Institutul Polonez din Bucuresti organizeaza la sfarsitul lunii noiembrie CinePOLSKA - Zilele Filmului Polonez, care se vor desfasura la Cinematograful Elvira Popescu din Bucuresti in perioadele 28-30 noiembrie si 5-7 decembrie 2014. 

Vor fi prezentate 6 pelicule realizate in ultimii doi ani, premiate la festivaluri importante si apreciate de public.

Prilejuit de aniversarea a 25 de ani de la caderea comunismului in Europa Centrala, evenimentul se va desfasura sub genericul Filme despre libertate. Vorbim aici nu doar despre libertatea politica pe care polonezii au castigat-o acum un sfert de veac, ci si despre dimensiunile spirituale, ontologice, elective ale libertatii.

In deschidere va fi prezentat filmul Ida (foto), in regia lui Pawel Pawlikowski, distins cu peste 40 de premii si candidatul polonez pentru Oscar. 

Detalii despre filmele prezentate puteti gasi mai jos:

CINEPOLSKA – Filme despre libertate

28-30 noiembrie 2014 si 5-7 decembrie 2014. Cinema Elvira Popescu (Bd. Dacia nr. 77)

 

Vineri 28 noiembrie 2014

20.00 Ida (Polonia 2013, 79 min., r. Pawel Pawlikowski)

Polonia, 1962. Anna este novice, o orfana crescuta de calugarite la manastire. Inainte de a se calugari, Anna trebuiesa o intalneasca pe Wanda, singura ei ruda in viata, care ii va spune ca este evreica. Cele doua femei incep o calatorie pentru a descoperi nu doar povestea tragica a familiei lor, ci si pe ele insele. Isi pun sub semnul intrebarii religia si toate ideile in care au crezut pana atunci.

Ida lui Pawel Pawlikowski este un film ravasitor. Un film de o puritate desavarsita, cu imagini care iti raman pe veci incrustate in amintire. Un film despre memorie, trauma, adevar si cautarea sinelui. (…) Psihologic, este o reflectie asupra diferitelor fatete ale libertatii umane, despre ceea ce inseamna sa fii femeie, crestin, evreu si om intr-un secol marcat de genocid si ideologii distructive. - Vladimir Tismaneanu.

Sambata 29 noiembrie 2014

20.00 Sa vrei sa traiesti / Chce sie zyc (Polonia 2013, 107 min., r. Maciej Pieprzyca).

Istoria lui Mateusz, un tanar cu paralizie cerebrala, considerat de medici si societate ca fiind o „leguma”.Dupa multi ani, se dovedeste ca el este un om complet normal si inteligent. Pofta sa de viata si impacarea cu sine l-au ajutat sa-si invinga limitele. Filmul este inspirat din fapte reale.

Maciej Pieprzyca a reusit un lucru extraordinar. A facut un film de fictiune ca un basm, cu o poveste miraculos de optimista. Sa vrei sa traiesti este povestea unei lupte pentru demnitate si intelegere - a unei lupte grele, de lunga durata si marcata de caderi, dar in acelasi timp plina de umor si optimism. - Grzegorz Fortuna.

Duminica 30 noiembrie 2014

20.00 Baby blues / Bejbi blues (Polonia 2012, 101 min., r. Katarzyna Roslaniec)

Natalia este o mama de doar 17 ani. A nascut un copil pentru ca asta si-a dorit, nu a fost o intamplare. Sa ai un copil este cool, poti sa-l imbraci in haine de designer. Dar cel mai important este ca ai pe cineva care-ti apartine doar tie si care te va iubi toata viata. 

Baby Blues de Kasia Rosłaniec nu este un film despre adolescenti polonezi tipici. Inspirat de blogul americancei Tavi Gevinson, cu radacini in cultura hipsterilor din cluburile berlineze si marcat profund de stilistica pop, aflata sub semnul Lady Gaga si Alison Goldfrapp, este un film despre pierderea controlului asupra propriei vieti intr-un stil rock’n’roll. - Anna Bielak.

Vineri 5 decembrie 2014

20.00 Papusa / Papusza (Polonia 2013, 126 min., r. Joanna Kos-Krauze, Krzysztof Krauze).

Filmul urmareste viata Papusei - prima poeta de etnie rroma - de la nastere pana la batranete: casatoria aranjata cand era inca minora, viata ei intr-o tabara de rromi inaintea, in timpul si dupa cel de-al Doilea Razboi Mondial, apoi domiciliul fortat in Polonia comunista si viata in saracie. Intalnirea cu poetul Jerzy Ficowski, care i-a descoperit marele talent pentru poezie si i-a publicat operele, a dus la un paradox tragic: Papusa ajunge o poeta celebra, respinsa de comunitatea de rromi pentru ca le-a tradat secretele.

Filmul, asemenea versurilor Papusei, povesteste despre libertatea vietii in apropierea naturii, libertate nedelimitata nici de materialism, nici de politica. Aceste lucruri au fost absorbite de realitatea schimbatoare in care rromilor le era dat sa traiasca. - Ewelina Swieca.

Sambata 6 decembrie 2014

20.00 In numele… / W imie… (Polonia 2013, 98 min., r. Malgorzata Szumowska).

Parintele Adam preia o mica parohie din mijlocul pustietatii, unde organizeaza un centru pentru baieti cu trecut tulbure. Entuziasmul sau este apreciat, iar localnicii il accepta ca pe unul de-ai lor. Toti vor sa se afle in preajma sa, hranindu-se cu vitalitatea si puterea lui, dar nimeni nu stie ca ascunde un secret. Dupa ce intalneste un tanar excentric si tacut, un paria al micii comunitati, parintele Adam este fortat sa se confrunte cu o pasiune de mult uitata. Pe masura ce banuielile satenilor sunt confirmate, parintele se transforma in inamic.

Szumowska evita scandalul. Nu bate la ochii cu scene dramatice, ci isi potoleste naratiunea punand intrebari universale, existentiale despre natura vocatiei si pretul singuratatii, despre puterea credintei si cinismul sentimentelor, despre emotiile ascunse.- Janusz Wróblewski.

Duminica 7 decembrie 2014

20.00 Un bilet spre luna  / Bilet na ksiezyc (Polonia 2013, 118 min., r. Jacek Bromski).

Iulie 1969. Adam este chemat in armata, fiind repartizat la Marina. Impreuna cu fratele lui mai mare, Antoni, pleaca inspre Swinoujscie. Planul lui Antoni, in zilele ramase pana la inrolare, este acela de a-l pregati pe Adam pentru viata de militar si, implicit, de a-l introduce in „tainele” vietii.

Filmul uimeste de la bun inceput prin personajele sale, dar devine cu adevarat interesant atunci cand pe ecran apare Mateusz Kosciukiewicz. Personajul lui spune cele mai multe replici amuzante si propulseaza actiunea, fiind persoana care, spre deosebire de fratele lui mai mic si neexperimentat, stie sa se descurce in orice situatie. - Dorota Kostrzewa.