13 Minutes / Elser, cel mai nou film in regia lui Oliver Hirschbiegel, deschide Festivalul International de Film Cinepolitica pe 26 aprilie, ora 20.30, la Cinema Studio din Bucuresti. 

Thriller-ul despre una dintre tentativele esuate de asasinare ale lui Adolf Hitler a avut premiera mondiala la Festivalul de la Berlin, in afara competitiei, si va rula pentru spectatorii romani in premiera, la putin timp dupa lansarea lui in Germania. 

Cea de-a patra editie a festivalului va avea loc intre 26 – 30 aprilie, la Cinema Studio si Elvire Popesco. 

13 minute care ar fi putut schimba cursul istoriei – o istorie fascinanta, mai putin cunoscuta publicului larg, este adusa pe ecrane de regizorul unor productii ca Das Experiment sau Downfall

Pe 8 noiembrie 1939, un muncitor, Georg Elser (Christian Friedel), a plasat o bomba artizanala intr-un local in care Hitler urma sa tina un discurs. Insa liderul nazist si-a schimbat programul pe neasteptate si bomba a explodat cu 13 minute dupa plecarea sa, omorand alti opt oameni. 

„E o poveste bine construita despre un erou german singuratic, care a incercat sa-l elimine pe Adolf Hitler in 1939 – un fel de prequel la nebunia finala din Downfall”, noteaza Screen Daily

Georg Elser a murit inainte de finalul razboiului, pe 9 aprilie 1945, intr-un lagar de concentrare. Este si ziua in care filmul va avea premiera in cinematografele din Germania.

Oliver Hirschbiegel este unul dintre cei mai cunoscuti regizori germani, multi-premiat pentru Das Experiment (2001) si Downfall (2004), un film despre ultimele zile ale lui Hitler, cu Alexandra Maria Lara, nominalizat la Oscar. 

13 Minutes marcheaza intoarcerea sa la filmele in limba germana, dupa trei productii in engleza: The Invasion (2007), Five Minutes of Heaven (2009), distins cu premiul de regie la Sundance, si Diana (2013).

Sub conceptul „arena”, Cinepolitica va aduce in premiera filme noi pe teme politice si va organiza dezbateri, punctand subiecte fierbinti ale momentului, de la conflicul Rusia-Ucraina, la preluarea puterii de catre Statul Islamic, in zone din Orientul Mijlociu. 

Un astfel de film este Timbutku, al lui Abderrahmane Sissako, nominalizat la Oscar si distins cu sapte trofee César, inclusiv pentru Cel mai bun film si regie. 

Inspirat din realitate, Timbuktu surprinde transformarea unui oras din Mali preluat de jihadistii din gruparile Al-Qaïda au Maghreb islamique (Aqmi) si Ansar Dine. Fundamentalistii islamisti au interzis placeri simple, ca muzica sau fotbalul, si au impus reguli extreme, in special femeilor. Sissako, originar din Mauritania, a castigat si Premiul Juriului Ecumenic la Cannes 2014. 

Proiectia va fi organizata cu sustinerea Cinémathèque Afrique a Institutului Francez.

Pe 27 aprilie, cu sustinerea Ambasadei Ucrainei in Romania, ONG-ul Pamanteni va lansa la Cinepolitica o campanie de strangere de fonduri - „Pamanteni pentru Ucraina”. 

Cu acest prilej, vor fi proiectate documentarul Nadia noastra, despre Nadejda Savcenko, femeia pilot detinuta din iunie 2014 intr-o inchisoare din Rusia, si scurt metraje din seria Babylon’13 – Cinema of Civil Protest. Proiectiile vor fi urmate de dezbateri.

Organizat de Asociatia Cultura si Imagine, Festivalul International de Film Cinepolitica este patronat de Universitatea Nationala de Arta Teatrala si Cinematografica „I.L. Caragiale” (UNATC) si de Universitatea Nationala de Arte (UNArte). Evenimentul este finantat de Centrul National al Cinematografiei (CNC).