Wes Craven, unul dintre cei mai indragiti si respectati cineasti, “vinovat” de unele dintre cele mai apreciate filme horror ale tuturor timpurilor ne-a parasit ieri la varsta de 76 de ani.

Prea multe detalii nu se cunosc despre decesul Maestrului Filmelor Horror Wes Craven, dar s-a anuntat ca acesta se lupta de cateva luni cu un cancer la creier.

Cariera lui Craven este marcata de doua planuri: cel creativ si cel comercial. A reinventat stilul cinematografic horror pentru publicul tanar si este responsabil pentru descoperirea mai multor talente actoricesti, printre care se numara Johnny Depp, Sharon Stone sau Bruce Willis.

Cinefanii il cunosc pe Craven, datorita in mare parte francizei horror care a inceput in 1984 cu A Nightmare on Elm Street / Cosmar pe Elm Street, in care aparea pentru prima data Freddy Krueger (Robert Englund). Regizorul avusese insa inainte de acesta numeroase filme horror de mare succes precum The Last House on the Left (1972) sau The Hills Have Eyes (1977). 

A Nightmare on Elm Street a fost un succes neasteptat, avand parte de numeroase sequeluri, insa Craven s-a implicat doar in A Nightmare on Elm Street 3: Dream Warriors, la care a scris scenariul si l-a produs. 

In 1994, revine in universul lui Freddy Krueger cu Wes Craven’s New Nightmare / Scenariul ucigas. Doi ani mai tarziu lanseaza un alt film de exceptie Scream (1994) care avea si acela sa nasca alte 3 continuari de succes (in 1997, 2000 si 2011).

Desi Craven a regizat cateva filme foarte apreciate in ultimii zece ani (printre ele thrillerele Cursed si Red Eye), regizorul s-a concentrat pe partea de productie – el producand remake-uri la filmele sale de inceput The Hills Have Eyes / Dealuri insangerate sau The Last House on the Left / Ultima casa pe stanga

In ultimii ani, Craven s-a implicat in aducerea seriei Scream la televiziune – acesta devenind acum un serial de succes pe MTV. Ultimul film regizat de Craven ramane Scream 4 din 2011.

Ultimul film produs de Craven, The Girl in the Photographs (r. Nick Simon), cu Kal Penn in rolul principal, va avea premiera in sectiunea “Midnight Madness” la Toronto International Film Festival luna viitoare.

Un inceput de saptamana foarte trist pentru toti fanii lui Wes Craven sau ai filmelor horror de pretutindeni…

RIP Wes Craven!