Pasionatii de film din Bucuresti si Cluj sunt asteptati la cea de-a sasea editie a maratonului dedicat cinematografiei autohtone, Noaptea Alba a Filmului Romanesc, in noaptea de vineri, 18 septembrie 2015.

Filme recent lansate pe marile ecrane, premiere, avanpremiere, drame, filme de fictiune sau documentare, programul Noptii Albe este, si in acest an, unul extrem de atractiv pentru cinefili.

Un film mult asteptat, ce va rula in premiera la Noaptea Alba, este cel mai recent lung metraj al regizorului Radu Muntean, Un etaj mai jos, prezentat in selectia oficiala a celei de-a 68-a editii a Festivalului de Film de la Cannes, in sectiunea Un Certain Regard.

Dupa ce are ghinionul de a fi unicul martor la o altercatie domestica ce se sfarseste cu o crima, Patrascu trebuie sa infrunte doi vecini foarte apropiati: unul este bizarul ucigas, celalalt este propria sa constiinta.

Lista de titluri romanesti este continuata de premiatul film al lui Corneliu Porumboiu, Comoara, decorat cu distinctia Un Certain Talent la Festivalul de la Cannes, recompensat cu Premiul Zilelor Filmului Romanesc la Festivalul International de Film Transilvania (TIFF). 

Costi are o viata linistita. Seara ii place sa-i citeasca povesti fiului sau de sase ani. Favorita lor este Robin Hood. Costi se imagineaza eroul - cel care indreapta relele si-i apara pe cei slabi. Intr-o seara, vecinul venit in vizita ii impartaseste un secret: in gradina bunicilor sai este ingropata o comoara. Costi trebuie doar sa faca rost de un detector de metale si primeste jumatate din ce gasesc. Daca la inceput e sceptic, Costi nu poate rezista. Accepta. Cei doi complici au la dispozitie doar un weekend ca sa localizeze comoara.

Un alt film care a trezit deja mult interes si va lasa o amprenta puternica in randul participantilor la Noaptea Alba, este documentarul Reteaua, realizat de Claudiu Mitcu, dupa o investigatie jurnalistica a lui Vlad Mixich, despre o retea umana care ii ajuta pe bolnavii de cancer sa aiba acces la medicamente. 

In Romania ultimului deceniu, lipsa unor medicamente esentiale pentru tratamentul cancerului a afectat mii de pacienti. Desi, teoretic, statul roman le garanteaza cetatenilor lui dreptul la viata, mii de bolnavi nu au putut incepe tratamentul la timp, l-au inceput cu intarziere sau au urmat un tratament incomplet, cu efecte devastatoare asupra sanselor lor de supravietuire. Pentru multi dintre ei ajutorul a venit de la o retea de anonimi, cunoscuta mai tarziu ca "Reteaua Citostaticelor". 

Timp de 5 ani, peste 400 de romani care locuiesc in Europa de Vest, rudele lor sau simpli turisti au cumparat si au adus in Romania medicamentele necesare pacientilor aflati in impas sau medicilor acestora. Fara vreo recompensa materiala, de multe ori chiar pe propria cheltuiala. 

Documentarul Reteaua urmareste drumul medicamentelor citostatice de la mai multe farmacii din Austria si Ungaria pana la pacientii din Romania, ne prezinta modul in care reteaua functiona si pe o parte dintre actorii-cheie ai acesteia.

Spectatorii care nu au reusit sa vada multipremiatul documentar al lui Alexander Nanau, Toto si surorile lui, vor avea ocazia unei vizionari la Noaptea Alba

Totonel (10 ani) si surorile lui, Andreea (14 ani) si Ana (17 ani), asteapta ca mama lor sa se intoarca de la inchisoare. Pe masura ce cresc, fiecare dintre ei invata cum sa supravietuiasca pe cont propriu, sperand ca mama lor se va intoarce si familia se va reuni (si vor trai departe de saracie, violenta si droguri). 

O poveste universala despre legaturi de familie si noi inceputuri, documentarul surprinde un fragment dintr-un tablou complex. Toto si surorile lui este un documentar observational de lungmetraj filmat vreme de 14 luni in cartierul Ferentari din Bucuresti. 

Premiera internationala de la Festivalul de Film de la San Sebastian din 2014 a fost urmata de numeroase selectii si premii in festivalurile de film renumite din toata lumea, in Romania fiind recompensat cu Premiul pentru Cel mai bun film documentar la Gala Premiile Gopo 2015.

Lista documentarelor ce vor rula in cadrul noptii de 18 septembrie este continuata de Omul pasare, regizat de Alexandru Mavrodineanu si Mihai Grecea, ce il prezinta pe "Mami" Mihaita Nicolae, care, la varsta de 78 de ani, este cel mai in varsta pilot roman aflat inca in activitate si doreste sa castige pentru a zecea oara campionatul national de planorism. Participarea lui va marca un record pentru aviatie si va insemna inca o victorie importanta in lupta sa cu timpul.

Programul detaliat al evenimentului va fi disponibil in curand pe site-ul: www.romfilmpromotion.ro si pagina oficiala de Facebook: www.facebook.com/NoapteaAlba

Iubitorii de film romanesc sunt asteptati pe 18 septembrie in 8 locatii din Bucuresti: Cinema Studio, Cinema Pro, Cinema Elvire Popesco, Muzeul National al Taranului Roman, Sala Arcub, Dianei |4, J’ai Bistrot, Deschis Gastrobar.

In Cluj-Napoca, cinefiilii vor putea viziona filme romanesti in Noaptea Alba la Cinema Victoria si Casa TIFF.