Primaria Municipiului Bucuresti, prin creart - Centrul de Creatie, Arta si Traditie, le propune  bucurestenilor cinefili un weekend plin de filme in aer liber la o noua editie a evenimentului cultural Bucharest CineNight.

In ultimele zile ale verii, in perioada 28-30 august 2015, incepand cu ora 21:00, in Parcul Herastrau (Intrarea Charles de Gaulle – poaiana statuii Baba Dochia), vor putea fi urmarite filmele Aferim! (r. Radu Jude), De ce eu? (r. Tudor Giurgiu) si Gunoi /Trash (r. Stephen Daldry).

Din dorinta de a promova arta romaneasca si creatorii sai, evenimentul propune publicului, in primele doua seri, proiectia unora dintre cele mai apreciate filme romanesti ale acestui an, Aferim! si De ce eu?

Vineri, 28 august, de la ora 21:00 se va proiecta filmul istoric Aferim!. Premiat la festivalul International de la Berlin cu Ursul de Argint, pentru cea mai buna regie, Aferim! contureaza un tablou al Tarii Romanesti de la inceputul secolului al XIX-lea, fiind considerat unul dintre cele mai de amploare proiecte cinematografice romanesti din ultimii ani – propunerea Romaniei la Oscar. 

Actiunea este centrata in jurul personajului principal, un zapciu, interpretat de actorul Teodor Corban, care - insotit de fiul sau (Mihai Comanoiu), cauta un rob fugar (Toma Cuzin). 

Inspirat din cazul procurorului Cristian Panait, filmul De ce eu?, in regia lui Tudor Giurgiu, este un alt titlu care poate fi urmarit in cadrul Bucharest CineNight, sambata, 29 august, de la ora 21:00. 

Cristian este un tanar procuror idealist care incearca sa rezolve un complicat caz de coruptie in tumultuosul context social-politic din Romania anilor 2000. El investigheaza cazul unui coleg procuror suspectat de luare de mita, fals şi uz de fals, sustragere de documente. Incercand sa descopere adevarul, Cristian intra intr-o zona periculoasa si se expune unor revelatii dureroase si neasteptate. 

Personajul principal este interpretat de Emilian Oprea, distributia fiind intregita de actorii Mihai Constantin, Andreea Vasile, Dan Condurache, Liviu Pintileasa. Filmul a avut premiera mondiala in selectia oficiala a celei de-a 65-a editii a Festivalului International de Film de la Berlin.

Publicul va fi captivat si de filmul Gunoi / Trash, in regia lui Stephen Daldry, o versiune sud-americana a celebrei pelicule Vagabondul milionar ce va fi proiectat duminica, 30 august, de la ora 21:00. Cand doi baieti care traiesc printre gropile de gunoi din mahalalele orasului Rio gasesc un portofel, nu au nici cea mai mica idee ca viata li se va schimba pentru totdeauna. 

Cei doi isi dau seama ca au gasit ceva cu adevarat pretios dupa ce isi face aparitia politia si afla ca se ofera o recompensa generoasa pentru returnarea acelui portmoneu. Pelicula a fost nominalizata la Premiile Bafta pentru cel mai bun film strain.

Intrarea la toate proiectiile de film este libera.

Bucharest CineNight este un eveniment organizat de Primaria Municipiului Bucuresti prin creart - Centrul de Creatie, Arta si Traditie, in parteneriat cu Asociatia pentru Film si Cultura Urbana (AFCU).