Ambasada Republicii Kazahstan in Romania, in colaborare cu KMG International, ofera publicului cinefil Festivalul Filmului Kazah

Este unul dintre cele mai mari evenimente de acest gen din Europa, si o premiera pentru Romania, si se desfasoara la Biblioteca Nationala (sala Mircea Eliade; Bd. Unirii 22) in perioada 27-30 noiembrie 2015.

„Evenimentul este organizat cu ocazia celebrarii a 550 de ani de la fondarea Hanatului Kazah si a zilei primului presedinte al Republicii Kazakhstan. Pentru publicul autohton, festivalul reprezinta o ocazie inedita de a descoperi autenticitatea si farmecul unui popor diferit si indepartat, dar cu similitudini istorice cu care vor rezona: numeroasele lupte pentru independenta si crearea statului modern.” - a declarat E.S. Daulet Batrashev, Ambasador al Republicii Kazahstan in Romania.

“De 8 ani suntem partener al statului roman si investitor strategic in industrie si economie, reusind sa consolidam podul energetic Romania - Kazahstan. In calitate de parteneri principali ai festivalului de film facem cunoscuta si cultura si limba unui popor  cu o identitate formata in sute de anii de incercari istorice.” - a declarat Catalin Dumitru, Vicepresedinte KMG International.

Cele 9 filme din program fac o radiografie a peste 500 de ani de bogata cultura si istorie kazaha, cu teme variate - legaturile de familie, dragoste, singuratate, eroism, solidaritate si lupta pentru libertate. 

De la invaziile dzungarilor poporul kazah trece prin experienta razboiului, a sclaviei, a muncii fortate, a saraciei, a uciderii membrilor familiei si a arestului. Cu toate acestea, speranta si curajul razbat si dau nastere unor razboinici si lideri care schimba cursul istoriei.

In cele patru zile de proiectii cu acces gratuit, publicul va avea ocazia sa vizioneze urmatoarele filme: Calea Liderului (4 parti), Nomad, Taramul promis, Oastea lui Myn Bala, Kyz Zhibek si Birzhan Sal

Partenerii institutionali ai festivalului sunt Uniunea Cineastilor din Romania si studiourile Kazakh Film.

Program:

27 NOIEMBRIE

19:00 Calea liderului (I) Cerul copilariei mele (Kazahstan / Rusia / SUA 2005, r. Rustem Abdrashev, 112 min)

28 NOIEMBRIE

15:00 Calea liderului (II) Raul de foc

17:30 Nomad (Kazahstan / Rusia / SUA 2005, r. Ivan Passer, Serghei Bodrov, 112 min)

20:00 Taramul promis (Kazahstan 2011, r. Slambek Tauekel, 110 min)

29 NOIEMBRIE

15:00 Calea liderului (III) Muntele de fier

17:00 Oastea lui Myn Bala (Kazahstan 2012, r. Akan Sataev, 133 min)

20:00 Kyz Zhibek (Kazahstan / URSS 1971, r. Sultan Khodzhikov, 145 min)

30 NOIEMBRIE

17:30 Calea liderului (IV) Ruperea cercului vicios 

20:00 Birzhan Sal (Kazahstan 2009, r. Doskhan Zholzhaksynov, 76 min)