Invitatul nostru din aceasta saptamana este actorul Dan Lupu. Dan a jucat in numeroase scurt metraje, dar si in cateva lung metraje, printre care Despre oameni si melci al lui Tudor Giurgiu. Recomandarea lui pentru voi este un film pe care il puteti vedea pe marile ecrane si a fost proaspat castigator a trei premii Oscar luna trecuta. Multumim Dan pentru aceasta recomandare!

"Am petrecut ceva vreme hotarandu-ma ce film mi-ar placea sa va recomand. Mintea mi-a alergat peste multe titluri ce mi-au ramas in suflet de-a lungul timpului. 

Only Lovers Left Alive, Come as You Are, Amour, Shame, Never Let Me Go, Amadeus, Moonrise Kingdom, Pan’s Labirinth, sunt doar cateva dintre ele. 

M-am oprit intr-un final asupra unuia pe care il puteti vedea acum pe marile ecrane pentru ca stiu ca filmele se experimenteaza cel mai bine intr-o sala de cinema. Whiplash.

Regizata de tanarul regizor Damien Chazelle, pelicula mentine un echilibru fin intre reteta hollywoodiana verificata si charm-ul filmului de autor cu un usor aer independent, mergand dincolo de cliseele americane obisnuite. Sensibilitatea, felul in care alege sa-si dozeze filmul si atentia la detalii a regizorului ajuta mult in directia asta. 

Cei doi actori din rolurile principale Milles Teller si J.K. Simmons sunt extrem de bine distribuiti, joaca impecabil iar regizorul reuseste sa-i integreze povestii atat de bine incat impreuna creeaza un tot extrem de puternic, de visceral. 

Whiplash vine mult peste spectator oferindu-i o experienta tulburatoare indiferent de pozitia pe care o are fata de ce se intampla in film. E dur, tensionat, pe alocuri socant, presarat insa cu multe momente de un umor atent construite. 

Andrew este un tanar muzician talentat ce studiaza la prestigioasa scoala din New York si care ajunge in trupa de jazz a institutiei, selectionat de catre Terence Fletcher, dirijorul acesteia. Lasand la o parte felul in care este obisnuit sa actioneze, telul final al lui Fletcher este sa descopere studenti talentati si sa-i faca sa se autodepaseasca. 

Mai presus de orice filmul este despre ambitie, rigoare, curaj si determinare. Despre cum nu e de ajuns sa fii inzestrat si despre parcursul celor putini ce ajung sa ne atinga sau sa ne impresioneze prin ceea ce fac. Muzica, sunetele din film au si ele un rol foarte important, ajutand la conturarea atmosferei condensate de la un capat la celalalt (dovada sta si Premiul Oscar castigat pentru mixaj de sunet dar si Premiul Oscar pentru montaj).

Whiplash a castigat si al treilea Premiu Oscar (pentru rol secundar – J.K. Simmons) si ruleaza deja in cinematografele de la noi. 

Si pentru ca tot am vorbit de regizori de film talentati, va mai amintesc scurt de Mommy al lui Xavier Dolan. Alt film ce trebuie neaparat vazut".

Foto de Adi Marineci.