Gala Filmului de Autor ajunge, in acest an, pentru prima oara la Targu Mures. Evenimentul ce se va desfasura intre 13-14 decembrie la Cinema Arta este organizat de Asociatia Culturala Cinemascop cu sprijinul Centrului National al Cinematografiei, in parteneriat cu Asociatia K’Arte si Primaria municipiului Tagu Mures.

Asociatia Cinemascop isi propune sa realizeze proiectii la nivel national cu filme importante, aduse in fata publicului la calitate de cinematograf, premiate in prestigioase festivaluri internationale.

Leviathan (2014), al carui scenariu - premiat la Cannes - este semnat de regizorul Andrei Zviaghintev si de Oleg Neghin, este inspirat din intamplari reale din Rusia. 

Despre (dez)iluzii vorbeste La Jaula de Oro, un film mexican cu peste 60 de premii, o drama hiperrealista si plina de suspans despre patru adolescenti care decid sa plece ilegal din Guatemala spre SUA.  

O satira acida a Hollywood-ului, Maps to the Stars, al cincilea film cu care David Cronenberg a concurat pentru Palme d’Or, are o distributie de invidiat si un premiu prestigios pentru interpretare feminina in palmares.  

In fine, Only Lovers Left Alive - povestea in care „vampirii n-au fost niciodata mai cool, mai cultivati si, sincer vorbind, mai umani ca in comedia romantica a lui Jim Jarmusch”, si care incheie prima editie a Galei filmului de autor la Targu Mures.

CineFan va prezinta programul evenimentului:

Sambata, 13 decembrie

18:00 Leviathan (Rusia, 2014, r. Andrei Zviaghintev, 141 min).

Un mecanic (Alexei Serebriakov) dintr-un orasel situat in Peninsula Kola, in nord-vestul Rusiei, il infrunta cu toate puterile sale pe primar (Roman Madianov), care a pus ochii pe terenul sau. Lupta capata proportii neasteptate, scene de umor negru si absurd intercalandu-se cu unele dramatice, disperate. 

Titlul este inspirat de lucrarea filosofului Thomas Hobbes despre relatia statului cu cetatenii, dar reflecta si o realitate cotidiana pe malul Marii Barents – adeseori, aici esueaza balene, iar carcasele lor uriase zac printre stanci.

20:30 La Jaula de Oro / The Golden Dream (Mexic, Spania 2013, r. Diego Quemada-Diez, 110 min).

Despre (dez)iluzii vorbeste La Jaula de Oro, un film mexican cu peste 60 de premii, a carui cariera a inceput la Cannes 2013, cu Premiul Un Certain Talent, acordat intregii distributii.

Regizorul spaniol Diego Quemada-Diez semneaza unul dintre cele mai bune filme lansate in ultimul an, o drama hiperrealista si plina de suspans despre patru adolescenti – jucati de actori non-profesionisti – care decid sa plece ilegal din Guatemala spre SUA. Titlul filmului e dat de un cantec mexican ce deplange soarta emigrantilor care se trezesc prinsi intr-o „cusca de aur”, dupa ce au trecut granita.

Duminica, 14 decembrie

18:00 Maps to the Stars (Canada, SUA 2014, r. David Cronenberg, 111 min.).

O satira acida a Hollywood-ului, Maps to the Stars, al cincilea film cu care David Cronenberg a concurat pentru Palme d’Or, are o distributie de invidiat: Julianne Moore, Mia Wasikowska, John Cusack, Robert Pattinson, Olivia Williams, Sarah Gadon.

Cu rolul unei vedete pe final de cariera, torturata de amintirea mamei ei abuzive, Moore a castigat trofeul de interpretare feminina la Cannes, anul acesta.

Potrivit Vanity Fair, „Moore este un amestec delirant de suferinta si anxietate”, intr-un basm intunecat despre incest, droguri, depresie si vanitate. John Cusack si Olivia Williams au un fiu, star la 13 ani, trecut deja pe la dezintoxicare, Mia Wasikowska este fiica lor piromana, plina de secrete, iar Robert Pattinson, un sofer de limuzina care aspira sa intre in aceasta lume.

20:30 Indragostitii mor ultimii / Only Lovers Left Alive (Marea Britanie, Germania 2013, r. Jim Jarmusch, 123 min.).

Tom Hiddleston si Tilda Swinton au rolurile a doi vampiri sofisticati a caror istorie de amor dureaza de cel putin cateva secole. Actualmente, el este un muzician underground profund deprimat din cauza drumului pe care a apucat-o omenirea, ea, o femeie puternica si enigmatica care locuieste in Tanger. Cand se reintalnesc, idila lor e perturbata de sosirea surorii ei mai mici (Mia Wasikowska), o tanara pe cat de extravaganta, pe atat de incontrolabila.

Jim Jarmusch este unul dintre cei mai celebrati autori de film contemporani.

„Vampirii n-au fost niciodata mai cool, mai cultivati si, sincer vorbind, mai umani ca in comedia romantica a lui Jim Jarmusch”, scria de curand Vanity Fair. Pentru revista The Hollywood Reporter, este „cel mai bun film al lui Jim Jarmusch din ultimii ani, cel mai probabil de la Dead Man, din 1995”.

Intrarea: 4 lei / film.

Gala Filmului de Autor este al saptelea proiect cinematografic important facilitat de Asociatia K’Arte la Targu Mures in anul 2014, dupa British Documentary, Zilele Filmului Maghiar, Zilele Filmului Polonez, Festivalul Filmului European, Cinema Edu si Festivalul Filmului Francez, evenimente ce insumeaza peste 40 de productii cinematografice si peste 4.000 de spectatori.