Actorul George Motoi a murit miercuri, la varsta de 79 de ani, a anuntat familia acestuia pe pagina de Facebook a artistului.

Actorul George Motoi va fi inmormantat vineri, la cimitirul Sfanta Vineri din Bucuresti, se arata pe site-ul Teatrului National din Bucuresti, unde artistul a jucat multi ani.

Trupul neinsufletit al actorului va fi depus joi la capela Cimitirului Sfanta Vineri, pentru ca cei care l-au cunoscut si apreciat sa ii poata aduce un ultim omagiu. 

Nascut pe 22 ianuarie 1936 la Arman (Caliacra, astazi in Bulgaria), George Motoi a absolvit al Institutului de Arta Teatrala si Cinematografica Bucuresti, clasa prof. Irina Rachiteanu.

A fost unul dintre cei mai apreciati artisti romani, cu o cariera ce se intinde pe parcursul a aproape 50 de ani, timp in care a jucat in nenumarate piese de teatru, filme de cinema si productii TV. De asemenea, George Motoi s-a facut, de-a lungul timpului, remarcat si ca regizor de teatru.

Debutul in cinematografie a avut loc in 1962, cu filmul Lupeni ’29, in regia lui Mircea Dragan

Au urmat roluri in filme importante precum: Intoarcerea lui Magellan (r. Cristiana Nicolae), Lumina de iulie (r. Gheorghe Naghi), Serata (r. Malvina Ursianu), Trecatoarele iubiri (r. Malvina Ursianu), Fratii Jderi (r. Mircea Dragan), Pentru patrie (r. Sergiu Nicolaescu), Ancheta (r. Constantin Vaeni), Linistea din adancuri (r. Malvina Ursianu), Masca de argint (r. Gheorghe Vitanidis), Colierul de turcoaze (r. Gh.Vitanidis), Furtuna in Pacific (r. Nicu Stan), Totul se plateste (r. Mircea Moldovan).

In 1985 realizeaza un rol de exceptie in productia regizata de Mircea Veroiu Adela, pentru care a fost recompensat cu Marele Premiu la Festivalul de la San Remo.

Una dintre cele mai importante interpretari din cariera sa ramane cea a domnitorului Alexandru Lapusneanu din filmul Intoarcerea lui Voda Lapusneanu, de Malvina Ursianu.

Filmografia lui George Motoi include colaborari cu unii dintre cei mai importanti regizori din generatia sa precum Sergiu Nicolaescu, Mircea Dragan, Elisabeta Bostan, Mircea Moldovan, Gheorghe Vitanidis sau Malvina Ursianu.

Debutul sau pe scena a avut loc la Teatrul de Stat din Piatra Neamt, in 1958, in piesa Poveste de iubire de Konstantin Simonov, regizata de Cristian Munteanu.

A jucat apoi pe scenele altor teatre importante precum cele din Bacau sau Cluj, in cele din urma ajungand la Teatrul National din Bucuresti.

Printre cele mai reprezentative piese in care publicul roman s-a putut bucura de prestatia actorului se numara A douasprezecea noapte de William Shakespeare, Pescarusul de A.P. Cehov, Don Carlos de Friedrich Schiller, Visul unei nopti de vara de William Shakespeare.

Interpretarea rolului Caligula din piesa cu acelasi nume de Albert Camus il propulseaza printre actorii de valoare ai tarii, iar citeva turnee in strainatate, cu acelasi rol, il consacra definitiv.

Activitatea sa artistica a fost recompensata cu numeroase distinctii: Premiul ACIN pentru Cea mai Buna Interpretare – Rol Masculin pentru rolul Andrei din Trecatoarele iubiri, de Malvina Ursianu, Premiul de Excelenta acordat de Centrul National al Cinematografiei pentru contributia deosebita adusa la afirmarea filmului romanesc, sau, in teatru, Premiul Festivalului National de Teatru pentru rolul Victor din Pisica in noaptea Anului Nou, de D.R.Popescu, regia Vlad Mugur (Teatrul National din Cluj), sunt doar cateva dintre acestea.