Recent selectionat la Festivalul de Film de la Cannes 2015 in sectiunea oficiala Un Certain Regard, filmul Comoara / The Treasure va avea premiera in cinematografele din Romania in data de 29 mai. 

Regia si scenariul ii apartin lui Corneliu Porumboiu.

Costi lucreaza la primarie si duce o viata linistita, cum ii place lui sa spuna. Seara obisnuieste sa-i citeasca povesti fiului sau de 6 ani. Preferata lor e Robin Hood.  

Intr-o seara, un vecin il roaga sa-i imprumute niste bani. E disperat, banca i-a scos apartamentul la vanzare. Costi ezita, l-ar imprumuta pe vecin, dar asta i-ar periclita linistea, are si el credite la banca. Il refuza si se intoarce la fiul sau si la Robin Hood. Vecinul revine. 

Ii spune ca in satul bunicilor sai exista o legenda: se zice ca strabunicul sau ar fi ingropat o comoara in curtea casei, inainte de venirea comunistilor la putere. In cazul in care Costi va plati pe cineva cu un detector de metale si vor gasi comoara, o vor imparti jumatate - jumatate.  Costi nu sta prea mult pe ganduri. De a doua zi cauta pe cineva cu un detector de metale...

Rolurile principale sunt interpretate de Cuzin Toma (Aferim!, Cainele japonez, Domnisoara Christina), Adrian Purcarescu si actorul amator Corneliu Cozmei, care au fost selectati dupa un proces amplu de casting, care s-a desfasurat pe parcursul a 3 luni de zile.

Imaginea filmului este semnata de Directorul de imagine Tudor Mircea, cu care Corneliu a colaborat si la Cand se lasa seara peste Bucuresti sau Metabolism, iar productia este asigurata de Marcela Ursu (42 Km Film), in coproductie cu Les Films de Worso si Rouge International. 

Proiectul este sustinut de CNC Romania (Centrul National al Cinematografiei), Arte, Eurimages, CNC Franta (Centre national du cinéma et de l'image animée), cu participarea  HBO Romania, Nestle si UPC Romania.

Premiera in Romania va avea loc in data de 29 mai 2015, iar 42 km Film este compania de distributie a filmului in Romania.

Mai multe detalii: facebook.com/filmulcomoara

Corneliu Porumboiu este regizor si scenarist, cunoscut pentru lung metrajele A fost sau n-a fost? (2006), Politist, Adjectiv (2009), Cand se lasa seara peste Bucuresti sau Metabolism (2013) si documentarul Al doilea joc (2014), selectat la Festivalul International de Film de la Berlin in sectiunea Forum. 

A primit premiul pentru debut Camera d'Or la Festivalul de Film de la Cannes in 2006, pentru A fost sau n-a fost?, iar  in 2009, Politist, adjectiv a primit premiul FIPRESCI si premiul juriului sectiunii Un Certain Regard.