Iata si in acest an traditionalul articol cu cele mai asteptate filme ale anului nou. Initial, lista avea 15 titluri… dar mi-am dat seama ca sunt destule alte filme care merita mentionate si pe care fanii si cinefilii le asteapta cu nerabdare in cinematografe. 

Bineinteles ca pe langa acestea mai sunt multe care ar fi putut sa se regaseasca in aceasta lista (printre ele Jupiter Ascending, Chappie, Insurgent, Ex Machina, Monster Trucks, San Andreas, The Transporter Legacy, Magic Mike XXL, The Man From U.N.C.L.E., The Martian sau The Peanuts Movie) dar atunci lista s-ar fi lungit la nesfarsit. Asa ca am ales un numar de 20 de filme (+ 1) care cu siguranta vor face incasari mari in Romania si international.

Asa ca in final a iesit o lista de 20 de productii care au deja stabilita premiera romaneasca si care cu siguranta vor dobori recorduri. Plus al 21-lea film care deocamdata nu are distributor roman.

Lista este ordonata in ordinea premierei lor in Romania:

Fifty Shades of Grey / Cincizeci de umbre ale lui Grey

Premiera 13 februarie, distribuit de Ro Image | Regia: Sam Taylor-Johnson | Cu: Jamie Dornan, Jennifer Ehle, Dakota Johnson.

De Ziua Indragostitilor, Christian Grey si Anastasia Steele, cuplul care a inflacarat imaginatia a peste 100 de milioane de cititori din toata lumea, prinde acum viata in interpretarile lui Jamie Dornan si Dakota Johnson in ecranizarea romanului-fenomen cu acelasi titlu in care o studenta la filologie se indragosteste de milionarul Grey, un tip foarte atractiv si intimidant.

De la lansarea sa, cele trei romane ale seriei Grey s-au vandut in peste 100 de milioane de exemplare in toate lumea, fiind traduse in 51 de limbi (inclusiv romana) ajungand sa fie una dintre cele mai bine vandute serii de carti din toate timpurile. Vom vedea daca filmul se va ridica la inaltimea asteptarilor… si mai ales cat de mult vor avea curajul sa se aventureze pe teritoriul erotismului descris foarte explicit in seria de romane…

De ce eu?

Premiera 27 februarie, distribuit de Transilvania Film si Ro Image | Regia: Tudor Giurgiu | Cu: Emilian Oprea, Andreea Vasile, Mihai Constantin.

Probabil cea mai asteptata premiera romaneasca din acest an, drama lui Tudor Giurgiu De ce eu? este un film bazat pe fapte reale: povestea procurorului Cristian Panait. Filmul reda tragedia petrecuta in urma cu 12 ani si intens mediatizata: sinuciderea tanarului procuror Cristian Panait, 29 de ani, pusa pe seama presiunilor politice survenite in urma anchetelor pe care le coordona.

Un film care cu siguranta va naste multe discutii, mai ales ca in el apar personaje cheie ale politicii zilelor noastre precum Victor Ponta pe atunci coleg cu Panait… O versiune “work in progress” a filmului a fost prezentata anul trecut in 4 orase din tara, reactiile din partea publicului fiind extrem de bune.

Furious 7 / Furios si Iute 7

Premiera 3 aprilie, distribuit de Ro Image | Regia: James Wan | Cu: Paul Walker, Vin Diesel, Dwayne Johnson.

Continuand linia narativa din filmul precedent, Furious 7 ii reuneste pe eroii nostri intr-o noua aventura exploziva in care trebuie sa-i faca fata lui Deckard Shaw (Jason Statham) care vrea sa razbuna moartea fratelui sau, Shaw (Luke Evans) din Fast 6.

Din pacate, acest film este si ultimul in care il vom putea vedea pe Paul Walker, actorul fiind victima unui accident mortal de masina petrecut anul trecut si mediatizat intens pe intreg mapamondul. Secventele ramase nefilmate au fost terminate de fratii lui, Caleb si Cody.

Pe langa Jason Statham, in film vor aparea personaje noi interpretate de Tony Jaa, Kurt Russell, Nathalie Emmanuel, Djimon Hounsou, John Brotherton precum si un cameo al artistei si modelului Iggy Azaela.

Avengers: Age of Ultron – 3D / Razbunatorii: Sub semnul lui Ultron – 3D

Premiera: 1 mai, distribuit de Forum Film | Regia: Joss Whedon | Cu: Chris Evans, Chris Hemsworth, Robert Downey Jr.

Echipa Avengers - Captain America, Thor, Iron Man, Hawkeye, Black Widow si Hulk trebuie de aceasta data sa-i faca fata unui robot atotputernic - Ultron, care are ca unic scop eradicarea rasei umane. Lui Ultron ii va da viata James Spader.

Si pentru ca erau putine personaje in film, in aceasta noua aventura, echipei i se mai adauga cateva noi: Scarlet Witch (Elizabeth Olsen), Quicksilver (Aaron Taylor Johnson) si Vision (Paul Bettany).

Cu un trailer extrem de bine primit de fani si avand gigantul Marvel in spate, filmul va avea succesul garantat la box-office.

Mad Max: Fury Road – 3D / Mad Max: Drumul furiei – 3D

Premiera: 15 mai, distribuit de Freeman Entertainment | Regia: George Miller | Cu: Tom Hardy, Charlize Theron, Nicholas Hoult.

La mai bine de 30 de ani de la premiera celui de-al treilea film al seriei, Mad Max Beyond Thunderdome (1985), Mad Max revine pe marile ecrane intr-un nou film si interprtat de un nou actor.

Rolul lui Max i-a revenit lui Tom Hardy, care a preluat stafeta de la Mel Gibson (care a aparut in primele 3 filme ale seriei). In Mad Max 4 mai apar Charlize Theron, Nicholas Hoult si Zoe Kravitz, iar de regie si scenariu se ocupa acelasi George Miller, responsabil si cu primele trei filme ale seriei. Mai multe detalii despre seria Mad Mad gasiti pe Cinefan aici.

Tomorrowland 3D / Lumea de dincolo de maine 3D

Premiera: 22 mai, distribuit de Forum Film | Regia: Brad Bird | Cu: George Clooney, Britt Robertson, Judy Greer.

Poate cel mai misterios proiect al anului, Tomorrowland nu a lasat prea mult sa se inteleaga din primul trailer. Stim doar ca aventura ii va purta pe un inventator si un tanar geniu in timp si spatiu, intr-un loc aflat in “memoria colectiva” a acestora... Hmmmm, cam suna a… Back to the Future?...

Proiectul are insa toate sansele de a deveni un blockbuster: Brad Bird regizand deja 3 filme de succes - The Incredibles, Ratatouille si Mission: Impossible - Ghost Protocol.

Jurassic World

Premiera: 12 iunie, distribuit de Ro Image | Regia: Colin Trevorrow | Cu: Chris Pratt, Bryce Dallas Howard, Jake Johnson.

Jurassic World are actiunea setata la 22 ani dupa evenimentele din primul film, iar premiza sa este foarte interesanta. Isla Nublar este acum functionala la capacitate maxima, oferind de mai bine de 10 ani vizitatorilor ei sansa de a vedea dinozauri vii. Insa, in lipsa unor noi atractii incasarile incep sa scada, iar proprietarii parcului vin cu o idee care se va intoarce curand impotriva lor…

Regizorul Colin Trevorrow (autor al comediei Safety Not Guaranteed) preia stafeta de la Steven Spielberg si din cate am vazut in trailer, a facut o treaba extrem de buna!

Printre personajele noi ii vom vedea pe Chris Pratt (starul din Guardians of the Galaxy), Bryce Dallas Howard, Ty Simpkins, Jake Johnson, Nick Robinson, Irrfan Khan, Vincent D’Onofrio, BD Wong, Omar Sy, Judy Greer, Katie McGrath, Lauren Lapkus si Andy Buckley.

Inside Out – 3D / Intors pe dos – 3D

Premiera: 19 iunie, distribuit de Forum Film | Regia: Pete Docter, Ronaldo Del Carmen | Cu (voci): Diane Lane, Amy Poehler, Kyle MacLachlan.

Noua animatie de la Pixar isi face in sfarsit aparitia pe marile ecrane. Premiza ei este foarte interesanta, la fel ca majoritatea proiectelor venite de la celebrul studio de animatie: povestea este spusa din perspectiva emotiilor din capul unei tinere.

Astfel, Furia, Frica, Dezgustul, Tristetea si Bucuria sunt personajele principale ale filmului Inside Out, lor dandu-le viata actorii: Lewis Black, Bill Hader, Mindy Kaling, Phyllis Smith si Amy Poehler.

Vom vedea daca acest proiect se va ridica la nivelul celorlalte produse pana acum de Pixar (Toy Story, A Bug’s Life, Monsters, Inc., Wall-E, Finding Nemo, The Incredibles, Up, Ratatouille, Cars).

Ted 2

Premiera: 26 iunie, distribuit de Ro Image | Regia: Seth MacFarlane | Cu: Mark Wahlberg, Amanda Seyfried, Liam Neeson.

Iata ca a sosit si timpul sa vedem continuarea aventurilor ursuletului de plus mai altfel si a prietenului sau de tunet John (Mark Wahlberg).

Despre scenariu, nu se cunosc detalii si deocamdata nu este de gasit in distributie nici Mila Kunis, care a avut un rol principal in primul film. 

In schimb au aparut nume noi precum Amanda Seyfried, Liam Neeson, Morgan Freeman sau Martin Klebba. Fanii Star Trek vor avea bucuria de a-i revedea in Ted 2 pe Michael Dorn (Worf din Star Trek The Next Generation) si Nana Visitor (Major Kira din Star Trek Deep Space Nine), Seth MacFarlane fiind un cunoscut fan al francizei.

Terminator Genysis

Premiera: 3 iulie, distribuit de Ro Image | Regia: Alan Taylor | Cu: Arnold Schwarzenegger, Emilia Clarke, Jai Courtney.

Regasindu-se intr-un timp paralel, Kyle Reese (Jai Courtney) va face echipa cu mama lui John Connor, Sarah (Emilia Clarke) si un Terminator imbatranit, pentru a impiedica Ziua Judecatii.

Terminator Genisys continua franciza de succes iar noul film se pare ca va avea un hibrid om-masina, care va fi personajul negativ principal si pe care realizatorii il descriu ca “o adevarata provocare vizuala”.

Terminator Genisys ii are in rolurile principale pe Arnold Schwarzenegger, Jason Clarke, Emilia Clarke, Jai Courtney, J.K. Simmons, Dayo Okeniyi, Byung Hun Lee si Matt Smith.

Filmul este regizat de Alan Taylor (regizorul succesului Thor: The Dark World).

Minions – 3D / Minionii – 3D

Premiera: 10 iulie, distribuit de Ro Image | Regia: Kyle Balda, Pierre Coffin | Cu (voci): Sandra Bullock, Michael Keaton, Pierre Coffin.

Cu mult timp inainte de Gru, in acest prim lung metraj al lor, Minionii isi cauta cel mai netrebnic stapan pe care sa-l slujeasca. Si bineinteles ca dupa multe cautari, il vor gasi in persoana lui Scarlett Overkill (voce Sandra Bullock).

Minionii vor calatori din inghetata Antarctica pana in New York-ul anilor ’60, ajungand in final in Londra zilelor noastre, unde au de indeplinit cea mai dificila misiune din toata existenta lor: aceea de a salva specia Minionilor de la… anihilare!

Primul trailer arata foarte bine, acum speram ca si filmul sa fie la fel de haios ca primele doua Despicable Me.

Ant-Man 3D

Premiera: 31 iulie, distribuitor Forum Film | Regia: Peyton Reed | Cu: Paul Rudd, Evangeline Lilly, Michael Douglas.

In aceasta noua ecranizare Marvel, escrocul Scott Lang are abilitatea de a se micsora si a-si pastra puterea. Cu ajutorul mentorului sau, Dr. Hank Pym, el va pune la cale un jaf care va salva lumea.

In benzile desenate biochimistul Dr. Hank Pym foloseste cea mai noua inventie a sa, un grup de particule subatomice, pentru a crea o formula care sa schimbe dimensiunile obiectelor. Desi primul sau experiment esueaza, acest esec ii da acestuia capacitatea de a comunica si de a controla insectele.

Noul productie Marvel nu a avut o perioada de productie prea buna… Cu putin timp inainte de inceperea filmarilor regizorul Edgar Wright (care lucra la acest proiect inca din 2003) a renuntat la el, datorita unor neintelegeri creative intre el si Marvel. Regia a fost apoi incredintata lui Peyton Reed (autor al unor comedii mai mult sau mai putin apreciate precum Bring It On, Down With Love, The Break-Up sau Yes Man).

Interesant este ca in benzile desenate, Hank Pym l-a creat pe Ultron, personajul negativ din Avengers: Age of Ultron, film ce are premiera cu trei luni inainte de Ant-Man

The Fantastic Four / Cei 4 Fantastici

Premiera 7 august, distribuit de Odeon Cineplex | Regia: Josh Trank | Cu: Miles Teller, Kate Mara, Jamie Bell.

Desi primele doua filme Fantastic Four au avut incasari foarte mari, 20th Century Fox a luat decizia - destul de proasta dupa parerea mea - de a o lua de la capat, rebootand seria. Asadar, o vom lua iar de la inceput (cum s-a intamplat cu Spider-Man) cu alti actori si aceeasi poveste.

Desi filmul are toate ingredientele unui succes, faptul ca in loc sa faca cel de-al treilea film cu aceeasi actori, productorii au hotarat sa-i schimbe si sa o ia iar de la inceput s-ar putea sa afecteze incasarile acestui proiect, mai ales ca actorii din rolurile principale nu sunt atat de cunoscuti…

Una peste alta, Cei 4 Fantastici este un pariu riscant pe care il face Fox-ul cu spectatorii. Sa vedem daca il vor castiga...

Maze Runner: Scorch Trials / Labirintul: Incercarile focului

Premiera: 18 septembrie, distribuit de Odeon Cineplex | Regia: Wess Ball | Cu: Dylan O'Brien, Thomas Brodie-Sangster, Kaya Scodelario.

In urma succesului de care s-a bucurat Labirintul: Evadarea / The Maze Runner anul trecut, 20th Century Fox a dat unda verde realizarii sequelului intitulat The Scorch Trials / Incercarile focului – ecranizarea celui de-al doilea volum al seriei Maze Runner.

In aceasta a doua aventura, Poienarii, din ce in ce mai putin numerosi, trebuie sa strabata un desert torid, panditi de amenintarea unor furtuni cataclismice si, mai ales, a unor fiinte omenesti devastate de o boala misterioasa, Arsita, care ii transforma treptat intr-un soi de monstri insensibili, salbaticiti, ce-si spun Smintitii.

Distributia filmului original si regizorul revin si pentru acest sequel.

Hotel Transylvania 2 - 3D / Hotel Transilvania 2 – 3D

Premiera: 23 octombrie, distribuitor InterComFilm Distribution | Regia: Genndy Tartakovsky | Cu (voci): Adam Sandler, Selena Gomez, Andy Samberg.

In Hotel Transilvania 2, Dracula (voce Adam Sandler) va primi o vizita de la tatal sau Vlad (voce Mel Brooks) - un vampir de “moda veche” - care traieste singuratic intr-o pestera. In momentul cand se hotaraste sa-l viziteze pe fiul sau cu care nu s-a mai intalnit de ani de zile, descopera cu stupoare ca acesta conduce un Hotel, si mai mult decat atat ca fiica lui este indragostita de un muritor. Vietile tuturor vor fi date peste cap in scurt timp…

Una din surprizele pe care ni le ofera acest sequel este ca Legendarul cineast Mel Brooks ii va da viata batranului vampir Vlad – morocanosul tata al lui Dracula.

Regizorul Genndy Tartakovsky a vizitat tara noastra, la invitatia distribuitorului InterComFilm in 2012, cand a luat parte la premiera filmului organizata la castelul Bran. Tin minte ca atunci spunea ca si-a notat cateva idei pentru sequel. Astept cu nerabdare sa vad cum l-a influentat vizita din Romania in realizarea sequelului.

SPECTRE

Premiera: 6 noiembrie, distribuitor Forum Film | Regia: Sam Mendes | Cu: Daniel Craig, Christoph Waltz, Lea Seydoux.

In noul film cu James Bond, aparent actiunea din SPECTRE va fi plasata la doi ani dupa intamplarile din Skyfall.

SPECTRE (SPecial Executive for Counter-intelligence, Terrorism, Revenge and Extortion) este o organizatie terorista fictionala din romanele James Bond ale lui Ian Fleming. Organizatia este condusa de Ernst Stavro Blofeld (in film probabil ca rolul ii va reveni lui Waltz).

Alaturi de Daniel Craig ii vom mai putea vedea pe: Ben Whishaw, Ralph Fiennes, Christoph Waltz, David Bautista, Andrew Scott, Monica Bellucci si Lea Seydoux.

Hunger Games: Mockingjay Part 2 / Jocurile Foamei: Revolta – Partea a 2-a

Premiera: 20 noiembrie, distribuitor Forum Film | Regia: Francis Lawrence | Cu: Jennifer Lawrence, Josh Hutcherson, Woody Harrelson.

In ultima parte a seriei Jocurile Foamei, Katniss Everdeen si Districtul 13 va duce o lupta pe viata si pe moarte impotriva Capitoliului.

In acest an ne luam astfel ramas bun de la franciza Hunger Games, o serie de filme care au devenit din ce in ce mai bune de la un an la altul (asta dupa dezamagirea cu primul din serie care a fost un dezastru epic). Poate ca si alegerea lui Francis Lawrence, regizor apreciat pentru I Am Legend si Constantine a ajutat la “salvarea” seriei.

The Good Dinosaur

Premiera: 27 noiembrie, distribuitor Forum Film | Regia: Peter Sohn | Cu (voci): Neil Patrick Harris, Judy Greer, Frances McDormand.

Al doilea film Pixar care are premiera in 2015, dupa ca in 2014 nu am avut nici o animatie de la apreciatul studio. In aceasta aventura, un dinozaur se imprieteneste cu un tanar pe nume Spot. Mai multe detalii deocamdata nu se cunosc, si nici nu avem inca un trailer sau imagini mai multe din el.

Proiectul a trecut si el prin schimbari. Regizorul initial, Bob Peterson a renuntat la proiect dupa ceva vreme, in locul lui venind Peter Sohn. Producatorii au fost schimbati si ei. Premiera initiala trebuia sa aiba loc in mai 2014, dar dupa schimbarea regizorului si producatorilor data a fost amanata pentru 27 noiembrie 2015.

Star Wars: Episode VII – The Force Awakens - 3D / Star Wars: Episodul VII: Trezirea Fortei - 3D

Premiera: 18 decembrie, distribuitor: Forum Film | Regia: J.J. Abrams | Cu: Harrison Ford, Mark Hamill, Carrie Fisher.

La 30 de ani dupa intamplarile din Star Wars: Episode VI – Return of the Jedi din 1983, cei trei eroi revin pentru noi aventuri. Alte detalii despre subiectul noului film nu se cunosc, iar primul teaser trailer mai mult ne-a zgandarit decat sa ne lamureasca despre ce ar fi vorba.

Important este ca personajele principale din trilogia originala Luke, Leia si Han, revin si sunt interpretati chiar de Mark Hamill, Carrie Fisher si Harrison Ford. De asemenea, Kenny Baker, Anthony Daniels, Warwick Davis si Peter Mayhew vor aparea si ei in noul film.

Veteranilor li s-au alaturat nume noi ca John Boyega, Daisy Ridley, Adam Driver, Oscar Isaac, Andy Serkis, Domhnall Gleeson, Max von Sydow, Lupita Nyong’o, Gwendoline Christie, Crystal Clarke, Pip Anderson, Christina Chong si Miltos Yerolemou.

J.J. Abrams este regizorul care a reusit sa relanseze seria Star Trek pentru o noua generatie de cinefili, asa ca are toate sansele sa faca o treaba buna si cu Star Wars. Speram insa sa nu avem parte de prea multe “lens flaire”-uri de-a lungul filmului…

Mission: Impossible 5

Premiera: 25 decembrie, distribuitor Ro Image | Regia: Christopher McQuarrie | Cu: Tom Cruise, Jeremy Renner, Simon Pegg.

Tom Cruise reia rolul lui Ethan Hunt cu care publicul din toata lumea a facut pentru prima data cunostinta in 1996. In cel de-al cincilea capitol se vor intoarce, de asemenea, Simon Pegg in rolul lui Benji, Jeremy Renner in rolul lui Brandt, si Ving Rhames in rolul lui Luther. Lor li se vor alatura Alec Baldwin si Rebecca Ferguson.

Despre acest nou film nu se cunosc prea multe detalii.

Cert este ca regizorul Christopher McQuarrie a mai colaborat cu Tom Cruise la Jack Reacher si impreuna au facut treaba buna. Sunt sanse mari ca si acest nou film sa iasa foarte bine si sa aiba incasari pe masura. 

Sa nu uitam ca filmul precedent, Mission: Impossible: Ghost Protocol, a fost un succes international, cumuland 700 de milioane de dolari la box office, fiind filmul cu cele mai mari incasari din cariera lui Tom Cruise.

Am lasat la urma un film care deocamdata nu are distribuitor in Romania, dar cu siguranta isi va gasi unul in lunile urmatoare:

The Hateful Eight

Premiera in SUA: 13 noiembrie. | Regia: Quentin Tarantino | Cu: Channing Tatum, Samuel L. Jackson, Kurt Russell.

La un pas de a nu se mai realiza dupa ce scenariul lui a “scapat” pe net, Tarantino s-a razgandit si s-a apucat in cele din urma de acest proiect, al doilea western din cariera lui.

Sinopsisul filmului ne anunta ca “intr-un Wyoming de dupa razboiul civil, un grup de vanatori de recompense isi cauta refugiu in timpul unei furtuni. Ei vor fi antrenati intr-un complot de razbunare si inselaciune. Vor supravietui?”.

Astept cu nerabdare noul film al lui Tarantino si sper ca el sa ruleze si pe marile noastre ecrane.

Acestea au fost cateva dintre alegerile mele pe 2015. Va invit la o discutie despre favoritele voastre. Pentru comentarii folositi rubrica de mai jos! Va astept!