Celebra regizoare si scenarista franceza Claire Denis, una dintre cele mai autentice si puternice voci din cinematografia contemporana, este invitata speciala a Festivalului International de Film NexT (15 – 19 aprilie). 

Aflata pentru prima data in Romania, Claire Denis va sustine un masterclass deschis studentilor la film si pasionatilor de cinema duminica, 19 aprilie, de la 12.30, la Cinema Elvire Popesco. 

Cel mai recent scurt metraj al ei, Voila l’enchainement, va fi prezentat in sectiunea Arthouse Shorts.

Cu peste 20 de filme in portofoliu, majoritatea selectionate si premiate la Cannes, Berlin, Venetia sau Locarno, Claire Denis s-a impus ca un autor incomod, visceral, provocator. 

Ea s-a nascut in 1948 la Paris, dar si-a petrecut mare parte din copilarie in Burkina Faso, Senegal sau Camerun, unde tatal sau lucra ca angajat al administratiei coloniale franceze. Aceasta perioada a influentat profund stilul si subiectele filmelor sale, o combinatie unica de politica si istorie personala.

In Franta, a studiat cinematografia la actualul La Fémis, iar inainte de a debuta in forta cu remarcabilul Chocolat (1988), povestea semi-autobiografica a unei familii de albi in Camerun, inclusa in competitie la Cannes, a lucrat ca asistenta la filmele lui Jacques Rivette, Wim Wenders sau Jim Jarmusch

Al doilea lung metraj, S'en fout la mort (1990), a fost selectionat la Venetia, iar Nénette et Boni i-a adus Leopardul de Aur la Festivalul de la Locarno in 1996. 

Foarte senzual si dur, Beau Travail, desemnat unul dintre cele mai bune filme din 1999, este plasat in Djibouti, protagonistii fiind un soldat in Legiunea Straina si superiorul sau, un homosexual reprimat. 

In 2001, sub aparenta unui film cu vampiri si cu Vincent Gallo pe afis, Trouble Every Day soca publicul cu viziunea extrem de violenta asupra dorintei carnale, vazuta ca o forma de canibalism: o femeie isi devoreaza, la propriu, iubitii. 

In topul filmelor din 2009 s-a aflat si White Material, cu Isabelle Huppert intr-un rol memorabil, al unei femei care refuza sa-si paraseasca plantatia de cafea, undeva in Africa, desi razboiul civil e aproape. 

Cel mai recent lung metraj al ei, Les Salauds (2013), a fost proiectat in Un Certain Regard, la Cannes.

Claire Denis a predat la prestigioasa scoala de cinema La Fémis si a facut parte din juriul Festivalului de la Venetia, in 2005, si din cel al sectiunii Un Certain Regard, la Cannes, in 2010. 

A noua editie a Festivalului International de Film NexT va avea loc intre 15 si 19 aprilie, la Cinema Studio, Cinema Elvire Popesco, CinemaPRO si la Institutul Cultural Roman, Club Control, J’ai Bistrot, ArCuB, Carturesti, Garajul Ciclop (intersectie Magheru cu C.A. Rosetti). 

Spot oficial NexT 2015:

 

Informatii despre bilete si abonamente: http://www.nextfilmfestival.ro/bilete/