Buna ziua stimati colegi cinefani! Iata mai jos review-ul meu pentru probabil cel mai mare blockbuster al acestei veri, respectiv Avengers: Age of Ultron.

Din punctul meu de vedere, Avengers: Age of Ultron face parte din categoria de filme “nu pot fi mai mari”, este o productie grandioasa, o distributie de absolut cea mai mare calitate, cu un buget aproape nelimitat, cu o campanie de promovare agresiva, cu un fan-base extrem de dezvoltat si lista poate continua dar ca sa ma rezum... este cel mai prestigios film al anului 2015, cu mentiunea ca s-ar putea sa fie devansat de Star Wars: The Force Awakens, dar nu cred.

Cand vorbim de Avengers trebuie spus ca acest film este spuma celui de-al doilea pahar din Universul Cinematic Marvel, care a fost foarte bine dezvoltat de pelicule cu un mare succes, respectiv Captain America: The Winter Soldier, Thor: The Dark World si Iron Man 3 (ordinea nu este aleatorie), la care trebuie adaugata o latura tangentiala din Gardienii Galaxiei

Cu alte cuvinte trebuie spus ca acest film vine pe niste cai foarte mari, toata lumea iubeste persoanjele expuse iar regizorul/scenaristul Joss Whedon are foarte dificila slujba de a dezvolta aceasta poveste intr-o maniera impartiala fata de protagonisti si antagonisti.

Pana sa vorbim despre grandioasa echipa de eroi, as dori sa imi arat aprecierea pentru poate cea mai inspirata alegere a producatorilor, respectiv James Spader, un actor foarte apreciat pentru rolul din The Blacklist, unde intruchipeaza o varianta contemporana de Sherlock Holmes, dar in filmul nostru are trasaturile definitorii ale lui Ultron si binenteles ii ofera si voice-acting.

Pe partea de super-eroi, pelicula noastra se prezinta cum nu se poate mai bine, respectiv ii detine pe toti, referindu-ma doar la Universul Cinematic Marvel... existand cativa asa-zisi eroi si la filmele din Universul D.C, dar diferenta de calitate este uriasa. 

Revenind, in film il regasim pe inegalabilul Tony Stark, un Thor cu o noua trasatura... ingrijorare, un Bruce Banner foarte indecis in alegerile sale, Steve Rogers foarte implicat in conducerea echipei, Natasha dornica de o familie iar Hawkeye iubitor de o familie. De asemenea, mai sunt trei personaje care se vor alatura eroilor nostri, insa nu doresc sa va ofer spoilere importante privind dezvoltarea acestora.

As dori sa precizez ca mi-a fost dor de acest Tony Stark, personajul sclipitor, cu sarm, dornic de lucru in echipa si cu glumele sale trademark, pe care nu l-am mai regasit de la primul Avengers, fiind personal foarte dezamagit de desfasurarea din Iron Man 3. 

In acest film, Robert Downey Jr. este din nou acelasi Tony Stark, cu toate calitatile enumerate mai sus, dar care din pacate face din nou cateva greseli catastrofale care duc la moartea unui erou si la distrugerea partiala a catorva orase.

Fara sa ofer prea multe indicii despre intriga filmului, as dori sa apreciez lupta grandioasa dintre Iron Man in costumul de Hulk-Buster si respectiv Hulk, pe care o cataloghez in top trei scene de actiune all time, langa batalia fara gravitatie din Inception si secventa bullet-time din The Matrix. Este un spectacol vizual incredibil, presarat cu glumele lui Tony Stark la adresa lui Bruce Banner, in care acesti doi mastodonti se confrunta, fiind un deliciu pentru toti fanii Marvel.

De asemenea, as dori sa apreciez coeziunea si interactiunea dintre eroii nostri, glumele si apropo-urile aruncate intre ei sunt pur si simplu geniale, efectiv se simte prietenia si respectul dintre acestia si pot spune ca in acest film ei alcatuiesc o echipa in adevaratul sens al cuvantului, condusa de Capitanul America.

Daca tot suntem la acest capitol, as dori sa relevez si o incipienta stare de dusmanie intre Tony Stark si Steve Rogers, care cu siguranta va erupe in desfasurarea din Captain America: Civil War.

Totusi acest film nu este exonerat de anumite lipsuri, poate cel mai mare dintre acestea este faptul ca pregateste partea a treia a francizei, se simte in desfasurarea evenimentelor o oarecare asteptare fata de adevaratul final boss, respectiv Thanos. Am ramas cu impresia ca aceste evenimente au facut obiectul unei etape naturale de pregatire pentru batalia finala si ca Ultron nu prea le-a pus foarte mai probleme eroilor nostri.

Pentru a concluziona, Avengers: Age of Ultron este un “must-see” pentru toti fanii Marvel sau pentru persoanele care vor sa vada un film de calitate, plin ochi de cei mai in voga actori de la Hollywood, cu efecte speciale exceptionale, avand garantia ca timp de 2 ore si 20 de minute plictiseala va sta foarte departe.

In final, as dori sa imi arat pe aceasta cale simpatia pentru Joss Whedon, scriitorul si regizorul primelor doua filme Avengers care a declarat ca nu va mai reveni si pentru partile finale datorita incarcaturii fizice/psihice extraordinare necesare. Si are dreptate: pot enumera pe degetele unei singure maini regizorii capabili sa realizeze o astfel de productie si cu o distributie atat de rafinata. 

Ca sa imi pun imaginatia la treaba, ma gandesc la Cristopher Nolan, Martin Scorsese, Ridley Scott, James Cameron si Peter Jackson.

Inca o data, multumesc Forum Film pentru invitatia la acest film.