In perioada 6-8 martie 2015 vor avea loc la Bucuresti, la Cinema Studio, Zilele Femeii Cineast.

Acest eveniment, realizat anul acesta in colaborare cu Ambasada Belgiei si Uniunea Cineastilor din Romania, intentioneaza sa deschida drumul unui festival unic in Europa de Est, dedicat femeilor, pe care Asociatia Romana a Femeilor in Cinema (ARFC) doreste sa-l organizeze anul viitor.

Invitata speciala este Caroline Strubbe (Belgia), regizoarea filmelor Lost Persons Area (foto sus) (premiat la Cannes in 2009) si I Am The Same, I’m Another, care sunt programate sambata, 7 martie 2015, orele 18.00 si 20.00, la Cinema Studio, in prezenta realizatoarei. 

Duminica, 8 martie, de la ora 18.00, este programata la Cinema Studio o selectie de filme de scurt metraj premiate ale Generatiei de maine, realizate de studentele de la UNATC, program urmat de o sectiune de intrebari si raspunsuri. Intentia organizatorilor este ca din 2016 acest program sa devina competitiv, iar premiul sa reprezinte un suport important pentru debutul in lung metraj al castigatoarei. 

Zilele Femeii Cineast intentioneaza sa atraga atentia marelui public asupra calitatii, abordarii subiectelor si unicitatatii filmelor realizate de regizori femei. 

Filmul, in Romania si nu numai, este deseori perceput drept o arta preponderent abordata de barbati. In Romania, conform datelor disponibile in Registrul Cinematografiei, doar 7 regizoare au realizat lung metraje de fictiune in ultimii 20 ani, iar ponderea in totalul productiilor de film din ultimii 20 ani este de circa 6%.

Acesta manifestare apare intr-un moment in care la nivel european se inregistreaza o preocupare pentru egalitatea de sanse si prin ea se doreste promovarea unei viziuni suplimentare feminine in peisajul cinematografic romanesc. Viziunea artistica a femeilor regizoare reprezinta o alta perceptie a lumii, fara de care arta ar fi mai saraca.

Despre Asociatia Romana a Femeilor in Cinema (ARFC)

Asociatia Romana a Femeilor in Cinema este o organizatie profesionala, nonprofit, neguvernamentala, care isi propune sa promoveze creatia artistica profesionista a femeilor din Romania in domeniul cinematografic, in contextul artistic contemporan cu prioritatea promovarii valorilor umane specific feminine: intelegerea, compasiunea, non-violenta.