O noua saptamana, un nou invitat special pe CineFan.ro. Este vorba de actrita Sinziana Nicola (O luna in Thailanda, Duminica) care are pentru voi o recomandare speciala! Iata textul ei si ii multumim inca o data ca a acceptat invitatia noastra de a ne scrie despre un film de suflet!

"Cand m-am uitat la Husbands al lui John Cassavetes am uitat ca e doar un film.

De fapt, filmul ti-l faci singur abia dupa ce se termina. Pentru ca esti luat prin surprindere la fiecare replica, actiune, reactie. Pare ca nu respecta nici o regula.

La fiecare pas, ceea ce urmeaza sa se intample este foarte improbabil, pana cand te obisnuiesti cu ritmul asta si iti dai seama ca relatiile pe care le ai, in anumite momente, se transforma in ceva improbabil. Si nu stii cum ai ajuns acolo.

Filmul incepe cu prezentarea unor fotografii ale unei gasti de prieteni. Nu intelegi nimic din fotografii sau de ce trebuie sa te uiti la ele. La finalul filmului, vrei sa le mai vezi inca o data. Pentru ca in fotografii, apare cel a carui moarte genereaza tot ce urmeaza sa se intample. Si este doar un om normal, 40 si ceva de ani, familist, exact cel pe care nu l-ai observa.

Ceilalti trei prieteni care raman in urma (John Cassavetes, Ben Gazzara si Peter Falk) pornesc intr-o “calatorie” dementa pe strazi, in baruri, metrou si ajung pana la urma in Londra.

Foarte putin se vorbeste despre tristetea momentului, aproape deloc. Dar e prezenta constant si reiese accidental.

Momentul preferat: toti trei sunt intr-o toaleta a unuia dintre localurile unde ajung, le este rau, sunt beti, se cearta pe fixatiile care apar intr-o relatie lunga de prietenie. Peter Falk spune ca trebuie sa ramana singur in toaleta pentru ca ii este rau. Ben Gazzara nu vrea sa iasa din toaleta, forteaza usa si spune: Am fost patru, acum suntem trei, si tu vrei sa fii singur? Spectatorul este la fel de nepregatit pentru asta ca si partenerul lui, pentru ca firul narativ era cu totul altul inainte.

Nu stiu cum se poate scrie un asemenea scenariu sau cat de importanta este relatia reala dintre cei trei, dar stiu ca il pot vedea de nenumarate ori, fara sa gasesc o explicatie logica si, in acelasi timp, sa inteleg perfect ceea ce li se intampla.

Si e atat de "refreshing" sa vezi un film fara eroi, despre oameni normali, simpatici, antipatici, violenti, cu multa candoare, ludici, dementi, chiar dezgustatori uneori, rai, buni... prezenti."