Productia originala HBO Europe, Omul pasare, regizata de Alexandru Mavrodineanu si coregizata de Mihai Grecea, va fi difuzata in premiera pe 23 octombrie, de la ora 20:00, la HBO. 

Omul pasare este Mihaita "Mami" Nicolae care doreste sa castige pentru a zecea oara campionatul national de planorism. Indiferent daca va castiga sau nu, participarea lui va marca inca un record pentru aviatie si va insemna un armistitiu in lupta sa cu timpul.

“Ii admir si imi place sa ii sustin pe cei care in lupta zilnica reusesc sa incline balanta inspre pasiune si bunavoie. Mami, dupa parerea mea, este un exemplu aproape didactic de un asemenea om, aproape un arhetip, si dorinta mea este ca aceste modele sa fie impartasite cu un public cat mai larg. 

Poate ca un procent dintre spectatori, fie el cat de mic, se va simti inspirat sau va prinde curaj sa faca ce ii sugereaza sufletul, imbogatind astfel societatea cu un spirit mai liber.”, a declarat Alexandru Mavrodineanu, regizorul filmului.

Pana in acest moment, HBO a produs in Romania zece documentare originale: Nunti, muzici si casete video (r. Tudor Giurgiu), Apocalipsa dupa soferi (r. Alexandru Solomon), Australia (r. Claudiu Mitcu), Lumea vazuta de Ion B. (r. Alexander Nanau), Circul Vesel (r. Claudiu Mitcu), The Shukar Collective Project (r. Matei-Alexandru Mocanu), Victoria (r. Adi Voicu, Ana Vlad), Doina Groparilor (r. Pavel Cuzuioc), Vorbitor (r. Radu Muntean si Alexandru Baciu), Anul dragonului (r. Iulian Ghervas si Adina Popescu) si continua seria acestora cu productia Omul pasare, regizata de Alexandru Mavrodineanu si coregizata de Mihai Grecea.

“Momentul in care Alexandru Mavrodineanu, prieten cu Mami si fost elev de-al sau, a venit in decembrie 2012 sa ma intrebe cum mi s-ar parea un film despre Mami, mi-a rasturnat perspectiva. 

Prin perdeaua de fum care il inconjura pe erou, am inceput sa-l descopar pe omul Nicolae Mihaita. Cu Alex facusem echipa buna pe teritoriul aeronautic, asa ca am primit cu optimism propunerea de a face impreuna un film despre cel mai in varsta pilot activ din Romania.”, a declarat Mihai Grecea

Nicolae “Mami” Mihaita, eroul din Omul pasare este o legenda printre aviatorii romani. La varsta de 78 de ani, el este cel mai in varsta pilot roman care inca zboara. Toata lumea se intreaba de unde vine toata rezistenta lui. 

Cea mai grava problema cu care s-a confruntat in viata a fost  accidentul lui Luci. Fiul sau s-a prabusit in timpul unui antrenament cu deltaplanul si este in scaunul cu rotile de 26 de ani. Zi dupa zi isi vede fiul imobilizat si este constient de faptul ca acesta nu-i va duce mai departe talentul. Mami insa continua sa zboare cu tenacitate. Ca si cum ar trebui sa zboare pentru doua persoane.

Omul pasare este un documentar produs de HBO Europe in Romania. Productia va fi disponibila si pe HBO GO, incepand cu 23 octombrie.