Sambata seara, in Sala Lumière a Palatului Festivalului de la Cannes, regizorului Corneliu Porumboiu i-a fost acordat Premiul Un Certain Talent, pentru filmul Comoara.

Din fericire pentru spectatorii din Romania, ei pot vedea in premiera filmul, la doar cateva zile de la acest moment.

Juriul prezidat anul acesta de actrita Isabella Rossellini a acordat regizorului productiei ce va avea premiera in Romania pe 29 mai Premiul Un Certain Talent in cadrul Sectiunii Un Certain Regard “pentru umorul si inteligenta cu care ni se arata complexitatea vietii”. 

Din juriu au mai facut parte regizorul Haifaa Al-Masour (Arabia Saudita), Nadine Labaki - actrita de origine libaneza, regizorul de origine greaca Panos H. Koutras si actorul francez Tahar Rahim. 

Un Certain Regard este o categorie a Selectiei Oficiale de la Cannes ce fost introdusa in 1978 de catre Gilles Jacob, desfasurandu-se in paralel cu Competitia pentru Palme d’Or. Alaturi de filmul Comoara, Romania a fost reprezentata anul acesta in cadrul acestei sectiuni si de Un etaj mai jos semnat de Radu Muntean.  

Mai jos puteti citi cateva aprecieri ale presei internationale dupa proiectiile filmului lui Porumboiu la Cannes:

„O minunata fabula despre Romania de azi, o frumoasa demonstratie a umorului tipic romanesc”Les Inrockuptibles 

„O gura de aer proaspat.“Il Gazetino

„Cu acest film, sectiunea Un Certain Regard prinde culoare."Coming Soon

„Jucaus si inteligent, Corneliu Porumboiu vine cu un nou film ce imbina delicat umorul cu o imersiune in istoria recenta a Romaniei. (...) Talentatul regizor nu rateaza ocazia de a relata o poveste savuroasa.“Cineuropa 

„Momente de comedie pura, umor degajat. Incredibil.“Stanze di Cinema

Porumboiu este cu siguranta unul dintre cei mai originali cineasti aparuti in istoria recenta.“ Screen International

„In filmele lui Porumboiu nu primesti niciodata doar ce vezi. Ele contin o bogatie ce e gata sa fie descoperita la o privire mai atenta.“ Hollywood Reporter

Pentru Corneliu Porumboiu nu este primul premiu la Cannes. El a mai primit premiul pentru debut Camera d'Or in 2006 pentru A fost sau n-a fost?, iar  in 2009, Politist, adjectiv a primit premiul FIPRESCI si premiul juriului sectiunii Un Certain Regard.

Filmul Comoara va avea premiera in Romania la finalul acestei saptamani si va rula in 30 de cinematografe din 19 orase. 

Astfel spectatorii din Bucuresti (Cinema City Cotroceni, Cinema City Grand Mall, Cinema City Sun Plaza, Cinema Elvira Popescu, Cinema Patria, Hollywood Multiplex, Grand Cinema & More, Movieplex, Union si Cinema Studio – in cadrul avanpremierei Les Films de Cannes à Bucarest), Arad (Cinema City Atrium Mall), Bacau (Cinema City), Baia Mare (Cinema City), Brasov (Cityplex), Braila (Cinema City), Buzau (Cinema Dacia), Cluj (in cadrul TIFF), Constanta (Cinema City, Cityplex), Craiova (Cinema Patria), Iasi (Cinema City), Pitesti (Cinema City), Ploiesti (Cinema City Nepi), Resita (Cinema Dacia), Sibiu (Cinema Arta), Targu Jiu (Cinema City, Cinema Sergiu Nicolaescu), Targu Mures (Cinema Arta, Cinema City), Timisoara (Cinema City) si Vaslui (EuroCinema) vor putea vedea filmul in scurta vreme pe marile ecrane din orasul lor urmand ca in a doua saptamana de la premiera sa poata fi vazut si in Botosani (Cinema Unirea), Deva (Cinema Patria) si Piatra Neamt (Cinema Dacia). 

Regizorul si actorii se vor intalni cu publicul din intreaga tara in cadrul unor proiectii de gala, ce urmeaza sa aiba loc imediat dupa premiera filmului in cinematografe. Vom reveni in curand cu programul acestor proiectii. 

Deocamdata, sambata, 30 mai, la ora 19.30, va puteti intalni cu echipa filmului la Bucuresti, la Cinema Studio, la Avanpremiera Les Films de Cannes à Bucarest.

In Comoara, Costi lucreaza la primarie si duce o viata linistita, cum ii place lui sa spuna. Seara obisnuieste sa-i citeasca povesti fiului sau de 6 ani. Preferata lor e Robin Hood.

Intr-o seara, un vecin il roaga sa-i imprumute niste bani. E disperat, banca i-a scos apartamentul la vanzare. Costi ezita, l-ar imprumuta pe vecin, dar asta i-ar periclita linistea, are si el credite la banca. Il refuza si se intoarce la fiul sau si la Robin Hood. Vecinul revine. Ii spune ca in satul bunicilor sai exista o legenda: se zice ca strabunicul sau ar fi ingropat o comoara in curtea casei, inainte de venirea comunistilor la putere. 

In cazul in care Costi va plati pe cineva cu un detector de metale si vor gasi comoara, o vor imparti jumatate - jumatate.  Costi nu sta prea mult pe ganduri. De a doua zi cauta pe cineva cu un detector de metale...

Rolurile principale sunt interpretate de Cuzin Toma (Aferim, Cainele japonez, Domnisoara Cristina), Adrian Purcarescu si Corneliu Cozmei. Cuzin Toma joaca alaturi de sotia lui, Cristina si baiatul lor, Nicodim, in varsta de 8 ani. 

In alte roluri ii puteti vedea pe actorii: Florin Kevorkian, Laurentiu Lazar, Ciprian Mistreanu, Marius Coanda, Dan Chiriac, Clemence Valleteau, Iulia Ciochina, Radu Banzaru

Mai multe despre film puteti afla de pe website-ul oficial al filmului: www.filmulcomoara.ro.  

Imaginea filmului este semnata de Directorul de imagine Tudor Mircea, cu care Corneliu a colaborat si la Cand se lasa seara peste Bucuresti sau Metabolism, iar productia este asigurata de Marcela Ursu (42 Km Film), in co-productie cu Les Films de Worso si Rouge International. 

Proiectul este sustinut de CNC Romania (Centrul National al Cinematografiei), ARTE, EURIMAGES, CNC Franta (Centre national du cinéma et de l'image animée), cu participarea  HBO Romania, Nestle si UPC Romania.

Premiera in Romania va avea loc in data de 29 mai 2015, fiind distribuit de 42 Km Film.

Mai multe detalii gasiti si pe pagina: www.facebook.com/filmulcomoara, iar accesand link-ul de mai jos puteti urmari trailerul filmului conceput de Good Hands: