In aceasta saptamana avem trei premiere cinematografice. O ecranizare (Darul lui Jonas), un thriller (Captiv) si o drama romaneasca, Kyra Kyralina, noul film al lui Dan Pita.

Dar sa incepem cu inceputul: Darul lui Jonas / The Giver este ecranizarea romanului cu acelasi nume al lui Lois Lowry (aparut si la noi la Editura Art).

The Giver este povestea lui Jonas (Brenton Thwaites), un tanar care traieste intr-o lume aparent ideala, fara culoare (la propriu), in care toata lumea pare fericita si multumita. Frica, suferinta si razboiul au disparut. Nimeni nu are de facut vreo alegere. Fiecarei persoanei i s-a desemnat un rol in cadrul comunitatii, iar conducatorii ei iau toate deciziile, fara a face vreo greseala.

Repartizat sa-si petreaca timpul alaturi de Daruitor (Jeff Bridges), care e singurul pastrator al tuturor amintirilor comunitatii, Jonas incepe sa descopere adevarurile intunecate si mortale din trecutul acesteia.

Realizat intr-un stil inedit pentru a reda pe ecran diferentele dintre lumea in care traieste si pe care o stie Jonas si cum ar trebui ea sa fie in realitate, The Giver reuseste sa ne captiveze inca de la primele minute.

Regizorul alege un stil mai lent pentru film, lasand spectatorului placerea de a descoperi treptat secretele unei comunitati aparent perfecte.

Jeff Bridges este din nou la inaltime (nici nu se putea altfel), insa Meryl Streep nu prea m-a convins in acest rol. Probabil ca o alta actrita s-ar fi descurcat mai bine… dar chiar si asa The Giver ramane un film de vazut.

Este genul de film de la care pleci si te mai gandesti ceva timp la el. Ar merita citita si cartea pentru a putea aprofunda mai mult acest subiect extrem de ofertant.

Filmul este regizat de Phillip Noyce (care a mai regizat succesele Salt, The Bone Collector, The Saint, Sliver, Patriot Games si Clear and Present Danger pentru a numi doar cateva dintre ele).

Captiv / The Captive este cea de-a doua premiera a saptamanii. Ryan Reynolds joaca in acest thriller regizat de Atom Egoyan (Devil's Knot, Chloe, The Sweet Hereafter).

Prezentat la Festivalul de la Cannes din acest an, thrillerul spune povestea unui tata in cautarea fiicei disparute. La opt ani dupa disparitia fara urma a Cassandrei, cateva incidente misterioase indica faptul ca aceasta este inca in viata. Politia, parintii si insasi Cassandra, vor incerca sa dezlege misterul disparitie sale.

Un film apasator, a carui actiune curge lent, lasand spectatorul sa descopere povestea treptat. Este adevarat ca necesita putina atentie, Egoyan jucandu-se cu planurile desfasurarii actiunii (sarind din trecut in prezent) dar asta face din Captiv un film entertaining si inedit.

Spectatorul descifreaza dupa starea emotionala a personajelor daca actiunea din respectivul moment se desfasoara in trecut sau in prezent. Un lucru interesant si pe care nu-mi amintesc sa-l fi intalnit pana acum la un alt film.

In sfarsit, ultima premiera a saptamanii este Kyra Kyralina. Noul film regizat de Dan Pita (Nunta de piatra, Hotel de lux, Femeia visurilor) spune povestea unei frumoase si misterioase femei care, alaturi de mama ei, ajunge sa isi vanda farmecele barbatilor.

Ecranizare a romanului scris de Panait Istrati, filmul lui Pita isi ia cateva libertati. Una dintre ele e de a scris numele personajului principal cu y in loc de i. Nu ma intrebati de ce, nu am un raspuns pentru aceasta.

Din distributie fac parte: Iulia Cirstea, Iulia Dumitru, Stefan Iancu, Corneliu Ulici, Florin Zamfirescu, Andrei Runcanu, Ovidiu Niculescu.

Un film la care se vor duce probabil in mare majoritate cei mai in varsta, care au auzit de acest peronaj brailean. Cei tineri vor prefer in mod sigur The Giver sau The Captive.