (The Guardian)

“Unul dintre cele mai bune filme din istoria europeana recenta.” (The New York Times)

“Cadru cu cadru, Ida pare magnific de sumbru, monocromul uimitor combinat cu vremea inevitabil de posaca din Polonia si depravarile erei comuniste pentru a crea un mediu dur si neiertator.” (The Hollywood Reporter)

“Simplu, obsedant, fara compromisuri, Ida este un film de arta de exceptie ale caror emotii sunt la fel de puternice si convingatoare, pe cat sunt imaginile de frumoase.” (Los Angeles Times)

Ida va avea premiera in Romania in data de 28 noiembrie 2014, distribuit de Clorofilm.

Spectatorii il vor putea viziona in: Bucuresti (Patria – Sala Caffe Cinema, Cinema Europa, Cinema Elvira Popescu), Buzau (Dacia), Sibiu (Arta), Targu Mures (Arta - Sala Flora), Craiova (Modern), Botosani (Unirea), Piatra Neamt (Dacia), Cluj-Napoca (Cinema Victoria), Brasov (Cityplex), Constanta (Cityplex).