Cel mai mare festival de film din Romania incepe azi, 29 mai, la Cluj. 

Editia cu numarul 14 a Festivalului International de Film Transilvania va lua startul oficial de la 20.45, in Piata Unirii Open Air, cu gala de deschidere, urmata de premiera nationala a filmului Povesti trasnite / Relatos salvajes / Wild Tales (r. Damián Szifron), nominalizat anul acesta la Oscar. 

Filmul este produs de Pedro Almodóvar si va fi distribuit in cinematografe de Transilvania Film, din 12 iunie. La gala prezentata de Tudor Giurgiu, presedintele festivalului, vor lua parte oficialitati locale si personalitati din lumea filmului. 

Pana pe 7 iunie, spectatorii TIFF pot alege intre cele mai bune filme recente, concerte cu trupele momentului, expozitii, masterclass-uri, dezbateri si petreceri. 223 de productii din peste 60 de tari vor rula pe ecrane si circa 850 de invitati romani si straini sunt asteptati la Cluj.

La gala de deschidere vor fi prezentate noile proiecte ale festivalului: TIFF Campus - demarat cu ocazia Cluj - Capitala Europeana a Tineretului 2015, Cine-piscina - un mod inedit de a vedea filme, Depozitul de filme - care a fost reactivat anul trecut in urma campaniei Salvati Marele Ecran!, iar anul acesta intra in programul obisnuit TIFF cu filme si concerte cu intrarea libera, dar si ca spatiu de joaca, targ si gradina de vara. Tot la gala, trupa de teatru stradal Compagnie des Quidams va prezenta un fragment din noul lor spectacol muzical si vizual unic: „FierS à Cheval”.

TIFF Campus: In primul weekend de festival, TIFF se muta in mijlocul studentilor, in Complexul Studentesc Hasdeu, cu filme in aer liber, concerte si petreceri, cu intrare libera. 

Pe 29 mai, programul incepe dupa ora 18.00 cu The Toasters, formatie legendara de ska din America, apoi berlinezii explozivi de la RotFront. 

Pe 30 mai, va fi o seara electro-romaneasca cu disco-ul intunecat al celor de la GOLAN si cu breakbeat-urile ROA. 

In ultima zi se va auzi hip-hop alternativ de la Fantome, AFO (Aforic), CTC. Filmele proiectate aici, de la 21.45, ii vor incanta pe studenti: vineri - Dyke Hard, o parodie SF punk muzicala delicioasa; sambata – comedia neagra despre razbunare Wild Tales; iar duminica, Dessau Dancers, despre istoria break dance-ului in Germania de Est.

Weekend la Castel: TIFF se muta la Castelul Banffy de la Bontida pe 30 si 31 mai. Programul cuprinde ateliere, jocuri si spectacole pentru copii, in fiecare zi, de la ora 12.00 pana la 19.00. 

Trupa Compagnie des Quidams va prezenta aici varianta integrala a spectacolului lor „FierS à Cheval” - sambata, de la 20:30. Savurosul show va fi urmat de premiera in Romania a unuia dintre cele mai asteptate documentare ale anului: Kurt Cobain: Montage of Heck, in regia lui Brett Morgan, primul film despre celebrul lider al trupei Nirvana realizat cu cooperarea familiei sale. 

Francezii de la Zenzile vor acompania live capodopera Berlin: simfonia unui mare oras (1927), duminica, de la 21.45.  

EducaTIFF: Proiectiile incep vineri dimineata, cu filmele dedicate celor mai mici spectatori ai festivalului. A saptea editie EducaTIFF aduce la Cluj sase filme premiate la festivaluri internationale si special alese pentru copii si tineri. 

Importanta educatiei cinematografice si necesitatea introducerii ei in scolile din Romania vor fi pe agenda conferintelor organizate pentru si impreuna cu profesorii clujeni. Prima proiectie din festival este Slabanoaga de sora-mea / My Skinny Sister (r. Sanna Lenken), o poveste despre gelozie, dragoste si tradare adolescentina, spusa cu umor si multa caldura – vineri, la 10.00, la Cinema Victoria. 

Tot astazi incep proiectiile si in locatiile de traditie ale festivalului: Cinema Florin Piersic, Cinema Arta, Cinema Victoria, Cercul Militar, Cinema Marasti, Manastur Open Air si Institutul Francez.

La Manastur Open Air, programul se va deschide vineri seara cu o poveste despre fotbal si maturizare, El Cinco (r. Adrian Biniez), de la 22.00, iar la Cinema Marasti, cu Istoria fricii / Historia del miedo (r. Benjamin Naishtat), de la 18.00. 

Din acest an, TIFF poate fi descoperit si cu ajutorul aplicatiei Zoniz, dezvoltata in Cluj. Aplicatia contine anunturi si trimite notificari legate de evenimentele urmatoare din imediata apropiere a utilizatorului, dar poate fi folosita si pentru a transmite itinerariul sau filmele preferate catre prieteni, recomandari zilnice, si promite publicului concursuri si oferte speciale.

Programul complet al festivalului precum si toate noutatile pot fi gasite pe www.tiff.ro.

Biletele pot fi cumparate online, de pe www.biletmaster.ro, si de la casieriile TIFF.

Aplicatia TIFF 2015 este disponibila in App Store si Play Store.

Festivalul International de Film Transilvania (29 mai – 7 iunie 2015, Cluj-Napoca) este organizat de Asociatia pentru Promovarea Filmului Romanesc si Asociatia pentru Film si Cultura Urbana.