In perioada 19-22 februarie, la Cinema City, in incinta AFI Palace Ploiesti va avea loc cea de-a 4-a editie a Festivalului International de Film Ploiesti, care aduce cele mai noi si provocatoare scurt metraje apartinand genurilor SF, horror, thriller si actiune. 

Cele mai interesante productii de anul acesta vin din toata lumea: 644 de filme din 42 de tari s-au inscris la PIFF 2015, iar 21 dintre acestea fac parte din Competitia Oficiala.

Printre acestea se numara12 premiere nationale, dar si premiere mondiale, precum In timp ce zburau catre Luna, scurt metraj produs in Serbia, a carui echipa va fi prezenta la festival, si Imaginea unei fete, un film care impleteste mai multe povesti misterioase nocturne; premiera europeana a scurt metrajului Sange de hiena, care a facut turul festivalurilor din America de Nord, premiere internationale, EXITUS, Sir Gawain si Cavalerul Verde si Ultima dorinta: Idila, dar si doua scurt metraje romanesti.

Patru programe speciale (alcatuite majoritatea din scurt metraje proiectate in premiera nationala, dar si internationala si mondiala) diversifica optiunile spectatorilor la aceasta editie: Lovestory Special, o sectiune dedicata povestilor de dragoste neobisnuite, Dark Comedy – filme scurte cu umor negru, programul Experimental, dar si Children’s Morning Fun – animatii care sa insenineze diminetile celor mici.

In cadrul programului special Gala Screenings: filmul german Der Samurai si Domnisoara Christina, o adaptare dupa nuvela fantastica omonima a lui Mircea Eliade.

Der Samurai este un thriller independent, scris si regizat de Till Kleinert, regizor care face parte din juriul PIFF 2015. Filmul a fost proiectat la peste 60 de festivaluri din toata lumea, dupa lansarea la Berlinale 2014 si reda un episod din viata tanarului politist Jakob, care devine tulburat de prezenta unui strain ciudat in satul unde acesta locuieste. 

Barbatul misterios, care poarta o rochie alba si este echipat cu o sabie, comite o serie de acte violente, iar Jakob incearca sa il opreasca. Lung metrajul a fost realizat in ultimul an de studii al regizorului la Facultatea de Film din Berlin (DFFB). In timpul facultatii, el a scris si a regizat scurt metraje (Cowboy, Kokon) care au avut succes international in festivaluri, castigand numeroase premii.

Domnisoara Christina este un film romanesc regizat de Alexandru Maftei, care ii are in rolurile principale pe actorii Ioana Anastasia Anton, Maia Morgenstern si Tudor Aaron Istodor. 

Pictorul Egor Paschievici (Tudor Aaron Istodor) impreuna cu prietena sa, Sanda (Ioana Anastasia Anton), se muta pe mosia Moscu, in centrul careia se afla conacul familiei. Egor vrea sa picteze in liniste, dar viata la conac este bantuita de amintirea domnisoarei Christina, matusa Sandei ucisa in timpul rascoalei de la 1907.

Din juriul de anul acesta mai fac parte Daniel Cohen - directorul Festivalului European de Film Fantastic Strasbourg si regizorul Igor Cobileanski. Acestia vor acorda trei premii: Trofeul PIFF 2015 pentru cel mai bun film (1.000 Euro), cel mai bun regizor (500 Euro), mentiune speciala a juriului (500 Euro), cel de-al patrulea premiu fiind acordat de public (500 euro).

Daniel Cohen si-a inceput cariera intr-un cinema independent din Strasbourg in 1999, unde a lucrat ca proiectionist. In 2006 a infiintat „Spectre Films” si a organizat primul sau festival, o retrospectiva a legendarelor „Hammer Studios”. 

In 2008 a infiintat Festivalul European de Film Fantastic Strasbourg. Printre activitatile sale se numara descoperirea unor noi filme si talente la pietele organizate de festivaluri, participarea in juriile festivalurilor, tinerea unor conferinte pentru studenti si organizarea unui cineclub de film de gen.

Igor Cobileanski este un regizor si scenarist roman din Republica Moldova. Dupa ce a debutat ca actor in filmul Dunarea, produs de Moldova Film Studio, Cobileanski a regizat mai multe documentare scurte printre care Murind pentru Madrid (1999), Legendele Tipovei si Rasaritul Baltilor.

Amuzantele sale scurt metraje au facut inconjurul lumii, castigand numeroase premii la festivaluri internationale: Cand se stinge lumina (2005), Sasa, Grisa si Ion (2006), Plictis si inspiratie, Colectia de arome (2013). 

In 2008 Cobileanski regizeaza lung metrajul pentru televiziune Tache, iar in 2013 isi face debutul in cinematografe cu apreciatul si premiatul lung metraj La limita de jos a cerului

De-a lungul carierei, regizorul a colaborat cu alti artisti din Romania si din Moldova (regizori, producatori si actori) si a fost premiat in numeroase festivaluri de film nationale si internationale. In prezent, Igor Cobileanski a incheiat regia primului sezon al serialului Umbre produs de HBO Romania.

Un eveniment special al festivalului este masterclass-ul sustinut de Cristian Tudor Popescu pe tema filmului stiintifico-fantastic, folosind secvente din blockbuster-ul Inception, regizat de Christopher Nolan.

Masterclass-ul are loc vineri, 20 februarie, la ora 18:00, la sala 5 Cinema City, in incinta AFI Palace Ploiesti. Intrarea la eveniment este libera, in limita locurilor disponibile. 

Inscrierile se fac printr-un e-mail cu numele complet si numarul de telefon, trimis la Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea., pana joi, 19 februarie, la ora 14:00.

Cristian Tudor Popescu este scriitor, gazetar si filmolog roman. S-a facut remarcat dupa 1989 ca jurnalist la ziarul Adevarul si pentru dese aparitii in emisiuni televizate. In 2005 a fondat Gandul, devenind directorul ziarului. Pasionat de filme, Cristian Tudor Popescu publica adesea cronici dedicate domeniului. Are un doctorat in cinematografie, cu o teza pe tema propagandei si manipularii in filmul romanesc.

Joi seara, pe 19 februarie, are loc unul dintre evenimentele speciale are festivalului: concert Blue Nipple Boy, de la ora 22:30 in Club Zappa.

Blue Nipple Boy este o trupa formata in Bucuresti, care combina o varietate de stiluri muzicale, ca raggae, rock si alternativ. Trupa a fost formata in 2010 de Catalin Boltasu si de atunci a colaborat cu o multime de artisti locali. 

Ceilalti membrii ai formatiei sunt Fabian Sasu (voce), Sergiu Teslaru (saxofon), Nestor Petrus (tobe), Dragos Popa (bass) si Valera Busmachiu (trompeta). Formatia a facut parte din programul a numeroase festivaluri internationale: Benicassim FIB, Sziget Festival, B’Eestfest Last Summer Dance Festival, Little Little Woodstock si nationale - Plai Festival Timisoara, Festivalul Femei Pe Matasari, Poiana Urbana, Peninsula Felsziget Festival, Street Delivery Festival.

Festivalul este organizat de Parcfilm, de Fundatia Comunitara Prahova si de Helen Film, cu sprijinul Centrului National al Cinematografiei, in parteneriat cu BRD - Groupe Société Générale, Cinema City si AFI Palace Ploiesti.

Biletele se pot achizitiona de la casieriile Cinema City din incinta AFI Palace Ploiesti, dar si de pe site-ul www.cinemacity.ro

Pretul unui bilet / proiectie (lung metraj sau calup de scurt metraje) este de 5 lei.

Programul oficial PIFF 2015 este disponibil pe site-ul festivalului: http://www.ploiestifilmfestival.ro/ro/program/program-oficial

Mai multe detalii se pot gasi pe site-ul festivalului www.ploiestifilmfestival.ro

sau pe pagina de facebook www.facebook.com/PloiestiFilmFestival

Iata spotul oficial PIFF 2015: