Actrita Nastassja Kinski, una dintre frumusetile marelui ecran, vine pentru prima data in Romania, in iunie, ca invitat special al Festivalului International de Film Transilvania

Actrita, model si sex simbol al anilor 70-80, Nastassja Kinski a jucat in peste 60 de filme si a colaborat cu regizori precum Wim Wenders, Roman Polanski, Francis Ford Coppola sau David Lynch

Ea se va intalni cu publicul din Cluj la proiectia speciala a filmului Paris, Texas (Palme d’Or, 1984), pe 3 iunie, de la 20.30, la Casa de Cultura a Studentilor, si va sustine un master class in cadrul Transilvania Talent Lab, pe 5 iunie, de la ora 12.00. 

La Gala de inchidere din 6 iunie, de la Teatrul National din Cluj, actrita va primi Premiul Special TIFF pentru Contributia adusa cinematografiei mondiale. 

Fiica a controversatului actor Klaus Kinski, ea s-a nascut in Germania in 1961 si s-a stabilit ulterior in Statele Unite. A debutat intr-un film de Wenders, The Wrong Move (1975), iar la numai 17 ani era deja partenera de ecran a lui Marcello Mastroianni (Stay as You Are, 1978) si devenea celebra cu rolul din Tess (1979), o ecranizare dupa Thomas Hardy in regia lui Roman Polanski, care i-a adus Globul de Aur si o nominalizare la César. La scurt timp dupa filmari, Kinski a pozat pentru un poster de Richard Avedon: fotografia ei nud, cu un piton urias infasurandu-i corpul, a facut inconjurul lumii. 

Au urmat roluri importante in One from the Heart (1982), iconicul thriller erotic al lui Paul SchraderCat People (1982), cu Malcolm McDowell, Exposed (1983), alaturi de Rudolf Nureyev si Harvey Keitel, Unfaithfully Yours (1984), unde coleg de platou i-a fost Dudley Moore, The Hotel New Hampshire (1984), cu Jodie Foster, sau Maria's Lovers (1984), de Andrei Koncealovski. 

In 1984,unul dintre cele mai apreciate filme ale lui Wim Wenders, premiat cu Palme d'Or, o consacra pe scena internationala. Paris, Texas este o capodopera fara varsta, in care un barbat - Harry Dean Stanton - iese din desertul din sudul Texas-ului si se strecoara inapoi in vietile oamenilor pe care i-a abandonat cu ani in urma. 

Kinski interpreteaza rolul sotiei lui, iar imaginea ei din film a devenit iconica. „Forta lui Kinski ca actrita sta in talentul ei special de a sugera zone din viata ei interioara la care publicul nu va avea niciodata acces. Putini actori sunt capabili sa fie atat de prezenti fizic, pe ecran, si atat de misterios de in afara lui”, o prezinta Film Society of Lincoln Center din New York in retrospectiva dedicata recent.

In anii ‘90, a avut roluri in productii semnate de Mike Figgis (One Night Stand, cu Wesley Snipes), Ivan Reitman (Father's Day), Neil LaBute (Your Friends & Neighbours), dar si intr-un nou film marca Wim Wenders, Faraway, So Close!. 

Catherine Deneuve si Rupert Everett i-au fost parteneri in Les Liaisons Dangereuses (2003), iar in 2006, actrita a avut parte de o reintalnire cu colegul sau din Paris, Texas, Harry Dean Stanton, oferita de misteriosul Inland Empire al lui David Lynch.

Nastassja Kinski a facut parte din juriul Festivalului de la Cannes in 1988, iar din cel al competitiei de la San Sebastian, in 2014. Este implicata in campanii umanitare ca „Sports for Peace” si „Cinema for Peace” si sprijina permanent actiunile Comitetului International al Crucii Rosii. Anul acesta, in februarie, a fost prezenta pe covorul rosu al Berlinalei la gala de caritate Cinema for Peace.

Festivalul International de Film Transilvania (29 mai – 7 iunie 2015, Cluj-Napoca) este organizat de Asociatia pentru Promovarea Filmului Romanesc si Asociatia pentru Film si Cultura Urbana.

Cu sprijinul: Ministerului Culturii, Centrului National al Cinematografiei, Primariei si Consiliului Local Cluj, Institutului Cultural Roman, Consiliului Judeţean Cluj, Programului Europa Creativa – MEDIA al Uniunii Europene.