Documentarul Reteaua in regia lui Claudiu Mitcu (foto) va avea premiera internationala, la sfarsitul acestei luni, in Spania, in cadrul Valladolid International Film Festival.

Prestigiosul eveniment, ajuns la cea de-a 60-a editie, se va desfasura in perioada 24-31 Octombrie.

Reteaua va fi inclus, alaturi de alte 10 productii, in  programul “Time of History”, sectiune competitionala dedicata documentarelor.

In Romania documentarul poate fi vazut saptamana aceasta in competitia Festivalului International de Film Astra. Productia semnata de Claudiu Mitcu va fi proiectata miercuri 7 Octombrie, ora 19.30 si vineri 9 Octombrie, ora 16.30, in Aula Magna a Universitatii Lucian Blaga din Sibiu.

In Romania ultimului deceniu, lipsa unor medicamente esentiale pentru tratamentul cancerului a afectat mii de pacienti. Desi, teoretic, statul roman le garanteaza cetatenilor lui dreptul la viata, mii de bolnavi nu au putut incepe tratamentul la timp, l-au inceput cu intarziere sau au urmat un tratament incomplet, cu efecte devastatoare asupra sanselor lor de supravietuire. Pentru multi dintre ei  ajutorul a venit de la o retea de anonimi, cunoscuta mai tarziu ca "Reteaua Citostaticelor". 

Timp de 5 ani, peste 400 de romani care locuiesc in Europa de Vest, rudele lor sau simpli turisti au cumparat si au adus in Romania medicamentele necesare pacientilor aflati in impas sau medicilor acestora. Fara vreo recompensa materiala, de multe ori chiar pe propria cheltuiala. 

Documentarul Reteaua urmareste drumul medicamentelor citostatice de la mai multe farmacii din Austria si Ungaria pana la pacientii din Romania, ne prezinta modul in care reteaua functiona si pe o parte dintre actorii-cheie ai acesteia.

Filmul este produs dupa o investigatie jurnalistica realizata de Vlad Mixich.

Claudiu Mitcu este realizatorul documentarelor Nisipuri (2007), Australia (2009), Ciupelnita, Circul vesel (2010) si Noi doi (2011). 

In 2010, regizorul a primit din partea Ambasadei Frantei in Romania "Premiul Drepturilor Omului" pentru abordarea deschisa a diversitatii din filmele sale documentare.

Reteaua este o productie Parada Film si WeAreBasca, cu sprijinul Centrului National al Cinematografiei, cu participarea HBO Romania.

Trailerul poate fi vazut aici: