Dezbateri despre Europa ultimilor 25 de ani, contextul in care s-a prabusit Zidul Berlinului, Cortina de Fier si povestile unor oameni implicati in evenimentele de atunci vor completa programul Cinepolitica Extra Time (17-19 noiembrie, Cinema Elvira Popescu). 

Cele patru documentare si doua filme de fictiune din program vor marca 25 de ani de la caderea Zidului Berlinului. 

Luni, 17 noiembrie, de la 20.00, discutia interactiva cu tema „Martorii Zidului” ii va aduce in fata publicului pe Werner Hans Lauk, ambasadorul Germaniei in Romania, care va vorbi despre experienta sa din perioada caderii Zidului, cand ocupa functia de ambasador al Republicii Federale Germane la Praga si adapostea refugiati din Germania de Est (RDG), analistul Bogdan Ficeac, care isi va lansa proiectul „Ostalgia: Nefericiti intre lumi”, pe tema diviziunii Est-Vest si a Cortinei de Fier, si Sebastian Fitzek, specialist in antropologie politica (SNSPA).

Despre „Ultima Cortina”, momentul si efectul caderii Zidului, Europa Libera, Vocea Americii si lobby-ul Occidentului se va vorbi marti, 18 noiembrie, de la 20.00. 

Vor participa Iosif Klein Medesan, redactor la BBC si Vocea Americii in acea perioada, colaborator al Europei Libere de la Praga, si Adrian Niculescu, istoric, analist, profesor la SNSPA, autor a numeroase volume pe teme istorice si politice. Intrarea este libera la dezbateri.

 

CineFan va prezinta Programul Cinepolitica Extra Time 2014

Luni, 17 noiembrie

18:00 Up to the Border - A Personal View of the Berlin Wall (Germania, 2012, doc., 95 min, r. Claus Oppermann, Gerald Grote)

August 1961. Guvernul Republicii Democrate Germane pune fundatia „celui mai urat monument din lume”. Orasul e in stare de soc; oamenii incep sa filmeze evenimentul. Reunind peste 250 de ore de inregistrari inedite, din arhive private, filmul spune povesti emotionante despre Zid.

20.00 Dezbatere interactiva cu invitati speciali, cu tema „Martorii Zidului”. Participa: Excelenta sa, Werner Hans Lauk, ambasadorul Germaniei in Romania, care va vorbi despre experienta sa din perioada caderii Zidului, cand ocupa functia de ambasador al Republicii Federale Germane la Praga si adapostea refugiati din Germania de Est (RDG); analistul Bogdan Ficeac, care isi va lansa proiectul „Ostalgia: Nefericiti intre lumi”, si Sebastian Fitzek, specialist in antropologie politica (SNSPA)

 21:30 Face the Wall / Gesicht zur Wand (Germania, 2009, doc., 84 min, r. Stefan Weinert)

Povestile socante a cinci cetateni est-germani arestati dupa ce au incercat sa fuga din tara. Ei reprezinta un grup de circa 72.000 de fosti prizonieri torturati in inchisorile din RDG.

 

Marti, 18 noiembrie

18:00 It Happened in August. Building the Berlin Wall - Anatomy of a Political Crisis / Es Geschah im August - Der Bau der Berliner Mauer (Germania, 2001, doc., 91 min, r. Ullrich Kasten)

Intr-o dimineata de august, 1961, Berlinul a fost impartit in doua, la ordinul conducerii Partidului Socialist Unit, mai intai cu sarma ghimpata, apoi cu blocuri de ciment. Cum a fost posibil?

20.00 Dezbatere cu tema „Ultima Cortina”. Despre momentul si efectul caderii Zidului, Europa Libera, Vocea Americii, lobby-ul Occidentului si Cortina de Fier.

Participa: Iosif Klein Medesan, redactor la BBC si Vocea Americii in acea perioada, colaborator al Europei Libere de la Praga, si Adrian Niculescu, istoric, analist, profesor la SNSPA, autor a numeroase volume pe teme istorice si politice.

21:30 Off Ways / Elektrokohle (Von wegen) (Germania, 2009, doc., 91 min, r. Uli M. Schuppel)

Pe 21 decembrie 1989, membrii formatiei cult a Germaniei de Vest, Einstuerzende Neubauten, trec de Zidul Berlinului pentru primul lor concert in Est. O calatorie stranie intr-o lume atat de apropiata si, totusi, atat de diferita.

 

Miercuri, 19 noiembrie

18:00 Good Bye, Lenin! (Germania, 2003, 121 min, r. Wolfgang Becker)

Cu: Daniel Bruhl, Katrin Sass.

In 1990, ca sa-si protejeze mama fragila - dupa o coma prelungita - de socul de a se fi trezit in alta lume, un tanar face tot posibilul sa n-o lase sa afle ca iubita ei Germanie de Est, asa cum o stia, a disparut.

20:30 The Tunnel / Der Tunnel (Germania, 2001, 157 min, r. Roland Suso Richter).

Cu: Heino Ferch, Nicolette Krebitz, Alexandra Maria Lara, Sebastian Koch

Harry Melchior a fost campion la inot pentru Germania de Est si este in relatii incordate cu regimul, dupa cativa ani de inchisoare. Reuseste sa fuga in Berlinul de Vest si e decis sa-si aduca acolo sora, cu familia ei. Apare ideea, foarte periculoasa, a unui tunel. Bazat pe o poveste adevarata.

 

Biletele pot fi achizitionate online, pe www.eventbook.ro, si la casa de bilete a cinematografului Elvira Popescu.

Cinepolitica Extra Time este un eveniment „off season” al Festivalului International de Film Cinepolitica. Evenimentul este organizat de Asociaţia Cultura şi Imagine, cu sprijinul Ambasadei Germaniei la Bucuresti.

Site oficial: www.cinepolitica.ro

Facebook: http://www.facebook.com/cinepolitica.filmfestival