Cu mult regret si tristete, va anuntam ca starul incontestabil si simbol al Universului Star Trek, actorul Leonard Nimoy a trecut in nefiinta in aceasta seara la resedinta sa din Bel Air, Los Angeles. Anuntul a fost facut de publicatia The New York Times

Nimoy, cunoscut pentru interpretarea lui Mr. Spock in seria originala Star Trek, fusese spitalizat zilele trecute acuzand dureri in zona pieptului. Nimoy dezvaluise anul trecut ca a fost diagnosticat cu o boala pulmonara cronica. Potrivit publicatiei New York Times, sotia lui Nimoy, Susan Nimoy a confirmat trista stire ca sotul ei a trecut in nefiinta. Cauza decesului este o afectiune pulmonara. Nimoy isi anuntase boala anul trecut, dand vina pe ani intregi in care avea obiceiul de a fuma, obicei la care renuntase de multa vreme.

Nimoy a jucat in seria originala Star Trek (ce a fost difuzata intre 1967 si 1969 pe CBS), unde i-a avut alaturi pe William Shatner (Capitanul Kirk), George Takei (Sulu), Nichelle Nicols (Uhura), Walter Koenig (Chekov). 

Actorul si-a reluat personajul in alte 5 lung metraje Star Trek, regizand doua dintre ele (Star Trek III: The Search for Spock in 1984 si Star Trek IV: The Voyage Home in 1986). De curand a interpretat o vesiune batrana a personajului sau in filmele lui J.J. Abrams Star Trek (2009) si sequelul acestuia, Star Trek: Into Darkness (2013).

Leonard Nimoy se alatura astfel echipalului Enterprise care a trecut sa exploreze lumi si civilizatii noi pe lumea cealalta: DeForest Kelley (Dr. McCoy – decedat in 1999) si James Doohan (Scotty – decedat in 2005).  

Actorul mai era si un talentat fotograf, muzician dar si poet. Totusi el s-a impus cu rolul sau legendar, acela al lui Spock, vulcanianul plin de logica in toate actiunile sale. De asemenea salutul si replica “Live Long and Prosper” (Viata Lunga si Prospera) au devenit si ele legendare.

Nimoy preda actoria la studioul sau cand a fost recrutat pentru rolul din Star Trek. In timp acesta a ajuns sa se identifice foarte mult cu personajul pe care il juca. Actorul a scris doua autobiografii intitulate I am not Spock (1977) si I am Spock (1995). Gene Roddenberry, creatorul serialului, l-a numit pe Nimoy “constiinta din spatele Star Trek”.

De-a lungul vietii, Nimoy a lucrat si cu Discovery Channel unde a narat documentarele Ancient Mysteries. Ca scriitor acesta a publicat volumul A lifetime of love: Poems on the Passages of Life in 2002. 

Redescoperindu-si originile evreiesti, Nimoy a jucat in serialul Never Forget, o poveste a unui supravietuitor al Holocaustului care a dat in judecata o organizatie Neo Nazista compusa din oameni care negau existenta marelui masacru.

Leonard a fost si fotograf. Acesta isi ilustra versurile cu fotografii proprii. A publicat o carte de fotografie numita “Shekhina” care avea la baza ideea iudaica de instanta feminina a lui Dumnezeu. Fotografiile sale nud alb negru au cauzat replici acide din partea unor evrei ortodocsi dar Nimoy a declarat ca lucrarea sa era in conformitate cu invataturile Kabbalei. 

Actorul spunea la cati va ani dupa ce filmarile pentru Star Trek s-au incheiat ca inca mai avea urme de comportament Vulcanian in caracter insa acest lucru nu era ceva rau deoarece daca ar fi vrut sa fie altcineva si-ar fi dorit sa fie Spock. 

Leonard Nimoy s-a nascut in Boston Massachusetts, pe 26 martie 1931. Parintii sai detineau o frizerie. Acestia erau evrei ucraineeni imigranti. De la varsta de 8 ani juca in teatre iar debutul la Hollywood a avut loc la varsta de 20 de ani in filmul Queen for a Day din 1951. Participarea in Star Trek in 1966 l-a facut celebru si l-a lansat in cariera de actor si regizor. 

Printre filmele celebre in care a jucat actorul amintim: Star Trek, Serialul Fringe, Big Bang Thory, The Outer Limits, Never Forget, Invasion of the Body Snatchers, Mission: Impossible sau Twilight Zone.

De asemenea actorul a colaborat cu studiouri de jocuri pe calculator pentru a-si imprumuta vocea pentru diverse productii ca diverse jocuri cu Star Trek, Star Trek Online sau Civilisation IV.

Ultimul mesaj de pe Twitter al lui Nimoy: "O viata este ca o gradina. Pot exista momente perfecte, dar nu pot fi si pastrate, decat in amintiri. LLAP (Live Long and Prosper - Viata Lunga si Prospera)".

RIP Leonard Nimoy!

Declaratiile colegilor din Star Trek:

William Shatner (Kirk): “I loved him like a brother. We will all miss his humor, his talent, and his capacity to love”.
(L-am iubit ca pe un frate. Ne va lipsi umorul, talentul si capacitatea lui de a iubi).

George Takei (Sulu): “Today, the world lost a great man, and I lost a great friend. We return you now to the stars, Leonard. You taught us to "Live Long And Prosper," and you indeed did, friend. I shall miss you in so many, many ways”.
(Astazi lumea a pierdut un om deosebit, iar eu am pierdut un prieten drag. Te redam Stelelor, Leonard. Ne-ai invatat sa avem o “Viata Lunga si Prospera” iar tu ai avut aceasta. Imi va fi dor de tine, in atat de multe feluri).

Patrick Stewart (Picard): “It is with sadness that I heard this morning of the death of friend and colleague Leonard Nimoy. I was lucky to spend many happy hours with Leonard socially and in front of the camera. The caliber and serious commitment of his work on "Star Trek" was one of the things all of us on "Star Trek: The Next Generation" sought to match and be inspired by. His work will not be forgotten”.
(Cu mare tristete am auzit in aceasta dimineata de moartea prietenului si colegului Leonard Nimoy. Am fost norocos sa petrec multe ore alaturi de Leonard atat in timpul liber cat si in fata camerelor de filmare. Devotamentul sau fata de munca la Star Trek a fost unul dintre motivele pentru care noi toti din Star Trek: The Next Generation am vrut sa ajungem la nivelul inspirational pe care ni l-a insuflat. Munca sa nu va fi uitata).