Invitata noastra din aceasta saptamana este regizoarea si scenarista Ilinca Neagu. Am cunoscut-o pe Ilinca la Cannes in 2009 cand am vazut scurt metrajul ei Ploaie in desert  De atunci Ilinca nu a stat degeaba... Cel mai nou proiect al ei, scurt metrajul Boxed In, co-productie independenta romano-belgiana, va fi difuzat in luna noiembrie de postul de televiziune Shorts TV in cadrul programului 100 Films by Her. Iata preferinta cinematografica a Ilincai, scrisa special pentru voi. Iar noi ii multumim pentru aceasta recomandare!

"And now for something completely different... Erik the Viking (1989, r. Terry Jones).

Pentru ca tot sunt la moda vikingii, m-am gandit sa recomand Cinefanilor un film pe care l-am vazut de cateva zeci de ori, daca nu chiar sute de ori. Si pe care-l revad mereu, o data la ceva timp, cand mi se face dor de John Cleese zicand "Halfdan the Black"... 

"Copilul" neoficial al Monty Python-ilor, Erik the Viking este regizat de Terry Jones (regizorul "trilogiei" oficiale) care si joaca in film alaturi de John Cleese, alt membru al grupului englez. Desi nu face parte din seria oficiala, Erik the Viking contine acelasi cocktail de satira, absurd si comedie slapstick, devenit marca filmelor Monty Python.

Mereu intre omoruri si invazii, Erik (un tanar Tim Robbins, inainte de Shawshank Redemption) s-a saturat de viata de viking. Un idealist si un poet, el prefera sa dezbata probleme relationale cu potentiala victima (Samantha Bond, viitoare Monneypenny in perioada Pierce Brosnan) in loc sa se ocupe cu traditionalul viol. Asta pana cand la usa apar doi "colegi" mai putin "sensibili" de-ai lui Erik, iar victima este din greseala trimisa in Valhalla. Caustica pana la ultima suflare, ea ii spune lui Erik: "multumesc ca m-ai salvat de la o soarta mai rea ca moartea!".

Si astfel incepe povestea lui Erik the Viking. 

Un film despre idealuri inalte si realitati marunte."