Invitatul nostru special din aceasta saptamana este actorul Vlad Logigan. Cunoscut din succese precum Nunta in Basarabia sau #selfie, Vlad ne-a scris despre filmul... sau mai bine zis filmele sale preferate. Va lasam in continuare sa descoperiti preferintele cinematografice ale lui Vlad, cauia ii multumim ca a acceptat invitatia noastra!

“Scrie-ne despre filmul tau preferat” imi spune Emanuel... iar eu, ba din motiv de timp putin, ba din motiv de indecizie, am tot amanat sa ii raspund care e filmul meu preferat. 

E foarte greu... Intotdeauna mi-a fost greu sa aleg intre arta unor creatori diferiti…

Sa luam ca exemplu unii actori: care e mai bun, Pacino sau DeNiro? Hopkins sau Dustin Hoffman? E colosal de greu sa il alegi pe “cel mai”.. Cu gandul asta-n san, incep sa ma gandesc, care o fi filmul meu preferat? 

La diferite varste, mi-au placut filme diferite; in unele momente din viata, m-a atins si modificat cinematografia cuiva, in altele, arta altora. Cum Dumnezeu sa fac acum, sa stiu care mi-o fi placut mai tare? 

Primul gand a fost Once upon a time in America, dar brusc vine Portocala mecanica si-si face loc. Zic “Portocala e”? Pai nu, stai, nu poti sari peste Chaplin. L-ai visat nopti intregi, ai facut singur prin casa ca Vagabondul, uneori paranduti-se chiar ca l-ai imbunatatit un pic si ca Chaplin, daca ar vedea, ti-ar spune hai in filmul meu, sa facem doi Vagabonzi, sa fim un cuplu. Bine, atunci eram student... si visam… acum stiu ca Chaplin chiar va veni sa imi propuna asta. 

Deci, care e filmul preferat? Imi amintesc brusc, ca am un folder cu filme vazute, dar pe care n-am vrut inca sa le sterg, le-am mai tinut acolo. Deschid, ma uit... sunt prea multe… si diferite… iar dilema: cum aleg intre Mickhalkov si filmele americane, sau intre europeni si filmul asiatic?...

Si stai, ca si Baraka imi placu… dar cum sa-l compar cu Monty Python? Daca iau pranzul, cum sa compar felul intai cu cel de-al doilea? Sunt bune amandoua, dar diferite intr-atat, incat n-am grila valabila de diferentiere. 

In concluzie, ce pot sa spun, este ca "filmul meu preferat" sunt... 50 de filme. Iar al doilea film pe lista... sunt alte 100 de filme, frumoase toate-n felul lor. Ar fi nedrept sa trag o linie si sa aleg asa, doar ca sa iasa unu-n fata. 

Imi place cinematografia pentru ca-mi plac povestile, imi place sa spun si sa ascult, sa vad, povesti. Fara povesti, lumea ar fi mai trista, sau – in orice caz – mai seaca si mai fada".