Povestile oamenilor din jurul Marii Negre, locul unde natura are o amprenta puternica asupra vietii comunitatii, sunt aduse la Tulcea in cadrul competitiei Black Sea Docs a Pelicam, Festivalul International de Film despre Mediu si Oameni

Documentarele vor fi proiectate in premiera nationala si vor fi evaluate de un juriu international.

Peter O’Brien, membru in Consiliul de Administratie al Festivalului de Film de Mediu de la Washington DC, va veni la Tulcea pentru jurizarea competitiei Black Sea Docs. 

Festivalul de Film de Mediu de la Washington DC exista din 1993 si este un reper in domeniu. El face parte, alaturi de Pelicam, din reteaua Green Film Network si a ajuns la performanta de a prezenta 150 de filme de mediu unui public de 33.000 de oameni la editia din 2015. 

Alaturi de Peter, se vor mai afla in juriu fotojurnalistul Petrut Calinescu si regizorul Dan Curean.

Petrut Calinescu este un cunoscator al tarilor din jurul Marii Negre pe care le-a colindat in cautare de povesti in cadrul proiectului sau fotografic, The Black Sea. 

Regizorul si omul de televiziune Dan Curean este autorul filmului Gone Wild (2012), proiectat la prima editie a festivalului Pelicam si in acest an la Festivalul International de Film de la Washington DC.

In filmul Tristia: A Black Sea Odyssey (Germania, 2014), regizorul Stanislaw Mucha ne poarta intr-o calatorie extraordinara de 5.000 de kilometri de-a lungul coastelor a sapte tari din jurul Marii Negre. Peisajele se intind din Crimea in Caucaz, de la coasta nordica a Turciei la Delta Dunarii. 

Tristia capteaza coliziunea dintre imagini mitice, care par sa fi supravietuit trecerii timpului, si schimbari multiculturale de dupa perioada comunista. Marea Neagra este un loc al contradictiilor: aici se intalnesc Orientul si Occidentul, apa sarata si apa dulce, splendoarea si linistea, civilizatia si barbarismul. 

Oamenii din jurul Marii Negre sunt coplesiti cu nenumarate promisiuni, dar si la fel de multe dezamagiri. Filmul va fi proiectat la Tulcea, in cadrul Pelicam 2015.

Un monstru numit “transformare urbana” a dat navala in Turcia in ultimii ani. Bantuind cartiere, monstrul distruge orice a ramas din istoria Istanbulului, construieste turnuri de sticla si inghite copacii. In timp ce monstrul munceste, vechiul si noul, saracii si bogatii devin vecini. 

Filmul Hey Neighbour! / Hei, vecine! (Turcia, 2014) spune povestea unui complex rezidential din districtul Ferikoy, in inima Instanbulului, si cartierului Pasa, un cartier vechi care incearca sa respire in umbra complexului rezidential. 

Hei, vecine! e despre relatia dintre un cocioaba si o cladire de apartamente din acest cartier. Filmul va fi proiectat la Tulcea, in cadrul Pelicam 2015, in prezenta regizoarei Bingöl Elmas.

Delta Dunarii este sit UNESCO si unul dintre ultimele locuri din Europa unde natura salbatica troneaza. In acest cadru mirific, oamenii au o viata grea din cauza accesului dificil la servicii de sanatate, educatie, dar si la produse necesare traiului de zi cu zi. 

Dificultatile vietii in delta sunt surprinse in Dialoguri de balta (Romania, 2014). Desi se investesc fonduri substantiale pentru protejarea mediului in delta, viata oamenilor este trecuta cu vederea. Ei depind de balta, natura fiind cea care ii rupe de lume, dar si cea care le da resursele pentru a trai. Regizoarea Ildikó Zonga Plájás va fi prezenta la proiectia in premiera nationala a filmului in cadrul Pelicam 2015.

Tofalaria este un loc indepartat din Rusia, unde nu poti ajunge decat cu elicopterul, iar iarna masinile se deplaseaza pe raurile inghetate care devin drumuri. Cel mai apropiat oras se afla la 300 de kilometri distanta. 

Documentarul Cut off by Mountains, Connected with Rivers / Despartiti de munti, legati prin ape (Rusia, 2014) spune povestea oamenilor din Tofalaria, care sunt despartiti de restul de lumii de muntii din sudul Siberiei si de padurea salbatica si inconjurati de raurile repezi. 

Comunitatea din Tofa este cea mai mica din Rusia cu doar 500 de oameni, ei fiind considerati descendentii lui Genghis Kahn. Filmul va fi proiectat la Tulcea, in cadrul Pelicam 2015.

Mai multi studenti la jurnalism din tarile din regiune vor avea sansa sa “guste” din spiritul Deltei Dunarii in cadrul unui atelier de jurnalism radio coordonat de jurnalistul Julien Trambouze de la Radio France.

Atelierul, organizat de Pelicam si Organizatia Internationala a Francofoniei (OIF), se va derula timp de o saptamana, la sfarsitul careia participantii din Romania, Macedonia, Ungaria, Republica Moldova, 

Armenia si Albania vor realiza cate un reportaj radio pe o tematica legata de Delta Dunarii. Reportajele vor fi prezentate in cadrul Forumului Regional de Mediu de anul viitor organizat de OIF.

Anul acesta, la Pelicam, va avea loc in premiera o transmisiune radio live in strainatate. Jurnalistul elvetian specializat pe probleme de mediu Adrien Zerbini va realiza o emisiune radio in direct pentru Radio Suisse Romande despre festivalul Pelicam. Transmisiunea va avea loc in cadrul emisiunii de mediu reper in Elvetia “Prise de Terre”, va dura o ora si ii va aduce la microfon pe invitatii festivalului care vor discuta pe marginea documentarelor de mediu, dar si a importantei filmului in constientizarea publicului pe teme de protectie a mediului din regiunea Deltei Dunarii.