Viata este intotdeauna mai complexa decat poate surprinde un aparat de filmat, iar Astra Film Festival 2015 ilustreaza cat mai bine toate aspectele vietii. 

Judith Urban, Consulul Republicii Federale Germania la Sibiu, se intalneste marti – 6 octombrie 2015, dupa ora 18:00 la Sala Thalia cu publicul AFF pentru a discuta despre cum a trait pe viu realitatile surprinse de filmul documentar 1989, un film regizat de Erzsebet Racz si Anders Ostergaard.

In cei 22 de ani de existenta, Astra Film Festival a devenit locul unde mersul lumii poate fi vazut si simtit prin vizionarea filmelor documentare selectate. Programul festivalului din acest an graviteaza in jurul preocuparii constante a documentaristilor si nu numai: realitatea si modalitatile de a o transpune in filmul documentar. Iar filmul 1989 nu face exceptie. 

Avand la baza documente de arhiva, relatari si acte oficiale, Erzsebet Racz si Anders Ostergaard evidentiaza momentele cruciale care au dus la aparitia primelor fisuri majore in zidul comunismului european. Intr-o perioada in care comunismul parea sa fie singurul mod de viata, un sistem mamut al carui sfarsit nu parea sa se intrevada, noul prim-ministru al Ungariei, Miklós Németh, decide sa deschida complet granita cu Germania de Est. 

Presiunile Securitatii si controlul Moscovei dau nastere unor tensiuni uriase, in vreme ce mii de tineri est-germani cauta sa treaca granita sub teava mitralierei. O tragedie are loc si altele sunt evitate. Judith Urban, Consulul Republicii Federale Germania la Sibiu, este nascuta in Landstuhl a fost martora la evenimentele reconstituite in film. Ea va dialoga cu spectatorii si va povesti cum a vazut cu ochii ei acele momente extraordinar de tensionate. 

Despre modalitatile de a transpune realitatea va vorbi si cunoscutul artist sibian Dan Perjovschi, in cadrul evenimentului special Drawing – The politics of Communication. Este inca proaspat in memoria colectiva atacul terorist din luna ianuarie a acestui an de la revista Charlie Hebdo. 

Atunci a luat nastere pe retelele de socializare o masiva reactie de solidaritate in toata Europa, dar si in lume - Je susis Charlie!, impotriva actiunii fundamentalistilor care au ucis o parte din redactie. Recent, tot revista Charlie Hebdo a publicat doua caricaturi legate de moartea baietelului sirian de doar trei ani, inecat in apele Mediteranei in incercarea parintilor de a ajunge in Europa. De data aceasta publicul din toata lumea a taxat dur revista si i-a acuzat pe francezi ca au intrecut limita. Care este limita corecta cand e vorba de desen? 

Documentarul Caricaturistii ne poarta in lume si avem ocazia sa vedem munca a 12 caricaturisti care zilnic se confrunta cu limita sensibilitatilor societatii in care traiesc si deseneaza, traversand de nenumarate ori unele din aceste limite prin desene. 

Iar la final, Dan Perjovschi ne va ajuta sa intelegem mai bine transpunerea realitatii prin desen. Evenimentul este programat de la ora 16:00, la Astra Film Cinema.

Tot marti, la AFF 2015 mai puteti vedea povestea fabricii fara patroni din Franta, unde angajatii se autoguverneaza (Viitor de lut,ora 16:00, Teatrul Gong); momentul in care un tanar rom abandonat la nastere si adoptat in Franta se intoarce sa-si cunoasca fratii si parintii naturali din Bulgaria (Lungul drum spre casa, ora 17:30, Aula Magna a ULBS); furia unui supravietuitor al genocidului indonezian care-si confrunta ucigasii fratelui sau (Cum arata tacerea, ora 21:00, Aula Magna a ULBS).

Sala Thalia a fost plina luni seara, la gala de deschidere a Astra Film Festival 2015. Sute de oameni au urmarit spectacolul de teatru documentar Double Bind de Alina Nelega si Kincses Réka

Evenimentul a fost transmis live pe internet pentru publicul care n-a putut ajunge la eveniment. Astra Film Festival isi reconfirma statutul de vitrina mondiala a filmului de non-fictiune. 

Video jurnalul zilei 1: 

 

Astra Film Festival 2015, Festivalul International de Cinema de la Sibiu este organizat de Astra Film – CNM Astra si Fundatia Astra Film.