Filmul argentinian Incendiul / El incendio, in regia lui Juan Schnitman, a castigat Trofeul Transilvania, sambata seara, la Teatrul National Cluj, la gala de inchidere a celei de-a 14-a editii a Festivalului International de Film Transilvania (TIFF).

Premiul in valoare de 15.000 de euro a fost prezentat pe scena de actrita Nastassja Kinski, Dennis Lim, membru al juriului competitiei, si Ministrul Culturii, Ionut Vulpescu. 

Regizorul, care a fost prezent la Cluj la inceputul saptamanii, a transmis un mesaj video. Juriul a premiat drama cuplului aflat intr-un moment de criza „pentru vitalitate, ambitie si pentru constientizarea riscurilor unui subiect complex”. 

Alaturi de Dennis Lim, juriul format din Violeta Bava (selectioner, co-director Buenos Aires International Film Festival), George Ovashvili (regizor), Olimpia Melinte (actrita) si Juliette Lepoutre (producator), a decis si Premiul pentru cea mai buna regie, in valoare de 5000 de euro. 

Juliette Lepoutre, alaturi de Alteta Sa Regala, Principesa Maria, au prezentat premiul, care a mers la Kristina Grozeva si Petar Valchanov, pentru cel de-al doilea film al lor, Lectia / The Lesson / Urok.

Acelasi film i-a adus actritei Margita Gosheva Premiul pentru Cea mai buna interpretare, in valoare de 1.000 de euro, oferit de Vitrina Advertising. Pe scena, directorul artistic TIFF, Mihai Chirilov, a spus ca „regizorii celor 12 filme din competitie sunt, in opinia mea, cele mai importante noi voci din cinematografia mondiala. Eu le ofer tuturor cate un Trofeu Transilvania simbolic”. 

Chirilov le-a multumit regizorilor Mircea Daneliuc, omagiat printr-o ampla retrospectiva anul acesta, si Cristi Puiu, pentru momentele minunate oferite in festival.

Tudor Giurgiu a declarat pe scena ca „au fost doua recorduri la TIFF anul acesta –  a fost editia cu cea mai buna vreme, si cea cu cel mai mult public. S-au vandut cu 27% mai multe bilete ca anul trecut, sunt peste 65.000 de spectatori pana in acest moment”.

Premiul Special al Juriului, in valoare de 1500 de euro, oferit de HBO, a mers catre Despre oameni si oi / Rams / Hrútar, in regia lui Grímur Hákonarson (Islanda-Danemarca), „un portret social si personal, reflexiv si extrem de cursiv”, conform juriului. 

Regizorul Grímur Hákonarson a preluat premiul de la actorul Isaach de Bankolé. Acelasi film a fost si favoritul spectatorilor de la TIFF, castigand Premiul Publicului pentru un film din competitie, oferit de MasterCard.

Cel mai popular film din intreaga selectie a fost Operatiunea Arctic, regizat de Grethe Bøe-Waal, din Norvegia.

Premiul FIPRESCI, oferit de juriul Federatiei Internationale a Criticilor de Film unui titlu din sectiunea Cuvintele sunt de prisos, i-a fost acordat drameirusesti Test / Ispytanie, regizata de Aleksandr Kott

Sute de invitati, spectatori si jurnalisti au urmarit ceremonia prezentata de Tudor Giurgiu, presedintele TIFF. 

Pe covorul rosu au fost prezenti: actrita Nastassja Kinski si actorii Isaach de Bankolé si Marin Moraru, Ministrul Culturii, Ionut Vulpescu, Alteta Sa Regala, Principesa Maria, prezentatorii TV Andreea Esca, Amalia Enache si Catalin Stefanescu, artistul Adrian Ghenie, Roberto Olla, directorul executiv al fondului Consiliului Europei Eurimages, actritele Manuela Harabor, Maria Popistasu, Crina Semciuc, Cecilia Barbora, Irina Gardescu, Rodica Lazar, Andreea Vasile, actorii Andi Vasluianu, Emilian Oprea, Teodor Corban, Alexandru Bindea, regizorii Mircea Daneliuc, Cristi Puiu, Radu Muntean, Corneliu Porumboiu, Andrei Cretulescu, Dan Chisu, producatoarea Ada Solomon.

Tudor Giurgiu a introdus-o pe invitata de onoare a serii, Nastassja Kinski, distinsa cu Premiul Special pentru contributia adusa cinematografiei mondiale, rememorand cum vazut filmul Tess al lui Roman Polanski, in anii 80, la actualul cinematograf Florin Piersic din Cluj. 

Actorul Marin Moraru a fost distins la randul sau cu Premiul de excelenta, prezentat de Catalin Stefanescu si Andreea Esca.

Marin Moraru a multumit festivalului si publicului, spunand ca „aceasta scena m-a primit de multe ori prin turneele mele prin tara. Un public cald si iubitor, la fel cum sunteti si dumneavoastra”. Tudor Giurgiu a citit pe scena o scrisoare trimisa lui Marin Moraru, cu aceasta ocazie, de catre Florin Piersic.

Actorul britanic Richard Johnson a fost omagiat post-mortem cu un Premiu pentru intreaga cariera, in memoriam. Johnson a interpretat in 1968 rolul comandantului roman Tiberius in filmul Columna, de Mircea Dragan, si a putut fi vazut anul acesta in competitia TIFF, in filmul Radiator, de Tom Browne, care a ridicat premiul la gala.

Actorul a incetat din viata in noaptea de 5 spre 6 iunie, cu mai putin de 24 de ore inainte de decernarea premiilor. Richard Johnson s-a nascut in 1927, in Londra. A avut peste 130 de aparitii pe marele si micul ecran. 

Debutul sau in lung metraj a avut loc in 1959, cand a primit un rol important in productia MGM Never So Few, alaturi de Frank Sinatra si Gina Lollobrigida. A mai jucat in The Haunting (1963, r. Robert Wise), Julius Caesar, alaturi de Charlton Heston (1970), Zombie (1979, r. Lucio Fulci), Lady Jane (1986), Scoop (2006, r. Woody Allen), The Boy in the Striped Pyjamas (2008). 

Pentru al doilea an la rand, Corneliu Porumboiu si-a adjudecat, cu filmul Comoara, Premiul Zilelor Filmului Romanesc pentru sectiunea Lung metraj, in valoare de 6.000 de euro, constand in servicii de post-productie oferite de Cinelabs Romania. Anul trecut, a fost distins cu acelasi premiu pentru Al doilea joc. 

Nicolae Constantin Tanase a fost recompensat cu Premiul Zilelor Filmului Romanesc pentru Debut, in valoare de 1.000 de euro, oferit de Raiffeisen Bank, pentru Lumea e a mea.

Premiul Zilelor Filmului Romanesc pentru Scurt metraj le-a fost acordat ex aequo filmelor Ramona, de Andrei Cretulescu, si Black Friday, de Roxana Stroe. O Mentiune Speciala in aceeasi categorie i-a revenit lui Pavel, in regia lui Alexandru Ranta

Premiul pentru Cel mai bun scurt metraj din sectiunea Umbre, in valoare de 500 de euro, oferit de Shorts TV, a mers catre El bosque negro, de Michael Spiccia.

Cinefan va prezinta lista completa a Premiilor celei de-a 14-a editii TIFF.

Trofeul Transilvania, in valoare de 15.000 de euro: Incendiul / El incendio / The Fire, regia Juan Schnitman (Argentina)

Premiul pentru Cea mai buna regie, in valoare de 5.000 de euro: Lectia / The Lesson / Urok, r. Kristina Grozeva si Petar Valchanov (Bulgaria / Grecia)

Premiul Special al Juriului, in valoare de 1.500 de euro, oferit de HBO: Despre oameni si oi / Rams / Hrútar, regia Grímur Hákonarson (Islanda / Danemarca)

Premiul pentru Cea mai buna interpretare, in valoare de 1.000 de euro, oferit de Vitrina Advertising: Margita Gosheva, Lectia / The Lesson / Urok.

Premiul FIPRESCI, oferit de juriul Federatiei Internationale a Criticilor de Film unui film din sectiunea Cuvintele sunt de prisos: Test / Ispytanie, regia Aleksandr Kott (Rusia)

Premiul Publicului, oferit de MasterCard: Despre oameni si oi / Rams / Hrútar, regia Grímur Hákonarson (Islanda / Danemarca)

Premiul de Excelenta, oferit de Mercedes-Benz actorului Marin Moraru

Premiul pentru intreaga cariera (post-mortem), actorului Richard Johnson

Premiul Special pentru Contributia adusa Cinematografiei Mondiale, actritei Nastassja Kinski

Premiul Zilelor Filmului Romanesc pentru sectiunea Lung metraj, in valoare de 6.000 de euro (servicii de post-productie) oferit de Cinelabs Romania: Comoara, regia Corneliu Porumboiu

Premiul Zilelor Filmului Romanesc pentru Debut, in valoare de 1.000 de euro, oferit de Raiffeisen Bank: Lumea e a mea, regia Nicolae Constantin Tanase

Premiul Zilelor Filmului Romanesc pentru sectiunea Scurt metraj, in valoare de 1.500 de euro, oferit de Jameson: ex aequo Ramona (regia Andrei Cretulescu) si Black Friday (regia Roxana Stroe)

Mentiune Speciala in Zilele Filmului Romanesc pentru sectiunea Scurt metraj: Pavel, regia Alexandru Ranta

Premiul pentru Cel mai bun scurt metraj din sectiunea Umbre, in valoare de 500 de euro, oferit de Shorts TV: Padurea neagra / El bosque negro, regia Paul Urhose.

Premii in cadrul programelor TIFF

Transilvania Pitch Stop Development Award, in valoare de 2000 euro (numerar), oferit de TIFF si Diferit: Soldat‎ii / The Soldiers, regia Ivana Mladenovic

Transilvania Pitch Stop CoCo Award, oferit de Connecting Cottbus Co-Production Market: 1985, regia Bogdan Muresanu

Premiul Competitiei Locale, in valoare de 1.500 de euro, oferit de Allianz-Tiriac: Ridica-te si umbla! / Kelj fel, és jársz!, regia Bán József

Mentiune Speciala in cadrul Competitiei Locale, in valoare de 300 de euro, oferit de Fabrica de Pensule: Sorin, regia Sofia Iulia Nelega

Premiul Let’s Go Digital!, pentru cel mai bun film realizat in cadrul atelierului de film pentru adolescenti, oferit de UPC: Papusa de carpa, realizat de Georgiana Barcan, Delia Tarcaoanu, Luca Nicolaescu

Alte premii:

Premiul Juriului Tinerilor Francofoni, oferit de TV5 Monde, RFI Romania si Institutul Francez– Viata salbatica / Vie sauvage, r. Cédric Kahn (Belgia-Franta).