Biserici de lemn din Romania, cel mai recent proiect al Casei de Productie „East Movies”, este gata de lansare, cu o avanpremiera programata la Timisoara, in luna decembrie. 

Muzeul Taranului Roman din Bucuresti urmeaza sa difuzeze filmul, din februarie 2016.  

Documentarul este o incursiune aparte intr-un teritoriu al tarii noastre cu un peisaj natural spectaculos, dar mai ales cu monumente exceptionale, tipice Romaniei: bisericile de lemn construite in secolul XIX. Filmarile aeriene realizate cu drone sunt fara precedent pentru aceste obiective. 

Proiectul este o productie East Movies, cofinantat de Administratia Fondului Cultural National si sprijinit de Muzeul Taranului Roman, Fundatia Pro Patrimonio si Ordinul Arhitectilor din Romania. 

Obiectivul producatorilor este sa puna pe harta turistica a tarii aceste constructii unice, monumente foarte valoroase din punct de vedere arhitectural si istoric, dar necunoscute publicului.  

Documentarul, in regia lui Kiki Vasilescu, cu un scenariu semnat de Cristina Iordache, prezinta monumentele, dar si cadrul natural si micile comunitati in care continua sa functioneze aceste biserici.

Pentru cadrele aeriene s-a filmat cu drona de la o inaltime de peste 500 m. Ritmul documentarului este dinamic, peisajele mirifice alternand cu testimonialele. 

Interviurile au fost realizate cu persoane care au legatura directa cu bisericile de lemn: Ion Blajan (seful sectiei „Patrimoniu” al Muzeului Taranului Roman), preoti care slujesc inca in bisericile de lemn, arhitecti, dar si localnici, buni cunoscatori ai istoriei satului lor.  

“Documentarul Biserici de lemn din Romania este un film de prezentare a unor constructii cu valoare pentru specificul national arhitectural. Filmul se concentreaza mai putin asupra ritualurilor religioase si mai mult asupra istoriei cladirilor, a mestesugurilor implicate in realizarea lor, a tehnicilor de constructie cu lemn, a decoratiunilor interioare si exterioare. 

Pentru a face legatura cu prezentul a acestor monumente cazute in uitare, filmul insista si asupra prezentarii cadrului natural si a micilor comunitati in care continua sa functioneze aceste biserici”, explica regizorul Kiki Vasilescu

In multe dintre aceste biserici de lemn se slujeste inca, in special in comunitatile mai mici si mai indepartate de drumurile mari, asfaltate. Fiecare biserica are povestea ei, pe care spectatorul este invitat sa o descopere. 

Printre bisericile prezentate in documentar se numara si cea din Curechiu (jud. Hunedoara). Este biserica din care a pornit rascoala lui Horea, Closca si Crisan, in 1784. Biserica este construita in anul 1785 si este socotita ca fiind cea mai mare biserica de lemn din zona. Biserica poarta hramul „Sf. Nicolae”, are dimensiuni ample, iar deasupra pronaosului se ridica o clopotnita impresionanta, cu dublu foisor.  

Biserica de lemn „Trei Ierarhi”, din Troas, comuna Savarsin (judetul Arad), Biserica de lemn din Lunca Motilor (comuna Baia de Cris, judetul Hunedoara), Biserica de lemn din Deleni, Hunedoara, Biserica de lemn din Ursi, jud Valcea, alaturi de Biserica din Leleasca, judetul Olt, Biserica din Igoiu, Valcea, Biserica din Mlaceni si Biserica din Copaceni, ambele din Valcea, prezentate in documentar, asteapta sa fie descoperite de catre publicul larg.

Cristian (Kiki) Vasilescu 

Cu peste 10 ani de experienta in lumea TV si cinema, Kiki Vasilescu si-a lansat primul film independent de lung metraj in anul 2014. Acesta i-a adus premiul pentru Cel mai bun regizor strain la „Festival of Globe” din San Francisco, SUA, precum si o nominalizare pentru film strain la Burbank International Film Festival, SUA. In prezent, Kiki Vasilescu lucreaza in California, SUA si in Romania, imbinand creativitatea cu tehnica filmarilor complexe.  

East Movies  

Casa de productie independenta, cu sediul in Bucuresti si Los Angeles. Specializata in productii TV (spoturi publicitare, videoclipuri muzicale etc) si de cinema (thrillerul Terapie pentru crima, documentarul Biserici de lemn din Romania).