In aceasta saptamana avem un nou invitat special pentru voi! Este vorba de scenarista si regizoarea Cristina Iacob (autoarea succesului de public #selfie). Cristina ne-a trimis recomandarea ei de suflet pentru voi, si ii multumim pentru asta!

"M-am tot gandit ce film sa va recomand din multitudinea de filme care mi-au marcat existenta si meseria de regizor. 

Primul gand a fost filmul Reconstituirea, dupa care m-am dus catre alte filme, gandindu-ma ca acesta este unul greu de digerat, care dupa ce-l vezi, cel putin trei zile te tot gandesti la el...

In cele din urma, luand la rand mai multe filme care-mi plac, mi-am dat seama ca nu trebuie sa fiu draguta cu recomandarea pe care m-ai rugat sa o fac, ci cat se poate de sincera si m-am intors la filmul care m-a rascolit, marcat, frustrat, transformat si motivat. 

Filmul care m-a facut sa inteleg comunismul altfel decat intelegeam din povestiri si care a fost interzis dupa numai trei zile de la premiera...

Marele nostru cineast Lucian Pintilie ne introduce pe un ton ironic in infernul romanesc, din pacate la fel de prezent si astazi.

Povestea este reconstituirea unui delict minor de catre militie, cu scopul fals educativ, de catre o echipa de cineasti.

Regizorul Lucian Pintilie rascoleste subconstientul romanesc colectiv scotand la suprafata degradarea umana, punand personajele in situatii absurd-limita, de nervozitate si zeflemie.

Cei doi prieteni Vuica si Ripu, interpretati impecabil de catre George Mihaita si Vladimir Gaitan, ne trimit cu gandul la fratii biblici, Cain si Abel. Este cumva o reconstituire a conditiei umane, care accepta abandonul adevaratelor valori pe nesimtite.

Construit ca un film documentar, cu toate acestea, o fictiune, Reconstituirea este o epopee a firii si moralitatii romanesti. Am asemanat imediat filmul cu Miorita si indraznesc sa le dau aceeasi valoare. Face parte din lista de vizionari obligatorii."