Scurt metrajul independent Ramona, in regia lui Andrei Cretulescu, a castigat Premiul CANAL + in cadrul sectiunii Semaine de la Critique de la Cannes.

CANAL + Award este oferit unui singur film de scurt sau mediu metraj din cadrul sectiunii, de catre echipa prestigiosului canal de televiziune. Astfel scurt metrajul romanesc Ramona urmeaza sa fie difuzat de postul de televiziune CANAL +.

Premiul a fost acordat pentru prima data in 1992. De-a lungul timpului printre regizorii onorati cu aceasta distinctie s-au numarat Chris Landreth, Bill Plympton, Denis Villeneuve, Daniel Joseph Borgman si Gaelle Denis.

Violent, stilizat si fara dialoguri, Ramona incheie astfel trilogia „impromptu” realizata de Andrei Cretulescu si inceputa cu scurt metrajele Bad Penny (2013) si Kowalski (2014).   

Din distributie fac parte aceiasi actori: Rodica Lazar, Dorian Boguta, Andi Vasluianu, Serban Pavlu, carora li se adauga Ana Ularu

Bad Penny a aparut cumva din intamplare”, spune Andrei. „Practic, am facut Kowalski pentru ca facusem Bad Penny – si apoi am facut Ramona pentru ca facusem Kowalski... Sa zicem ca am decis sa incheiem ostilitatile cat mai sangeros cu putinta, iar actorii si-au dorit sa filmam la mare. Ceea ce am si facut. In octombrie – nu-i vina mea ca n-au precizat anotimpul.” 

Scenariul a fost scris de Andrei Cretulescu, imaginea poarta semnatura lui Andrei Butica, montajul a fost realizat de Catalin Cristutiu, scenografia de Malina Ionescu iar de sound design sunt responsabili Alex Dumitru si Marius Leftarache.

Fost critic de film, Andrei Cretulescu a produs pentru HBO Romania primul sezon din serialul In Deriva si noua documentare originale. 

In 2011 a infiintat compania de productie Kinosseur. Dupa ce a produs lung metrajul Killing Time (regia Florin Piersic Jr.), Andrei a scris si regizat Bad Penny si Kowalski, acesta din urma laureat cu premiul pentru Cel mai bun scurt metraj la Festivalul de Film de la Zagreb, in 2014, si cu Premiul de Regie si de Interpretare (Andi Vasluianu) la Festivalul de Film European de la Lille, in 2015. 

Ramona este cel de-al treilea scurt metraj al sau, realizat in aceeasi formula ca primele doua. In prezent, Andrei este in post-productie cu Sapte luni mai tarziu, primul scurt metraj finantat de CNC, si in pre-productie cu primul lung metraj, Charlton Heston, pe care il va filma in toamna.

Ramona este un scurt metraj 100% independent, produs de Andrei Cretulescu (Kinosseur), Radu Stancu (deFilm) si Claudiu Mitcu (We Are Basca). Co-producatori sunt Dan Chisu (DaKino) si Eugen Kelemen (Digital Cube). 

Semaine de la Critique este o sectiune paralela a Festivalului de la Cannes, infiintata in 1962 si concentrata pe regizori aflati la inceput de cariera.

Trailerul filmului poate fi vazut aici:  

Pagina de Facebook a filmului:  https://www.facebook.com/Ramona2015short

Foto: Echipa filmului Ramona la Cannes 2015. Foto de Caroline Guerin.