Atentie, liceeni! Cinema-Edu a pus trei filme in valiza si in curand porneste prin tara. 

In lunile mai si iunie, educatia cinematografica devine materie de studiu pentru elevii din cinci orase: Ploiesti (19-20 mai, Club Cinema Twins), Craiova (21-22 mai, Biblioteca Judeteana Alexandru si Aristia Aman), Medias ( 26-27 mai, Cinema Mediensis), Targu Mures (28-29 mai, Cinema Arta) si Roman (3-4 iunie, Colegiul National Roman-Voda).

Elevii de liceu parasesc orele de curs pentru evenimentele Cinema-Edu, unde au ocazia de a vedea trei filme de arta multipremiate si de a dezbate impreuna cu invitati lumea filmului, teme ca maturizarea si formarea identitatii personale, urmele lasate de razboaie, prietenia si familia din trei perspective diferite. De asemenea, ei isi vor insusi o serie de elemente de gramatica filmului.

Primul film, Bekas (r. Karzan Kader) ne arata aventura a doi frati kurzi ce traiesc in Irakul anilor ’90 si care, dupa ce vad o parte din Superman la cinematograful din oras, pleaca intr-o calatorie ce are ca destinatie finala America.  

Cinema-edu aduce in premiera Phoenix (foto sus), (r. Christian Petzold), un film a carui actiune se desfasoara in 1945. Nelly, este o supravietuitoare a Holocaustului care se intoarce din propria "cenusa" in orasul natal, Berlin, precum pasarea mitologica, Phoenix. Dupa ce un doctor i-a refacut chipul complet desfigurat, ea il cauta pe Johnny, sotul ei, despre care nu mai are nicio veste. 

Din caravana mai face parte si Ida (r. Pawel Pawlikowski), pelicula castigatoare a Premiului Oscar pentru cel mai bun film strain in 2015, care ne prezinta calatoria transformatoare a Annei, o tanara orfana ce urmeaza sa depuna juramantul la manastirea unde crescut, dar caretrebuie sa petreaca o saptamamana cu singura ei ruda in viata, prima ei saptamana petrecuta in afara manastirii.  

Cinema-Edu doreste sa ofere o alternativa la educatia formala, sa starneasca interesul tinerilor pentru filmul de arta european si sa puna bazele educatiei lor audiovizuale, pentru a putea sa filtreze informatia la care au acces nelimitat. 

Evenimentele Cinema-Edu au loc inca din 2010, iar prin acestea, Asociatia Culturala Macondo a reusit sa dezvolte cel mai complex proiect de educatie cinematografica si sociala din Romania, in care liceenii  isi dezvolta in mod interactiv spiritul creativ si critic. 

De-a lungul celor patru ani, Cinema-Edu a organizat evenimente pentru elevii de la 80 de licee din Bucuresti si din tara, iar in lunile mai si iunie, cu sprijinul Romgaz si al Centrului National al Cinematografiei, va continua proiectul in Ploiesti, Craiova, Medias, Targu Mures si Roman. 

Elevii si profesorii vor putea accesa si ghiduri didactice pentru fiecare film in parte, pentru a putea dezvolta si continua discutiile si in afara salii de cinema.

Pentru mai multe detalii si programari la proiectii, profesorii din liceele aflate in cele cinci orase sunt rugati sa ne scrie pe adresa Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea..

Mai multe informatii despre filme si despre editiile anterioare ale proiectului Cinema-Edu sunt disponibile pe site-ul www.cinema-edu.ro