Cele mai bune productii prezentate in cadrul celei de-a VI-a editii a Festivalului International de Film Comedy Cluj ajung saptamana viitoare la Bucuresti. 

Selectia Comedy Cluj propune publicului din capitala, 5 lung metraje proiectate in Competitia Oficiala sau distinse cu cele mai importante trofee ale editiei care a avut loc la Cluj in aceasta toamna, precum si cele mai bune scurt metraje independente si studentesti. 

Proiectiie sunt programate intre 5 si 7 decembrie la Cinemateca Union din Bucuresti. 

Selectia Comedy Cluj de la Bucuresti concentreaza in 3 zile cele mai importante filme din palmaresul acestui an: pelicula Jacky au royaume des filles / Jacky in regatul femeilor semnata de regizorul si scenaristul Riad Sattouf dublu premiata pentru Cel Mai Bun Film si Cel Mai Bun Scenariu, Marile unde / Les grandes ondes a l’ouest in regia lui Lionel Baier, desemnat Cel Mai Bun Regizor, documentarul lui Mike Myers Oameni extraordinari: Legenda lui Shep Gordon distins cu Premiul Publicului, precum si doua lung metraje incluse in Competitia Oficiala, Alan Partridge (foto, regia Declan Lowney) si Smetto quando voglio / Pot sa ma las cand vreau (regia Sydney Sibilia).

Vineri, 5 decembrie, de la ora 18:00, bucurestenii il vor revedea pe celebrul Steve Coogan, cunoscut pentru rolul sau din Philomena lui Stephen Frears, care interpreteaza personajul fictiv al lui Alan Partridge. 

Creat si interpretat de Coogan pentru diverse programe de radio si televiziune BBC inca din 1991, Alan Partridge deschide seria proiectiilor Comedy Cluj la Bucuresti in comedia de lung metraj ce ii poarta numele, sub semnatura regizorului Declan Lowney

Proaspat angajat intr-o statie radio de provincie, luat drept ostatic de un coleg de breasla recent concediat, Partridge devine intermediarul dintre fostul coleg inarmat, intregul personal sechestrat si politia locala. Comunitatea are ochii atintiti spre el si totusi, Partridge spune ceva ce va regreta mai tarziu. 

O productie recompensata cu premiul pentru Cea mai buna comedie la Empire Awards, inclusa in Competitia Oficiala Comedy Cluj 2014. 

Publicul celei de-a VI-a editii a festivalului a avut rolul sau bine definit de-a lungul maratonului de filme prezentate in cele 9 zile de proiectii. 

Debutul in regie al lui celebrului actor Mike Myers, documentarul Oameni extraordinari: Legenda lui Shep Gordon a avut cel mai mare succes si a primit unul dintre cele mai importante distinctii ale festivalului, Premiul Publicului. 

Myers il urmareste pe impresarul lui Alice Cooper, prietenul lui Janis Joplin, Jim Morrison si Jimi Hendrix – indragita vedeta de la Hollywood, Shep Gordon. Vineri, 5 decembrie, de la ora 20:00. 

Sambata, 6 decembrie, este ziua filmelor din Competitia Oficiala Comedy Cluj. Programat de la ora 18:00 - Smetto quando voglio / Pot sa ma las cand vreau (regia Sydney Sibilia) spune povestea unui fost cercetator universitar care pune bazele unei bande criminale prin cooptarea unei gasti de experti din diverse domenii. 

Pelicula Jacky au royaume des filles / Jacky in regatul femeilor semnata de regizorul si scenaristul Riad Sattouf, dublu premiata pentru Cel Mai Bun Film si Cel Mai Bun Scenariu, va inchide programul zilei, de la ora 20:00. 

Indraznet si inovator, lung metrajul spune povestea unei unei femei autoritare din Republica Democratica Bubunne care isi condamna oponentii la spazuratoare. In aceasta tara ciudata, femeile sunt la putere, in vreme ce barbatii, imbracati in robe din cap pana in picioare, au indatoriri domestice. 

Distributia de exceptie - Charlotte Gainsbourg, Vincent Lacoste sau Michel Hazanavicius - a contribuit la motivatia juriului Comedy Cluj in acordarea celor doua premii „cel mai implinit film, care transmite emotii universale si utilizeaza umorul in cel mai eficient mod, ca o critica sociala”.

Selectia de scurt metraje pregatita publicului bucurestean pentru duminica, 7 decembrie, de la ora 18:00, include productii din Italia, Austria, Franta, Grecia, Rusia si Germania. 

Vizita unui tanar la psiholog in incercarea de a-si imbunatati viata, asaltarea armata intr-o macelarie, un tutorial despre cum sa pacalesti moartea, incurcatura produsa de pierderea actului de identitate sau viata de dupa moarte a unui barbat de 42 ani sunt doar cateva dintre comediile pe care le puteti descoperi in cadrul selectiei. 

Spectatorii vor avea ocazia sa vizioneze si castigatorii celor doua sectiuni competitionale de scurt metraje.

Recompensat cu o Mentiune Speciala, filmul Studies on Hysteria / Studii asupra isteriei (Germania) in regia lui Gabriel Borgetto, “nu putea trece neobservat in economia unor scurt metraje care au ceva de spus pe un ton atat de indraznet”. 

Productia Academiei de Film Baden Wuttemberg este unul dintre acele filme care, prin curaj si autenticitate, isi castiga dreptul de a se face vizibil fara prea multe explicatii. 

Cel Mai Bun Scurt metraj Studentesc, Goodman / Om Bun (Rusia) al tinerei Anna Yanovskaya, spune povestea unor tineri care isi apara libertatea si a unui maior de politie care incearca sa ii saboteze. Filmul are un mesaj simplu, dar foarte puternic si necesar in societatea in care traim si a contextului politic actual. 

A Hardworking Robber / Un hot muncitor (regia Michael Felanis, Grecia), Cel Mai Bun Scurt metraj Independent Comedy Cluj 2014, spune povestea unui hot care decide sa nu isi foloseasca doar arma pentru a-si castiga existenta. Un film in care ironia, autoironia si asumarea acesteia sunt inchegate intr-o constructie unitara cu un ritm foarte bine ales. 

Selectia Comedy Cluj de la Bucuresti se incheie duminica seara cu proiectia Marile unde / Les grandes ondes a l’ouest in regia lui Lionel Baier, desemnat cel mai bun regizor pentru „maniera in care a condus actorii si a reconstruit epoca”. 

Filmul se concentreaza pe aventurile a trei jurnalisti elvetieni in Portugalia anului 1974 cand o revolutie e pe cale sa izbucneasca. Baier combina un umor bine gestionat, tropi nostalgici si comentarii socio-istorice. 

Comedy Cluj 2014 a prezentat publicului peste 147 de proiectii timp de 10 zile. 192 de filme din 38 de tari, de pe 4 continente, au fost programate in principalele sectiuni.  

8 lung metraje proiectate in premiera nationala au intrat in cursa pentru premiile Competitiei Internationale a celei de-a VI-a editii: Cel Mai Bun Film, Cel Mai Bun Regizor, Cel Mai Bun Scenariu si Cea Mai Buna Interpretare. 

Juriul a fost format din regizorii Cecília Felmeri, Igor Mirkovic, Mike Ott, Lodewijk Crijns si criticul de film Mihai Fulger. 

Tinerele si frumoasele actrite Andreea Vasile, Diana Cavallioti si Iulia Verdes au jurizat cele doua sectiuni competitionale de scurt metraje Comedy Cluj 2014

Festivalul International de Film Comedy Cluj este organizat de Fundatia Europeana pentru Cultura Urbana. Site oficial al festivalului: www.comedycluj.ro

Making Of-ul festivalului a fost realizat de echipa formata din Laviniu Lazar, Marieta Manolache, Gabriel Chelcea, Daniel Dan si poate fi urmarit aici: