Juriul de preselectie al Festivalului International de Film de Scurt-metraj Alter-Native 2015 a avut de vizionat, anul acesta, 829 de filme pentru a decide, care dintre ele vor intra in programul de concurs al festivalului ce se va desfasura la Palatul Culturii din Targu-Mures, in perioada 4-8 noiembrie. 

Mai mult de jumatate, adica 449 din numarul total al filmele inscrise in concurs au fost filme de fictiune, iar restul, in numar aproape egal, animatii, documentare si filme experimentale. Cele mai multe scurt metraje au fost trimise din Germania, Iran, Spania si Rusia. 

Dupa 4 zile de vizionari juriul de preselectie format din Durst György, producator (Ungaria), Radu Vasile Igazság, artist vizual si regizor de film (Bucuresti), Schneider Tibor, regizor si operator de imagine (Cluj-Napoca), Marcel Tintar, regizor de teatru si film (Targu-Mures) si Berecki Beáta-Hajnalka critic de film, manager marketing la Filmtett si la Teatrul National din Targu Mures a decis ca, la editia de anul acesta, 51 de creatii vor concura pentru marele premiu al festivalului. 

Dintre acestea 26 sunt filme de fictiune, 15 animatii, 7 documentare, iar 3 sunt filme experimentale. 

Cele 51 de scurt metraje reprezinta 22 de tari, cele mai multe provenind din Ungaria (7) si Franta (5).

Doua aspecte interesante cu privire la componenta programului de concurs din punctul de vedere al provenientei: de multi ani nu s-a intamplat ca Ungaria sa fie lidera in privinta numarului de filme incluse in programul de concurs, sau ca Spania – in ciuda numarului mare de filme inscrise si trimise – sa nu aiba niciun film in program.

Lista filmelor admise in concurs poate fi gasite pe site-ul UDTM Mures, http://www.madisz.ro/programme/competition.

Partenerii festivalului sunt Consiliul Judetean Mures, Universitatea de Arte din Targu Mures, Institutul Balassi – Institutul Maghiar din Bucuresti, iar finantatoriiprincipali sunt Centrul National al Cinematografiei, Administratia Fondului National Cultural, Guvernul Romaniei – Departamentul pentru Relatii Interetnice, Fondul Bethlen Gábor, Fundatia Communitas.