Week-endul trecut a avut loc Targul de Carte Bookfest 2015 in incinta centrului expozitional Romexpo.

Ca in fiecare an am avut parte de cateva zile de promovare a culturii, lecturii, cartilor noi dar si bine cunoscute. Si dupa cum ne asteptam lumea filmului s-a imbinat din nou cu lumea cartilor bune. Astfel am avut la Bookfest multe romane care au stat la baza unor francize celebre, care au ajuns la final sau sunt inca in desfasurare.

Seria Divergent era prima carte care iti atragea atentia si care amintea de filme, aceasta fiind pozitionata exact la una din intrarile in incinta. Volumele erau atractiv expuse iar editura adoptase curentul copertilor inspirate din film. La intrare aveam promovata si seria Mortal Instruments.

La Rao am gasit si volumul The Book Thief care a dat nastere adaptarii cinematografice extraordinar realizate. Personal, The Book Thief a fost unul dintre cele mai interesante filme plasate in perioada razboiului, care tratau dramele personale ale celor neimplicati direct in acesta. Alaturi de The Reader, care a fost de asemenea ecranizat, filmul este o drama profunda si bine transpusa pe marele ecran.

La standul de carte straina am gasit si clasici ca Tolkien care a avut parte de ecranizare in doua trilogii, Stapanul Inelelor si Hobbitul, unele dintre cele mai de succes “povesti” transpuse in cinematografie. Langa cartile lui Tolkien l-am descoperit si pe George R.R. Martin al carui roman, Game of Thrones este ecranizat sub forma celui mai de succes serial de televiziune, difuzat de HBO. George Martin putea fi gasit si in cadrul editurii Nemira.

Tot la editura Nemira am intalnit printre clasici si seria Dune ecranizata la randul ei, in trecut. Stephen King era la randul sau asezat la loc de cinste, filmele realizate dupa romanele acestuia transformandu-se de-a lungul timpului in productii horror de un extraordinar succes.

Aceeasi editura promova trilogia Hunger Games / Jocurile foamei a carei ecranizare a dus la editarea mai multor editii ale acesteia. Filmul mai are sa ne prezinte finalul povestii care cu siguranta va fi unul plin de suspans si de actiune.

Seria stufoasa de volume care a stat la baza recentei productii cinematografice Jocul lui Ender era si ea prezenta in peisajul Bookfest 2015.

Bookfest 2015 a avut parte de un numar mare de vizitatori in special in cursul zilei de sambata si a fost presarat cu evenimente, de la lansari de carte din domenii variate pana la interviuri si sesiuni de autografe. Ziua de duminica a fost una mai linistita dar totusi inca activa.

Spre deosebire de Gaudeamus, nu am gasit printre standuri niciunul care sa comercilizeze produse promotionale din filme, in schimb acest lucru a fost completat de volumele dupa care s-au realizat ecranizari de succes si care puteau fi usor achizitonate datorita tirajelor mari dar si ofertelor atractive.

Intr-un cuvant, in cadrul Bookfest 2015, lumea filmului s-a intalnit din nou cu lumea cartilor si probabil cele doua entitati ar fi puse intr-o dificultate daca ar coexista separat. La fel cum exista filme de succes realizate dupa carti tot asa procesul poate functina si invers si filmele pot fi transpuse in volume extraordinare sau chiar in romane grafice asa cum am vazut in cazul diverselor productii cinematografice.